SMURD riscă să devină un focar de infecție COVID-19!
Sursa Foto: Facebook IGSU
O adresă a Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Medical - Situații de Urgență, remisă la 31 martie a.c. inspectoratelor pentru situații de urgență din țară expune
pompierii nu doar la riscul
infectării cu Coronavirus ci îi face pasibili să devină la rândul lor sursă de propagare a infecției către cetățenii care le solicită sprijinul.
Combinezonul SMURD/ținuta de serviciu/Nomex-ul - asimilate halatului medical!!!!!
Adresa 1046352⁄31.03.2020 se referă la transportul pacienților suspecți de infecție cu COVID-19 și stipulează care este echipamentul de protecție care va fi purtat de personalul ce transportă acești pacienți sau le acordă primul ajutor la nevoie. Conform capetelor luminate din MAI, paramedicii, adică acei pompieri care încadrează autospecialele SMURD care se deplasează la pacienți simptomatici sau asimptomatici, dar care pot fi suspecți de infecție cu COVID-19, trebuie să poarte următorul echipament de protecție:
- Mască de protecție
- Halat (combinezonul de protecție SMURD/ținuta de serviciu/costumul NOMEX POATE FI ASIMILAT HALATULUI MEDICAL!!!!!)
- Mănuși de protecție
- Ochelari de protecție/vizetă
După cum se poate observa, în plină pandemie, pentru Direcția Medicală a MAI pompierul nu trebuie să poarte pentru protecția sa un halat atunci când transportă un pacient suspect de COVID-19.
OMS recomandă halat medical pentru cei care transportă suspecți de COVID-19
Cei din cadrul Direcției medicale susțin că au ajuns la această concluzie citind documentul dat publicității de OMS la data de 19 martie a.c.. Documentul, intitulat “Folosirea Rațională a Echipamentului de Protecție pentru COVID-19”, insistă asupra existenței unui halat în componența echipamentului de protecție pentru cei care transportă sau intervin de urgența la pacienți suspecți de COVID-19, alături mască de protecție, mănuși, echipament pentru protecția ochilor.
Cei de la Direcția medicală, văzând probabil că stocurile de combinezoane și măști, sunt în cădere liberă de la începutul epidemiei/pandemiei, s-au gândit să o dea de gard și să scoată un document care să determine militarii să acționeze în ținuta de serviciu sau în combinezonul roșu sau în Nomex, fără halat. Probabil se gândeau cei de la MAI că oricum ar trebui “decontaminați” împreună cu autospeciala după ce efectuează un asemenea transport. Nu s-au gândit însă ce se întâmplă cu hainele lor dacă sunt decontaminați, acolo unde se poate face decontaminarea, de mai multe ori pe zi, aspect posibil, având în vedere faptul că numărul infectaților cu Coronavirus este în creștere în România.
Așa că au “asimilat” halatul medical din prevederile OMS combinezonului de protecție SMURD/ținutei de serviciu/costumului NOMEX. Să nu uităm însă că ținuta de serviciu este o simplă țesătură iar combinezonul SMURD și costumul Nomex, chiar dacă or fi avut cândva anumite proprietăți de rezistență la substanțe chimice, după 10 ani de spălări si folosință, n-a mai rămas mare lucru din ele.
Fără halat și fără IZOLARE
De parcă nu era suficient, documentul care stipulează ca pompierii să nu poarte protecție pe corp, peste uniforma din dotare, mai scoate din joben o concluzie: ”…subliniem faptul că, atâta vreme cât personalul care încadrează autospecialele SMURD poartă echipamentul de protecție menționat anterior, NU VA MAI EFECTUA PERIOADA DE 14 ZILE DE IZOLARE LA DOMICILIU, deoarece nu se mai încadrează în definiția cazului suspect!”
Asta deoarece, Institutul de Sănătate Publică se pare că a scos recent o actualizare la “Definitiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)” ajungând la concluzia că Personalul medical care a purtat echipamentul de protectie standard (masca, manusi respectiv ochelari/ viziera pentru cei care efectueaza manevre generatoare de aerosoli)NU ESTE CONSIDERAT CONTACT APROPIAT”“!!!
Din una în alta, pompierii nu mai sunt candidați la izolare și nici nu au nevoie de halat că le ajunge uniforma din dotare.
