Raed Arafat candidat la izolare! Ultima redută: generalul Dan Paul Iamandi!
Geniile de neînlocuit ale situațiilor de urgență din România sunt bântuite de COVID-19. După ce au dat mâna și și-au intersectat respirațiile în cadrul șeđinței CNSSU din seara zilei de joi, 12 martie a.c., cu premierul
Ludovic Orban, membri CNSSU sunt candidați la izolare.
Prostia omenească sau cum să răspândești COVID-19. Premierul candidat la dosar penal?
Premierul, întreg cabinetul de miniștri, salvatorul ultracalificat Raed Arafat, proaspăt împuternicit peste tot ce mișcă în România dar chiar și primul adjunct al inspectorului general al IGSU, colonelul Radu Cristian, s-au aflat joi seara, cu mic cu mare, în formație completă la obișnuitul show oferit cetățenilor. Așa că, întreaga conducere a operațiunilor de luptă contra virusului a fost lovită de suspiciunea de infectare cu COVID-19.
Ironia sorții, au mai urmat apoi și declarațiile de presă, deci mari șanse să ajungă și jurnaliștii în carantină. Și dacă aseară ar fi scăpat vreunul, azi, premierul Orban și responsabilul ministru Costache, i-au mai adunat pe jurnaliști la un “contact” în cadrul unei conferințe de presă. Dacă ne gândim că fiecare jurnalist a plecat apoi spre redacția sa, în ritmul acesta sunt șanse mari ca trusturile de presă și agențiile să ajungă în curând să “importe” jurnaliști din provincie.
Iresponsabilitate din partea autorităților? Puțin spus. Păi nu tocmai aseară ne anunțau că până în prezent “au fost înregistrate 28 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal”?? Prostia și mândria, omoară România! Virusul singur nu ar fi reușit ce reușesc niște politicieni infatuați și inconștienți. Unde mai pui că fiecare dintre participanți a ajuns probabil la propriul birou după ședință, în propria familie, deci lista de contacți ar putea fi infintă.
Ultima speranță, generalul Dan Paul Iamandi
La ședință a participat, după cum spuneam și colonelul Cristian Radu, care, teoretic, va fi scos din joc și el pentru ceva zile și băgat la izolare. Și lista de contacți ai domniei sale ar putea fi destul de lungă printre pompieri, având în vedere că se află la comanda insituției, așa cum ne-am obișnuit, înlocuindu-l pe generalul Dan Paul Iamandi. Dar, iată că există și avantaje atunci când lipsești de la birou în plină pandemie că te-a prins dorul de casă. Poți fi salvatorul națiunii atunci când doctorul și miniștrii nu mai fac față.
Lăsând gluma la o parte, ultima speranță care să preia direct și nu prin videochat conducerea operațiunilor, ar fi taman șeful pompierilor. Singurul care, sperăm, nu a apucat să ia contact direct sau indirect cu senatorul infectat cu COVID-19. Și ar mai fi un geniu care a lipsit de la ședință, profesorul Adrian Streinu-Cercel, care, dacă nu s-a întâlnit ulterior cu Raed Arafat are mari șanse să rămână neizolat. Probabil era ocupat să analizeze dacă spirtul medicinal omoară au ba, azi, viruși. Ieri îi omora.
România țara FĂRĂ concepție naţională de răspuns la epidemii
Conform HG nr. 557⁄2016, Articolul 9, aliniatul (1) “Ministerul Afacerilor Interne planifică şi asigură integrat coordonarea operaţională a capabilităţilor implicate în acţiunile de intervenţie operativă pentru toate tipurile de risc, pe domeniul de acţiune prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. c)”. Adică, ne lămurește aliniatul (2): “Pentru fiecare dintre următoarele tipuri de risc: cutremure, epidemii, inundaţii, accident nuclear şi/sau radiologic şi incendii de pădure, care au un impact major asupra comunităţilor, mediului şi populaţiei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă elaborează, cu avizul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, o concepţie naţională de răspuns, cu sprijinul celorlalte autorităţi responsabile implicate în asigurarea conducerii şi intervenţiei operative în cadrul acţiunilor de răspuns.”
Asta deși, prin Ordinul nr.70⁄2017, privind aprobarea Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru perioada 2017-2019, cele 5 concepții naționale de răspuns postseism, la epidemii, la inundații, la accident nuclear sau radiologic și la incendii de pădure trebuiau elaborate și implementate deja. În același timp HG nr. 557⁄2016, la articolul 20, alin (4) prevede ca “În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se elaborează concepţiile naţionale de răspuns prevăzute la art. 9 alin. (2), adică, până undeva în prima parte a anului 2017.”
Dacă ar fi existat o astfel de concepție probabil autoritățile ar fi știut că este imperios necesar să nu acționezi în turmă, că asigurarea unui split management în caz de situații de acest gen, de asemenea amploare, este obligatorie. Cu atât mai mult în cazul unei pandemii/epidemii era imperios necesar ca cei care conlucrează pentru eliminarea efectelor acestora să se asigure că dacă vor “cădea” să poată fi înlocuiți.
Desigur, o concepție națională de răspuns la epidemii, este “inutilă” într-o țară în care bunul mers al lucrurilor estea asigurat de mici zei de neînlocuit.
Dacă nu ar fi tragic, ar fi comic. Din păcate, scapă cine poate. De la Dumnezeu mai mult, de la geniile situațiilor de urgență mai puțin. Și iar a ajuns românul la lumânări și acatiste. Mila Domnului, că de prostia autorităților suntem sătui!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.