Pompierii, bătaia de joc a IGSU, DSU și MAI! În timp ce Vela și Arafat s-au “izolat” la Minister, salvatorii sunt ținuți în carantină într-o clădire insalubră!
Sursa Foto: Google Maps
Redacția noastră a solicitat joi, 12 martie a.c., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență câteva detalii despre situația în care se află pompierii militari paramedici care au ajuns în contact cu persoane infectate
sau suspecte de a fi infectate cu virusul COVID-19.
Pompieri în “detenție”
Surse neoficiale susțin că locația în care sunt izolați militarii, Centrul de Pregătire al Pompierilor “General de Brigadă Corneliu Stoicheci” de la Cățelu nu mai este folosită pentru cazarea oamenilor de aproape 2 ani, ea aflându-se într-o stare deplorabilă. Nici pe vremea când era funcțională, clădirea nu oferea condiții prea bune dar după aproape doi ani de când a fost “părăsită”, ea se află într-o stare de degradare vizibilă.
În “camerele” militarilor deseori nu există nici hârtie igienică, iar până când situația lor este incertă, adică nu se știe sigur dacă pacientul cu care au luat contact este sau nu pozitiv la testul COVID-19, nu le întinde nimeni nici măcar o apă. Poate doar mila colegilor “de detenție” să îi mai salveze. Pompierii “sunt cazați” în “camere” cu pereți crăpați, păstrând urme ale ploilor neoprite de nicio reparație în ultimii ani.
“Colegii mei sunt în izolare la Cățelu. Au transportat fără să știe un pacient suspectat că ar putea avea Coronavirus. Nu le-a dat nimeni nici măcar o sticlă cu apă. Încă nu se știe dacă pacientul lor este sau nu infectat cu COVID-19. Dacă vor rămâne în carantină vor primi mâncare la amiază și seara, dar pe banii lor.” - ne spunea un pompier, zilele trecute.
“Nu îi caută nimeni. Dacă li se aduce mâncare sau haine de schimb, cineva le pune în fața ușii după care fuge. Vă dați seama că și celorlalți le este frică să nu se infecteze.” - ne spune un alt coleg al “încarceraților”.
Vara - cuibușor de petreceri cu oaspeți de seamă
Locația în care “plătesc” salvatorii dragostea de semeni, apare și în harta motorului de căutare Google. Adună vreo 3 stele și un pic din puținele recenzii. Aflăm că oferea condiții de cazare rușinoase chiar și în vremurile bune. Imaginile care însoțesc recenziile, imagini din vremurile de glorie ale instituției, par a fi desprinse dintr-un reportaj despre Cernobâl.
Pe vremuri clădirea era folosită pentru a caza militari sosiți cu treabă în Capitală sau la diverse concursuri. Azi e folosit doar terenul de sport, din când în când, pentru competiții. Iar, vara, pe malul lacului, “spuma” IGSU cu invitați pe măsură mai trage câte o chermeză. Desigur, întorcând capul pentru a nu vedea clădirea în paragină. Cândva a funcționat aici și o piscina. A fost închisă acum mulți ani după ce utilizatorii s-au ales cu grave infecții oculare.
Prețioșii demnitari “detenție” în lux
În contrapartidă Arafat și Vela, oamenii de bază ai națiunii, s-au autoizolat în birourile luxoase cu baie proprie, din clăđirea ministerului. Culmea, nu bine au dat legea carantinei și s-au trezit ei înșiși vizați. Dar, oameni mari la stat și la sfat, cei doi nu s-au izolat la domiciliu ci în clădirea ministerului de resort. Suntem curioși cine le aduce haine de schimb, dacă le dă cineva măcar o sticlă cu apă și dacă mâncarea o primesc tot așa, pe jos, în fața ușii.
Pompieri în carantină după ce au transportat, fără costume de protecție, cu SMURD-ul, un pacient suspect
Un echipaj de la Detașamentul Grozăvești a fost solicitat pentru un pacient diabetic cu dificultăți de respirație. Acesta le-a spus paramedicilor că s-a întors recent din Italia. Echipajul a transportat pacientul la spital după care a intrat în izolare la Cățelu până la aflarea rezultatelor.
Autospeciala de Transport Victime Multiple nu a mai venit să preia pacientul. S-a considerat că oricum paramedicii deschiseseră cutia Pandorei luând contact cu suspectul. Așa că au transportat pacientul cu autospeciala de prim ajutor. Și, oricum era totuna. Prețioasele izolete au devenit inutile. Nu mai au filtre.