Invincibilii la program de 7 zile (168 ore) continuu!
Întâmplător sau nu, cei mai iubiți militari ai României au fost trecuți, în unele județe, la program de 7 zile - adică 168 de ore de muncă consecutiv lucrate cu 14 zile pauză. Fiecare inspector șef procedează după cum îl taie capul și conștiința. Unii au dat ordin pentru 7 zile continuu cu 14 zile liber, acestea petrecute la izolare, alții au dat ordin 7 zile continuu urmate de 21 de zile libere, alții 5 zile continuu cu 15 libere, alții au rămas fideli programului 24 cu 48, interminabilul program pilot care a stârnit atâtea nemulțumiri în rândul militarilor.
Unii din inspectorii șefi au considerat că așa reușesc să protejeze cel mai bine “resursa umană”, respectiv familiile pompierilor de riscul infectării cu COVID-19. Au considerat că dacă iau o tură de militari și o muncesc 7 zile, riscul ca ei să își îmbolnăvească familia sau colegii este mai mic decât dacă aceștia s-ar duce în fiecare zi acasă. După cele 7 zile, ar fi urmat o izolare binemeritată, care, după ultimele prevederi ale INSP nu mai este necesară. Carevasăzică ei tot în sânul familiei s-ar fi întors epuizați și posibil infectați.
Marele avantaj al acestui stil de program este că dacă se îmbolnăvește o tură, mai rămân 2 sau 3, după caz, care să muncească până primii se recuperează. Marele dezavantaj este epuizarea oamenilor, pentru că în condițiile numeroaselor intervenții este extrem de greu dacă nu imposibil să faci față unui program de muncă non-stop, 7 zile. Desigur, există, teoretic, timp de odihnă, există varianta ca tura de azi de pe SMURD să fie mâine pe stingere și în cazul fericit că au bafta să nu prindă vreun incendiu mare, ar putea să se odihnească la unitate. Dar deja au fost cazuri în care militarii au stins incendii până pe la 3 dimineața, urcând de la 7 pe autospeciala SMURD.
Programul în sine ar fi putut fi chiar o soluție bună dacă ar fi existat personal suplimentar care să asigure la nevoie intervenția, dacă era asigurată hrana oamenilor și nu erau nevoiți, cei care provin din unități care nu au popotă, să mănâce ce apucă, dacă ar fi putut fi asigurată odihna în mod corespunzător etc. Din păcate vorbim de 7 zile de muncă în continuu, 168 de ore, adică norma de lucru de pe o lună întreagă, concentrată într-o săptămână.
Mișcarea este aparent salvatoare, cel puțin pentru onoarea instituției care nu va fi nevoită, cel puțin teoretic, să își închidă porțile, precum spitalele. Dar din nefericire, s-a ajuns aici ca urmare a incompetenței unor oameni foarte “destoinici” în gestionarea acestei crize pandemice care neasigurând cele necesare personalului medical, neizolând eficient la domiciliu persoanele pe care s-au chinuit să le repatrieze de prin țări străine au cam scăpat situația de sub control și acum fac apel la comandanții pompierilor nu carecumva țara să rămână fără salvatori. Din nou, pompierii, sunt jertfiți pentru a mai acoperi sau salva din dezastrul generat de incompetența mai marilor.
“Geniile” pandemiei se țin bancuri
Distinși domni care v-ați jucat de-a trebuie mască, nu trebuie mască, situații de carantină neverificate, ordonanțe militare cu recomandări, închiderea de curse aeriene inexistente, de-a neasigurarea echipamentelor necesare pentru oamenii din prima linie fie ei pompieri, politiști, jandarmi, medici, asistenți, infirmiere, brancardieri, vă asumați domniile voastre dacă vreunul din militari cade de epuizare? Sau rămâne în “cazierul” inspectorului șef, eventual a comandantului direct?
Da. Este stare de urgență și toți cei din linia întâi trebuie să dea totul pentru a salva românii. Dar domniile voastre ce mai oferiți în afară de glume proaste gen ne-am infectat dar dacă suntem demnitari nu necesităm izolare, uite Corona în Parlament, nu e Corona, avem de toate, dar n-avem nimic, vin ventilatoarele, nu vin ventilatoarele, morți de COVID vii etc.?
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.