Un pompier paramedic infectat cu COVID-19! Militarii fără măști de protecție! IGSU nu are răspunsuri când vine vorba de siguranța salvatorului!

Miercuri, 25 Martie 2020București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Facebook IGSU

Un pompier paramedic infectat cu COVID 19  Militarii fara masti de protectie  IGSU nu are raspunsuri cand vine vorba de siguranta salvatorului | imaginea 1 Pandemia face victime și în rândul pompierilor militari. Un pompier militar a fost confirmat pozitiv în urma testării pentru Coronavirus. Militarii sunt în prima linie atunci când vine vorba de transportul pacienților care se dovedesc, ulterior, infectați cu COVID-19. La data de 13 martie 2020, nu mai puțin de 105 pompieri s-au aflat sub observație de sănătate publică la domiciliu/spitalizați, pentru o perioadă de 14 zile, la recomandarea medicului, conform unui comunicat MAI.

IGSU joacă alba-neagra cu numărul pompierilor suspecți de COVID-19

La data de 12 martie, redacția noastră a adresat IGSU câteva întrebări legate de situația și numărul pompierilor care au intrat în contact cu persoane suspecte de infecția cu Coronavirus. Răspunsul primit de noi indica la data de 19 martie a.c., 49 de cadre. La data de 12 martie însă, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor de la Realitatea Plus, IGSU declara un număr 60 de pompieri aflați în carantină. *(Întrebărilor noastre nu au avut bunăvoința să răspundă cu celeritate întrucât au considerat subiectele abordate ca fiind neimportante. Până la urmă îi întrebam doar de siguranța unor amărâți de salvatori. Nu putem spune că nu au avut timpul necesar, întrucât răspunsul remis, 7 zile mai târziu, e redactat în doi peri, inexact, nepunctual și rușinos pentru o instituție care se respectă.). A doua zi însă, pe 13 martie, un comunicat al MAI ajuns în spațiul public, arăta 105 angajați ai IGSU aflați sub observație de sănătate publică la domiciliu/spitalizați, pentru o perioadă de 14 zile, la recomandarea medicului.

Spicuim din corespondența cu IGSU (răspunsul ajuns la noi după ȘAPTE zile, la data de 19 martie a.c.):

1. Câți pompieri militari se află izolați/în carantină în urma contactului cu persoane confirmate sau suspecte de infecția cu virusul COVID-19?

Răspuns IGSU: În sensul aplicării acțiunilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), stabilite de autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment, în prezent, la nivelul instituției noastre, 49 de cadre militare se află în izolare la domiciliu/ în locații care aparțin unităților subordonate, fiind monitorizate medical. Aceste măsuri au fost dispuse ca urmare a faptului că aceștia au călătorit în zone pentru care se instituie măsura auto-izolării sau au intrat în contact cu persoane suspecte/confirmate.

2. Din informațiile noastre, cel puțin 9 militari din cadrul ISU București-Ilfov se află în carantină sau izolați la domiciliu sau la unitate. În ce condiții s-a produs contactul acestora cu persoane infectate cu Coronavirus?

Răspuns IGSU: Referitor la întrebarea nr. 2, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, 17 cadre militare se află în izolare la domiciliu/ într-o locație care aparține ISU. De asemenea, toți sunt sub monitorizare medicală.

Întrebări fără răspuns

Și cam aici s-au terminat răspunsurile punctuale la întrebările noastre. Celelalte întrebări au fost considerat de comanda IGSU inutile. Iată-le:

3. În cazul pacientului nr. 36, bărbat de 56 de ani, confirmat cu Coronavirus, internat la Spitalul V. Babeș, pe ATI, au fost necesare 2 echipaje pentru a efectua transportul la spital. Câți dintre membrii echipajelor sunt în carantină la poligonul de la Cățelul, câți sunt izolați la domiciliu? Precizați dacă sunt cazuri cărora li s-a permis continuarea activității în cadrul subunității din care fac parte.

4. Militarilor aflați în carantină li se asigură cele necesare, hrană, apă etc.? Vă rugăm precizați exact ce măsuri au fost dispuse în acest sens și din ce moment.

5. Confirmați închiderea popotei militare de la nivelul ISU București Ilfov?

6. În condițiile extinderii COVID-19 și a numărului mare de cetățeni români întorși în țară din zonele de risc, având în vedere că o persoană poate fi purtătoare asimptomatică a virusului, cine își asumă riscul ca militarii pompieri să intervină la cazuri medicale sau accidente rutiere fără a fi echipați în costum de protecție adecvat? Se știe că un salvator intrat în contact cu un pacient infectat poate infecta la rândul său nu doar colegii din unitate ci și alți pacienți care solicită ambulanța. Ce măsuri s-au dispus în acest sens?

