Voluntarii SMURD - uitați de Arafat și folosiți pentru imaginea MAI dar nedoriți în rândurile angajaților IGSU

Duminică, 26 Aprilie 2020București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Voluntarii SMURD   uitati de Arafat si folositi pentru imaginea MAI dar nedoriti in randurile angajatilor IGSU | imaginea 1 Există o categorie de oameni inimoși care din pasiunea de a învăța și din dorința de a fi capabili să salveze viața semenilor lor se regăsesc de câțiva ani alături de pompierii militari. Altruiști, ambițioși, senini, atenți mereu la colegii lor profesioniști de la care absorb precum un burete toată informația și tehnica salvării de vieți, voluntarii proiectului “Salvator din pasiune” inițiat în anul 2016 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sunt oamenii cu care Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile subordonate se mândresc nespus.

Viață de voluntar: lungul drum de la vis la prima tură pe ambulanță

De la visul de a deveni paramedic și până la prima tură pe ambulanță nu e tocmai un pas mic. Mai bine zis este nevoie de multă ambiție și mai ales multă răbdare. După ce își depun dosarul, doritorii semnează contractul de voluntariat, intră în etapa de instruiri preliminare, iclusiv protecția muncii. După o vreme voluntarul este programat pentru cursuri de Prim Ajutor de Bază, pregătire ce durează 2 săptămâni. Activitatea de voluntariat este permisă în unitățile subordonate IGSU, în intervalul 8.00-22.00, timpul petrecut în unitate fiind de minim 3 ore. După minim un an de la cursul de Prim Ajutor de Bază și după acumularea unui anumit număr de ore de voluntariat, urmează organizarea, la nivelul fiecărui inspectorat, a unui curs de Prim Ajutor Avansat - Modulul 1, cu durată de 1 lună, timp de 8 ore pe zi, urmat de un examen. Voluntarii care doresc pot parcurge în cadrul unității și un curs de stingere a incendiilor. Absolvirea cursurilor aduc voluntarului un certificat de absolvire VALABIL DOAR în cadrul MAI. După parcurgerea modulului 1 al cursului de Prim Ajutor Avansat, voluntarii ajung mai aproape de visul lor: încadrarea ambulanței de tip B sau a mașinilor de stingere și descarcerare, desigur, alături de echipajele profesioniste.

La ce poți “folosi” un voluntar?

Un voluntar dedicat este un om cu două mâini dibace și suflet de aur, ascultător și cu care poți muta munții. Nu vorbim despre acele personaje care vin să facă voluntariat doar pentru a-și face un selfie în ambulanță și pentru că e trendy costumul roșu, ci despre acei oameni care vin chitiți să pună osul la treabă. Voluntarii programului “Salvator din pasiune” au făcut de toate: construcții de case ajutând Habitat for Humanity și Fundația pentru SMURD, strângeri de fonduri 2% pentru Fundația pentru SMURD, acțiuni caritabile diverse ajutând familii ale căror case au ars în totalitate, copii ai căror părinți au decedat, copii din orfelinate, cămine de bătrâni sau batrâni rămași singuri, cămine de copii și mame singure etc.. Ce mai fac voluntarii? Participă alături de pompieri la diferite aplicații tactice sau recunoașteri în teren organizate la agenți economici diverși sau instituții, ajută organizarea concursurilor profesionale și profesioniste, participă la simulări de accidente rutiere, accidente feroviare, incendii de clădiri, salvări persoane, asigură asistență și sprijin pentru Caravana pentru SMURD, ajută desfășurarea de acțiuni ale Protecției Civile de informare a persoanelor din școli, licee, societăți comerciale. După cum se vede, voluntarii noștri fac cam tot ce face un pompier dar în calitate de învățăcel devotat și studios.

