Domnule ministru de interne, știați că…?

Luni, 22 Februarie 2021Constanța
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Domnule ministru de interne  stiati ca | imaginea 1 …ce faceți dumneavoastră acum au mai făcut alți miniștri și un premier, total neinspirați, sancționând 3 pompieri, după Colectiv, pentru că al lor cap a fost servit pe tavă de secretarul de stat Raed Arafat?

…că tragedia de la Constanța nu e singura care se leagă de stilul domnului Raed Arafat de a manageria situațiile de urgență?

…că la Constanța clădirile pompierilor stau să se dărâme în capul acestora?

…că pe timp de vară în unitățile de pompieri din Constanța poți număra pompierii pe degete pentru că majoritatea sunt expediați pe plajă pentru a face reclamă SMURD?

…că la Constanța din 2011 s-au perindat o droaie de inspectori șefi dar niciunul nu a făcut nimic pentru condițiile de lucru ale oamenilor, deși e inspectorat de gradul I cu funcție de general?

…că în 2011 la ISU Giurgiu era un dezastru identic cu ISU Constanța, umblau șobolanii la propriu prin unități, dar azi e un inspectorat LUX, iar “autorul”, fostul inspector șef col.(r) Emil Apostol, pensionat de peste 2 ani, simplu, fără a fi vânat vreodată grade de general? Deci, dacă se vrea, se poate!

…că din primăvara anului 2020, dintr-un ordin al inspectorului general al IGSU, aplicațiile pompierilor la obiective au fost sistate?

…că de foarte mulți ani nu mai există bani pentru aplicații în obiective, decât maxim o aplicație pe trimestru?

…că la Constanța pompierii stau în containere dar au o cameră hiperbară costisitoare în dotare, inutilizabilă?

…că peste 50% din intervențiile SMURD nu sunt urgențe reale, dar alergătura asta pentru imagine costă carburant și resursă umană?

…că pompierii lucrează într-un “program pilot” de 6 ani, program care nu și-a dovedit eficiența?

…că pentru a face față acestui program pompierii au acumulat ore suplimentare care nu au mai fost plătite?

…că în ultimii ani au murit peste 200 de pompieri tineri, de boli care în țări civilizate sunt considerate profesionale?

…că deseori ei își cumpără echipamentul, fie albastru, fie roșu, pentru că unitatea nu le dă, prioritară fiind achiziția de mașinuțe care mai apoi zac nereparate?

…că pompierii își cumpără singuri mănuși (primesc o pereche la câțiva ani, când ele se fac praf în câteva luni), lanterne, căști(ca să nu li se topească în cap cele din dotare)?

…că prioritatea absolută, de cel puțin 7 ani, este deschiderea de puncte de lucru SMURD, fără a se ține cont de lipsa de resursă umană?

…că pompierii din România au morgi mobile dar mănuși rupte și nomexuri vechi de 15 ani?

…că ambulanțele SMURD au întotdeauna echipajul complet, mașinile de stingere, cui îi pasă?

…că la fiecare nenorocire cineva cumpără noi și noi invenții inutile, vezi morgi mobile, izolete (când puteau fi produse aproape gratuit, brusc nu au mai fost necesare)?

…că MAI a băgat în reparația unor epave de avion milioane de euro și cu toate astea tot ne mor marii arși în țară pentru că nu suntem în stare să îi transportăm la timp?

…că dacă un pompier e ars într-un incendiu e la mila populației pentru că instituția nu îl ajută cu nimic concret (ex: Eșelnița), ba dimpotrivă e UMILIT de suita domnului Arafat?

…că a spune că Raed Arafat nu poate fi evaluat în baza “unui incident tragic”, e lipsă de respect față de morții de la Colectiv, Balș, Piatra Neamț, să mai spunem de Siutghiol, Apuseni etc.?

…că s-a ajuns aici pentru că tragediile sunt tratate după refrenul “Da, s-a greșit! Și care-i problema?”

…că până la urmă femeia de la Constanța nu putea fi salvată, dar putea fi salvată imaginea domnului Arafat dacă autoscara ajungea la timp?

…că, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională prevederea privind organizarea și funcționarea consiliilor de onoare și de judecată, care cercetează și se pronunță asupra abaterilor grave ale cadrelor militare(apropo de cercetarea disciplinară de la Constanța cu care vă lăudați la presă)?

…că oriunde în țară sunt zile când un șofer încadrează 2-3 mașini odată?

…că ceea ce s-a întâmplat la Constanța se poate întâmpla mâine, ORIUNDE în țară și că amărâții din linia întâi nu au nicio vină pentru că un sistem putred e vândut la TV drept aur pur?

…că un angajat din sursă externă face 3 luni amărâte de curs de inițiere în pompieri și vreo 2-3 săptămâni curs de SMURD, după care e considerat pompier cu acte în regulă, bun de intervenție?

Probabil nu știați. Acum știți. Poate n-ar fi rău să verificați nu ISU Constanța, sau nu doar ISU Constanța ci DSU și IGSU. Știți, domnia voastră, peștele de la cap se împute iar ambele instituții știu și au creat cu bună știință cadrul legal sau ilegal prin care s-a erodat acest sistem. Fiecare șef a făcut o concesie, pentru “domnul ministru Arafat”, hai să mai luăm niște mașinuțe, hai să mai deschidem un punct de lucru SMURD deși nu avem oameni, apoi încă unul, și încă unul. Doar că asta a dus la epuizarea resursei umane. Totul e ca un elastic supra întins la care i-au pleznit firele interioare rând pe rând. Asta explică rateurile neobișnuite în rândul Pompierilor. Și vor mai fi. Să nu vă mirați. Dacă tot vreți să tratați cauza, nu efectul, începeți de la cap. Nu aruncați praf în ochii presei. Predecesorii dumneavoastră, fie ei roșii sau galbeni sau albaștri, au concentrat multă putere în mâna unei structuri fără personalitate juridică și înființată pe durată determinată: DSU. Tragediile arată că a mers prost. Iar dumneavoastră continuați. Rupeți 3 capete la Constanța azi, mâine le veți rupe la Suceava sau la Satu Mare sau la Bihor. Cercetați, gândiți, nu e interzis!

Imaginile cu care e ilustrat materialul reprezintă condițiile în care își desfășoară activitatea pompierii de la Constanța. Nici asta nu știați, nu-i așa?

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.