Cruce de gheaţă, făcută în dar de către pompierii voluntari bosânceni

Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021Suceava
Sursa Foto: Facebook ISU Suceava

Cruce de gheata  facuta in dar de catre pompierii voluntari bosanceni | imaginea 1 CHIRALEISA! Și anul acesta, în Ajunul Bobotezei, inimoșii pompieri voluntari bosânceni au dăruit ISU Suceava o cruce de gheață, care a fost așezată în fața Bisericii Militare “Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”.

Chiar dacă au fost nevoiți să ajungă tocmai până la Lacul Roșu, în județul Harghita, pentru procurarea blocurilor de gheață, dragostea acestora pentru Dumnezeu a făcut ca tradițiile lăsate de străbuni să-și păstreze continuitatea.

Reprezentanţii ISU Suceava le mulțumesc din inimă pompierilor voluntari din Bosanci și îi asigură de toată aprecierea lor!


Chiraleisa desemnează “umblatul preotului cu botezul”. Termenul “chiraleisa” vine de la grecescul “Kyrie Eleison” și înseamnă “Doamne miluiește”. În Bucovina, și numai, există obiceiul ca în Ajunul Bobotezei, grupuri de copii să meargă din casă în casă și să vestească sosirea preotului cu “botezul”.

Copiii nu rostesc, ca la Crăciun, texte versificate, ci strigă de trei ori, lung, “Chiraleisa!”. Ei primesc în schimb mere, nuci și prăjituri.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.