Voluntarii SMURD   uitati de Arafat si folositi pentru imaginea MAI dar nedoriti in randurile angajatilor IGSU | imaginea 3

Voluntari fără echipamente și cu burta goală

Ca și colegii lor pompieri, nici voluntarii nu stau prea bine când vine vorba de echipament. Voluntarii programului “Slavator din Pasiune” ar trebui să beneficieze de două tipuri de echipament: ținuta albastră și ținuta roșie, adică echipament de stingere și echipament SMURD. Cu toate că li s-a promis acest lucru mai ales când adunau la greu 2% pentru Fundația pentru SMURD, sunt destui voluntari în țară care și-au cumpărat singuri echipamentele sau o parte din ele. Contractul de voluntariat prevede ca voluntarii să primească echipamentele necesare pentru a putea participa la intervenții/cazuri alături de colegii angajați ai ISU/IGSU, echipament însemnănd inclusiv Nomex (costum, cască, mănuși, încălțăminte, brâu). Deseori ei au primit însă doar capela de vară, capela de iarnă, un combinezon, o pereche de bocanci iar pentru perioada de iarnă mulți și-au cumpărat din bănuții lor geci ca să poată face față intemperiilor vremii, dar și tricouri, bluze cu mânecă lungă, ghete îmblănite. Deh, România, țara în care a fi voluntar SMURD este un lux!

Nici norma de hrană a voluntarilor nu a scăpat neatinsă de sistemul hulpav. În multe cazuri acestora li s-a sugerat să renunțe la acest “beneficiu” pentru că unitățile IGSU nu au bani să le asigure hrana, chiar dacă Legea 782014 privind reglementarea activității de voluntariat în România prevede acordarea normei de hrană voluntarilor. Și uite așa voluntarii noștri din pasiune ajung, în sistemul MAI/DSU/IGSU/ISU voluntari cu burta goală. Buni la toate, folosiți la maxim, echipați precar și flămânzi.

Oameni cu sute și chiar MII de ore de voluntariat dar și vieți salvate

Am discutat și noi cu câțiva voluntari din cadrul programului “Salvator din pasiune”. Aceștia au sute sau chiar mii de ore de voluntariat și și-ar dori nespus să se numere printre angajații IGSU, insituție căreia, prin faptele lor îi aduc doar cinste!

Panaite Grigoraș - Tecuci, voluntar din anul 2016, are aproximativ 2500 de ore pe ambulanța tip B și Descarcerare.

Cosmin Butura - Galați, voluntar din anul 2017, are peste 400 de ore de voluntariat pe ambulanțele SMURD.

Marius Trifan - Galați, voluntar din anul 2016, are peste 2500 de ore de voluntariat pe ambulanțele SMURD de tip B2 și C1.

Gabriel Homogea - Piatra Neamț, voluntar din anul 2016, are 2580 ore de voluntariat pe ambulanțele SMURD.

Sorin Mihai - Arad, are 720 de ore de voluntariat pe ambulanțele SMURD.

Aura Ledaru - Galați, voluntarul cu cele mai multe ore din cadrul programului, este voluntar din iunie 2016, are 3000 de ore de voluntariat pe descarcerare, ambulanțe de tip B și C.

Sunt oameni care fac ceea ce fac din pasiune, din dragoste de semeni, din dorința de a salva vieți. Virusul colegilor lor salvatori i-a pătruns prin pilda vie de curaj, sacrificiu și devotament pe care aceștia le-au demonstrat-o. Au intervenit pentru salvarea vieții semenilor lor, ori de câte ori situația a cerut-o.

Aura Ledaru

Un voluntar pentru imaginea ministerului, vă rugăm!

Când specialiștii în relații publice rămân în pană de subiect, cu siguranță se găsește un voluntar care să atragă atenția și admirația utilizatorilor rețelelor de socializare. Cam așa se întâmpla deunăzi când Ministerul Afacerilor Interne se fălea cu Eduard, un tânăr voluntar de 20 de ani care cu ajutorul procedeelor de resuscitare pe care le-a învățat ca voluntar a ținut în viață un bărbat care intrase în stop cardiorespirator. Tânărul i-a rugat pe cei de la MAI să precizeze: “Vă rog să spuneți că sunt rom, un rom care își dorește enorm să ajungă paramedic ca să poată salva oameni!”