7. Precizați numărul de măști pe care îl au la dispoziție pompierii dintr-un echipaj SMURD pe persoană, pe tură.

8. Din informațiile noastre costumele de protecție de care beneficiază pompierii militari nu sunt achiziționate ținând cont de mărimea necesară oamenilor care sunt obligați să le îmbrace. Un exemplu în acest sens este încălțămintea care se dovedește a fi prea mică pentru unii militari. Ce măsuri dispuneți în aceste cazuri pentru a asigura siguranța salvatorului?

9. Ce măsuri concrete s-au dispus la nivelul fiecărei subunități din care fac parte militarii care au intrat în contact cu persoane suspecte de infecția cu COVID-19 pentru a proteja colegii acestora?

10. Precizați dacă s-a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz și care sunt rezultatele preliminarii sau finale ale acesteia, referitor la numărul de persoane care au intrat în contact cu militarii în discuție.

11. Având în vedere că pompierii militari își desfășoară activitatea într-un sector public și într-o ramură vitală pentru siguranță cetățenilor români, vă rugăm să precizați din ce motive nu ați dat publicității aceste informații.

Siguranța salvatorului un concept irelvant pentru șefii pompierilor

La toate aceste întrebări punctuale, răspunsul IGSU a fost următorul:

“Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este preocupat permanent de siguranța personalului propriu și a cetățenilor în slujba cărora își desfășoară activitatea. În acest sens, au fost realizate instruiri și s-au dispus măsuri specifice pentru prevenirea riscului de răspândire a infecției cu noul coronavirus (COVID-19).”

Așadar întrebările noastre care vizau siguranța salvatorilor au rămas fără răspuns sau au primit un răspuns filosofic stupid care maschează la fel de prost incompetența și dezinteresul izbitor al celor care conduc destinele pompierilor. Așa se întâmplă când o Armă e condusă de oameni care stând mereu la birou și adunând cifre (de afaceri) sau jucând rol de marionete pe la festivitați, uită mirosul de fum, de sudoare, uită îngrijorarea, uită teama, uită riscul la care se expun trupele și mai ales nevoile oamenilor din prima linie.

Comentariile sunt de prisos. Din păcate, așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme, instituția care ar trebui să apere interesele pompierilor a devenit o instituție lipsită de o transparență reală, setată pe oprimarea și aducerea la tăcere a militarilor care ar îndrăzni să semnaleze problemele din sistem chiar și acum când, în plină pandemie, în joc poate fi viața pompierilor din prima linie. Deh, de la birou, în siguranță, lângă cafeluța caldă și o țigară, întotdeauna lucrurile s-au văzut altfel.

Amenințări voalate

Deși nu au fost în stare să răspundă la întrebări referitoare la SIGURANȚA POMPIERILOR, comanda IGSU prin subalternii de la Biroul de Informații și Relații Publice ne atrage atenția să nu călcăm pe bec cu informațiile furnizate. Să nu panicăm lumea în contextul pandemiei și mai ales, că purtăm responsabilitatea celor scrise: “Cu acest prilej, facem apel la responsabilitatea dumneavoastră jurnalistică și vă solicităm respectuos să promovați în spațiul public numai informații verificate din surse oficiale. Rugămintea vine pe fondul informațiilor false transmise în ultima perioadă, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie prin intermediul anumitor publicații. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.”

Prima victimă din linia întâi, la Suceava

Acu’, distinși ofițeri care ați redactat și vizat răspunsul de mai sus, vă spunem și noi că purtați, în calitate de comandanți, responsabilitatea pentru oamenii din subordine. Și că, în cazul unui accident de muncă, de exemplu o infectare cu COVID-19, răspundeți pentru neasigurarea echipamentelor de protecție necesare, exact cum răspund managerii de spitale. Și vă mai spunem că stăpânul domniior voastre, domnul Arafat, va ști cum să se scoată basma curată și să arunce responsabilitatea în capetele luminate ale domniilor voastre. Și vă mai spunem ceva: prima victimă a Coronavirusului în rândul trupelor de pompieri paramedici există deja. La Suceava. Și mai aveți 3 militari în carantină în București, la domiciliu (tot e bine că nu îi mai chinuiți la Câțelu) care au transportat o bolnavă pozitivă COVID-19. Și e o chestiune de timp să apară mai multe cazuri datorită faptului că de la declanșarea infecțiilor cu Coronavirus, din decembrie, echipajele de pompieri nu au fost dotate cu echipament corespunzător. Și vă mai spunem ceva, prin neasigurarea echipamentelor necesare pompierilor vă faceți responsabili inclusiv de răspândirea virusului atât între militari cât și către alți oameni cu care ei intră în contact, inclusiv familiile lor sau chiar pacienți. Și încă ceva: adevărul iese întotdeauna la iveală, chiar dacă mai târziu. Audacia et devotio!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.