Tehnică de milioane de euro, dar fără măști
Paramedicii sunt deseori nevoiți să își achiziționeze singuri măști, de pe unde pot, pentru că unitatea le pune la dispoziție maxim una pe persoană, pe tură. O astfel de mască trebuie schimbată minim la 3 ore iar dacă ai intrat în contact cu un pacient suspect trebuie îndepărtată rapid, cu mare grijă. În ultimii ani pompierii au fost dotați cu tehnică de milioane de euro. Ambulanțe, izolete, morgi mobile, din pâcate pentru măști și echipamente de protecție la viruși nu au mai ajuns bani. Iar acum, cică, nu se găsesc. Depinde unde sunt căutate.
IGSU - aroganță, sfidare, delăsare
Deși ne aflăm în plină pandemie și am solicitat răspuns cu celeritate la întrebările adresate, reprezentanții IGSU nu au catadicsit a se sinchisi spre a oferi lămuriri legate de situația paramedicilor cazați în locația Centrului de Pregătire al Pompierilor “General de Brigadă Corneliu Stoicheci”, din localitatea Cățelu. Ba, ne-au tratat, cu atitudinea arogantă, sfidătoare, delăsătoare cu care ne-am obișnuit. Trăgând de timp, deși situația ar fi impus ca întrebările referitoare la pandemie să fie analizate cu celeritate. Probabil, ori e toată instituția în izolare după contactul cu prim-adjunctul col. Radu Cristian, ori vom primi un răspuns cu forțe proaspete după un weekend odihnitor.
Iată și întrebările noastre:
- Câți pompieri militari se află izolați/în carantină în urma contactului cu persoane confirmate sau suspecte de infecția cu virusul COVID-19?
- Din informațiile noastre, cel puțin 9 militari din cadrul ISU București-Ilfov se află în carantină sau izolați la domiciliu sau la unitate. În ce condiții s-a produs contactul acestora cu persoane infectate cu Coronavirus?
- În cazul pacientului nr. 36, bărbat de 56 de ani, confirmat cu Coronavirus, internat la Spitalul V. Babeș, pe ATI, au fost necesare 2 echipaje pentru a efectua transportul la spital. Câți dintre membrii echipajelor sunt în carantină la poligonul de la Cățelul, câți sunt izolați la domiciliu? Precizați dacă sunt cazuri cărora li s-a permis continuarea activității în cadrul subunității din care fac parte.
- Militarilor aflați în carantină li se asigură cele necesare, hrană, apă etc.? Vă rugăm precizați exact ce măsuri au fost dispuse în acest sens și din ce moment.
- Confirmați închiderea popotei militare de la nivelul ISU București Ilfov?
- În condițiile extinderii COVID-19 și a numărului mare de cetățeni români întorși în țară din zonele de risc, având în vedere că o persoană poate fi purtătoare asimptomatică a virusului, cine își asumă riscul ca militarii pompieri să intervină la cazuri medicale sau accidente rutiere fără a fi echipați în costum de protecție adecvat? Se știe că un salvator intrat în contact cu un pacient infectat poate infecta la rândul său nu doar colegii din unitate ci și alți pacienți care solicită ambulanța. Ce măsuri s-au dispus în acest sens?
- Precizați numărul de măști pe care îl au la dispoziție pompierii dintr-un echipaj SMURD pe persoană, pe tură.
- Din informațiile noastre costumele de protecție de care beneficiază pompierii militari nu sunt achiziționate ținând cont de mărimea necesară oamenilor care sunt obligați să le îmbrace. Un exemplu în acest sens este încălțămintea care se dovedește a fi prea mică pentru unii militari. Ce măsuri dispuneți în aceste cazuri pentru a asigura siguranța salvatorului?
- Ce măsuri concrete s-au dispus la nivelul fiecărei subunități din care fac parte militarii care au intrat în contact cu persoane suspecte de infecția cu COVID-19 pentru a proteja colegii acestora?
- Precizați dacă s-a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz și care sunt rezultatele preliminarii sau finale ale acesteia, referitor la numărul de contacți ai militarilor în discuție.
- Având în vedere că pompierii militari își desfășoară activitatea într-un sector public și într-o ramură vitală pentru siguranță cetățenilor români, vă rugăm să precizați din ce motive nu ați dat publicității aceste informații.
Având în vedere situația gravă generată de pandemia de Coronavirus, rugăm răspuns cu celeritate.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.