Toți acești oameni minunați care au ales să urmeze acest program în cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență au un vis comun: să devină paramedici. Și, cum meseria de paramedic în România nu este clar definită din punct de vedere legislativ, singura lor șansă este să se încadreze în rândul angajaților IGSU, devenind astfel cadre militare cu pregătire paramedicală. Un licăr de speranță l-au avut acești oameni inimoși, în plină pandemie, prin Ordinul ministrului de interne nr.46 din 19 martie 2020, care aproba procedura privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne, pe durată determinată de 6 luni, în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Acest ordin arunca mingea în terenul IGSU și al inspectoratelor județene care, puteau angaja, la nevoie, personal. Și, având în vedere criza de personal cu care inspectoratele județene se confruntau încă înainte de pandemie, dar mai ales îmbolnăvirea multor subofițeri operativi cu pregătire paramedicală cu COVID-19, mâna de ajutor a voluntarilor ar fi fost numai bună. Cu toate acestea, nimeni nu a mișcat un deget în acest sens.

Voluntarii SMURD   uitati de Arafat si folositi pentru imaginea MAI dar nedoriti in randurile angajatilor IGSU | imaginea 4

Nici în plină pandemie, deși nu au oameni, IGSU/ISU nu îi vrea angajați!!

Voluntarii noștri au tresărit încrezători că vor putea dobândi statutul de angajat al ISU după ce ministrul de interne Marcel Vela a anunțat posibilitatea angajării fără concurs, pe posturile vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne, pe durată determinată de 6 luni, în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Cu toate acestea voluntarii SMURD nu sunt doriți de nimeni. Unii dintre ei au depus cerere la inspectoratul de care aparțin prin care solicită angajarea pe perioada celor 6 luni. Răspunsul venit din partea inspectorilor șefi a fost negativ, sau evaziv.”. Unii au dat-o din colț în colț cum că nu au posturi disponibile și “dacă va fi cazul și se vor face angajări” voluntarii vor afla din surse acreditate din cadrul insituției sau din presă, alții au refuzat pur și simplu.

“Am depus o cerere către IGSU pentru angajarea ca voluntar. Nu am primit niciun răspuns concret, s-a menționat doar faptul că o să fie luată în calcul, atunci când va fi nevoie” - spune Grigoraș Panaite.

“La ședința voluntarilor din 22 februarie 2018, domnul Arafat a adus în discuție următorul aspect: < - ne spune Aura Ledaru, voluntarul cu peste 3000 de ore de voluntariat și cu cea mai largă paletă de intervenții.

Arafat pare însă că i-a uitat. Iar cei din IGSU/ISU, deși s-au pozat cu ei și s-au mândrit cu ei pe pagina de Facebook a instituției și în presă, nu duc grija voluntarilor care au făcut voluntariat cu bani aduși de acasă și investiți în echipament sau pentru a-și asigura hrana neacoperită de norma de hrană. Sunt foarte buni, după cum am văzut pentru a aduna 2% pentru SMURD, pentru a construi case, pentru a fi folosiți pe post de mascote pentru imaginea DSU/IGSU/MAI dar când vine vorba să fie angajați, brusc nu e nevoie de ei, nici măcar pentru 6 luni, în plină pandemie.Asta în condițiile în care COVID-19 a făcut praf capacitatea operativă în unitățile de pompieri. Galați, Constanța, București, Brașov sunt doar câteva inspectorate grav afectate de Coronavirus, un număr foarte mare de militari fiind fie infectați, fie suspecți. Cu toate acestea nu am auzit niciun inspector șef să anunțe că ar fi necesară angajarea voluntarilor.

La nivelul MAI, ordinul deschide porțile, dar la nivelul IGSU ușa este închisă direct în nasul voluntarilor pe care însă, IGSU, îi servește ministerului de resort pentru imagine.

“Îmi doresc enorm să ajung paramedic ca să pot salva oameni!” sunt cuvintele scrise în sufletul fiecăruia dintre acești voluntari și redate cu mândrie și însoțite de admirație și apreciere aparent sincere pe pagina de Facebook a MAI. În spatele paginii, voluntarii aceștia bat la porțile închise ale sistemului.

Domnule ministru Vela, poate e timpul să faceți ceva pentru acești oameni și, prin ei, pentru români. Nu sunt doar mascote bune pentru imagine, ci sunt SALVATORI. Dacă doctorul Arafat i-a uitat, dacă inspectorul general și inspectorii șefi se fac că plouă și așteaptă să treacă starea de urgență pentru a nu mai fi nevoiți să îi angajeze dar să se poată folosi în continuare de ei, poate vă gândiți domnia voastră și la acești oameni. România are nevoie de ei în lupta cu COVID-19, și nu numai!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.