Banii înapoi! Sau cum au ajuns din nou pompierii bătaia de joc a șefilor incompetenți

Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021România
Sursa Foto: imgur.com

Banii inapoi  Sau cum au ajuns din nou pompierii bataia de joc a sefilor incompetenti | imaginea 1 La începutul de tristă amintire al anului ce tocmai s-a încheiat, pandemia de Coviduț prinsese în gheare și România. Ca de fiecare dată, autoritățile române au scos la bătaie caii cei mai harnici și fără drept de comentarii: pompierii militari. Dacă doctorii s-a ales cu salarii bine rotunjite de Coviduț, pare-se că pompierii au primit vestitul “bonus” pe ici, pe colo, după un algoritm codificat înțeles după bunul plac al comandanților.

La vremea aceea, s-au găsit câteva minți luminate de inspectori șefi care voiau să-și dovedească fantasticele calități de buni manageri de resurse umane, așa că s-au gândit să își pună subordonații la muncă 7 zile foc continuu cu 14 libere. Nu mai discutăm despre cum e să fii 7 zile la serviciu, o zi pe mașina de stingere, o zi pe autospeciala SMURD care alerga ca nebuna să ducă la spital coviduți, confirmați sau nu, mai întâi cu izoleta, mai apoi fără ea, mai întâi în costum de filme de groază, mai apoi cu mănuși și o amărâtă de mască. (Că tot veni vorba de izoletă, aceasta s-a dovedit doar un spectacol de speriat proști - că doar se lucrează bine și fără ea, că oricum nu are filtre și oricum de ce să achiziționezi alte filtre când poți achiziționa măști neconforme sau ventilatoare care nu mai vin sau poți face atâtea alte achiziții eficiente cu parandărăt. Dar asta e altă poveste și le urăm succes celor de la DGA, DNA și altele asemenea dacă vor avea curiozitatea să vadă ce și cum și să investigheze nițel ceea ce Curtea de Conturi le-a dat aproape mură în gură).

Dar, să revenim în anul de grație 2021 care, pentru unii pompieri începe în loc de “La mulți ani!” cu “Banii înapoi!”. Care bani? Păi banii pe care i-au încasat, legal, în perioada în care au lucrat ca robii 7 zile cu 14 pauză. Ne aducem aminte că la vremea aceea, pilotul de raliu, băiat deștept că doar nu degeaba a ajuns gheneral cu 2 stele, nu a intrat în trăznăile grupului vesel de “manageri” și în loc să ordone mergeți pe 7 cu 14, s-a spălat pe mânuțe și a lăsat fiecare inspector șef să facă cum îl taie capul. Și unii au făcut.

Acu’ manevra 7 cu 14 n-ar fi fost ea tocmai rea în condiții normale. Adică dacă veneau oamenii de la un incendiu pe care l-au stins toată noaptea, să nu îi pui a doua zi pe SMURD, ci să ai de unde chema oameni de acasă. Dar cum 7 cu 14 a fost tocmai soluția găsită de mințile luminate pentru a suplimenta lipsa de personal, deh… s-a transformat într-un fel de haideți 7 zile la lucru, că apoi 14 stați acasă și dacă vă ia cu Coviduț, măcar nu ne încurcați! În traducere liberă, pompierii carne de tun pentru gloria inspectoratului sau a inspectorulu șef.

Unii inspectori șefi au renunțat rapid la ideea aparent eficientă. Alții au redus timpul de 7 la 5, alții au rămas 24 cu 48. Deh, dacă nu e cine să conducă ferm ARMA - că doar e vorba de o armă aici nu de o piață de vechituri - și să își asume un program în pandemie, de la centru, face fiecare după cum poate. Una peste alta, am ieșit din stare de urgență, s-a revenit la așa-zisul program normal, oamenii au fost plătiți în plus pentru munca lor și… toate bune! Sau cel puțin așa ar fi trebuit să fie. Numai că…

…la finele “anului Coviduț”, inspectorul șef, al unui inspectorat - al cărui nume nu îl facem, deocamdată, public - s-a cam răzgândit. Pare-se că n-au tocmai ieșit calculele și s-a ajuns la concluzia că fraierii care s-au chinuit 7 cu 14 ar cam trebui să aducă banii înapoi. Și, deși li s-a menționat că dacă sunt nemulțumiți pot face raport către forul superior, așa, printre dinți li s-a cam mai sugerat să stea cuminței și să nu facă valuri. Ba, conducerea inspectoratului respectiv, le-a și făcut o ofertă generoasă, mai ceva ca și cămătarii: pot plăti direct la casierie toată suma, sau pot plăti cu angajament de plată, în rate, pe 3 sau 12 luni. Io-te, drace, unde se ascundeau managerii adevărați!

Poate domnul general cu două stele, inspector general al IGSU și comandant unic și suprem al pompierilor români, va binevoi a se sesiza singur în această speță. Noi promitem să îl ajutăm și pe dumnealui și pe cei de la MAI, în caz că nu cunosc speța cu un material mai amplu, ba chiar cu câteva întrebări la care suntem siguri că vor răspunde cu mare însuflețire. Nu de alta, dar dă a dracului de prost în an de pandemie, să ceri banii înapoi oamenilor care au lucrat la program așa cum l-a tăiat capul pe managerul șef. Până una alta, oamenii au fost la serviciu cum li s-a ordonat. Nu e vina lor că unii s-au încurcat în buget și au pierdut calculul procedurii de calcul alambicate cu TNL etc. etc. Ei doar au servit patria! Au fost în slujba cetățeanului, nu de la birou, ci ochi în ochi cu Coviduț așa cum li s-a ordonat! Apoi s-au izolat 14 zile la domiciliu. Ei nu au comentat. Azi li se cer banii înapoi. Mai puteți să vă bateți mult joc de ei doar pentru că sunt militari și își servesc patria?

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.