Generalul cu două stele Dan Paul Iamandi, conducătorul legal al intervenției de la Balș, în ținută de reprezentare la carnagiul de la spital
Sursa Foto: Facebook
Tragicul eveniment de la Balș învolburează apele mediei românești. Aducând aminte de Piatra Neamț, de Colectiv, incendiul face să sângereze răni pe care timpul nu le-a putut închide. Nepăsarea,
cinismul, nesimțirea cu care autoritățile consimt să asigure oamenii de pe o nouă movilă de cadavre că sistemul funcționează perfect, stârnește revolta cetățenilor. Sau în capul lor, cum ar spune un
mare clasic în viață.
De la “Noi suntem Orlando Șchiopu” la “Alături de Raed Arafat”
Ce am observat după Balș? Același Arafat pe toate posturile de televiziune cărându-l după el pe colonelul Orlando Șchiopu. Mișcare șmecheră pentru că popularitatea preamăritului e în scădere de o bună bucată de vreme iar pompierii sunt sătui până peste cap de “binefacerile” aduse sistemului. Așa că, nici una nici două, Raed Arafat în calitatea sa de șef DSU și, comandant al acțiunii la intervenția de la Balș, se înființează în fața televiziunilor alături de Orlando Șchiopu. Da, acel Orlando pe care tot Arafat îl mătrășise după Colectiv și pe care se pare că l-a resuscitat ca să-i mai reabiliteze din imagine. Același Orlando din conferința de presă a ISU București-Ilfov în care toată lumea se jura că stăpânul nemijlocit al situațiilor de urgență nu auzise în veci de acel filmuleț de groază despre Colectiv. Același Orlando alături de care am fost și noi în vremurile de restriște când binevoitorul Arafat l-a sacrificat ca pe o măsea stricată. De data asta, Orlando cel iubit la vremea aceea de pompieri, joacă rol de comandant al intervenției de la Balș, “alături de Raed Arafat” - comandantul acțiunii.
Comandantul acțiunii vs comandantul intervenției. Ce spune legea?
Păi, HG nr. 557 din 3 august 2016 privind managementul tipurilor de risc, zice așa: “Articolul 11: (1) Comandantul acțiunii este persoana din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne prin care se asigură aplicarea prevederilor art. 9 alin. (1), cu excepția situațiilor prevăzute la punctul 4.1 din anexa nr. 3. (2) Comandantul acțiunii coordonează integrat capabilitățile, după caz, prin Centrul Național de Conducere Integrată, centrele județene/zonale de conducere și coordonare a intervenției, Punctul operativ avansat și comandantul/comandanții intervenției, pe baza concepției naționale de răspuns și a planurilor de acțiune, adaptate evoluției situației de urgență. (3) La nivel național, comandantul acțiunii este secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau persoana desemnată de acesta. (4) În situația în care sunt afectate mai multe județe, comandantul acțiunii poate fi desemnat la nivel zonal, prin dispoziție a secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență. (5) La nivel județean sau al municipiului București, comandantul acțiunii este șeful inspectoratului pentru situații de urgență în a cărui zonă de competență s-a produs evenimentul. (6) În situația în care șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne devine comandantul acțiunii, inspectorii șefi ai inspectoratelor pentru situații de urgență care au exercitat atribuțiile prevăzute la art. 9 alin. (1) devin, de drept, comandanți ai intervenției în zona de competență.”
Deci, da, în cazul intervenției de la Balș, Raed Arafat este comandantul acțiunii care poartă responsabilitatea modului în care s-a desfășurat această intervenție. Articolul 13 din aceeași HG, spune: ”(1) Comandantul intervenției este persoana care asigură în teren conducerea forțelor și mijloacelor aparținând autorităților responsabile, implicate în acțiunile de răspuns. (2) Comandantul/Comandanții intervenției se subordonează operațional comandantului acțiunii și asigură conducerea forțelor și mijloacelor care acționează în zona/sectorul de intervenție repartizat de comandantul acțiunii.”
Inspectorul general aflat la fața locului, devine automat, conform legii, COMANDANTUL INTERVENȚIEI!
În completare, Ordinul nr. 1.134 din 13 ianuarie 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind planificarea, pregătirea, organizarea, desfăşurarea şi conducerea acţiunilor de intervenţie ale serviciilor de urgenţă profesioniste (actualizat până la data de 10 iulie 2008), vine cu precizări care ne lămuresc cine e comandantul intervenției, că cel al acțiunii e unicul și marele și inegalabilul, Raed Arafat.
În primul rând ordinul atrage la articolul 8, atenția că În conducerea activităţilor şi acţiunilor de intervenţie se respectă atât ierarhizarea prevăzută în statele de organizare şi în regulamentele de organizare şi funcţionare ale unităţilor, cât şi ierarhizarea operativă precizată în prezentul regulament.!!!!”
Carevasăzică dacă la un incendiu vine un comandant de detașament și un inspector șef, inspectorul șef devine INSTANT comandantul intervenției, dacă lângă ei apare inspectorul general, acesta devine automat, el însuși, comandantul intervenției!!!
Alte paragrafe interesante:
ART. 32
(1) În funcţie de locul, natura, amploarea şi evoluţia evenimentului, intervenţiile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă sunt organizate astfel:
a) urgenţa I - asigurată de garda/gărzile de intervenţie a/ale subunităţii în raionul (obiectivul) afectat;
b) urgenţa a II-a - asigurată de către subunităţile inspectoratului judeţean;
c) urgenţa a III-a - asigurată de către două sau mai multe unităţi limitrofe;
d) urgenţa a IV-a - asigurată prin grupări operative, dislocate la ordinul inspectorului general, al Inspectoratului General, în cazul unor intervenţii de amploare şi de lungă durată.
ART. 46
(1) Conducerea acţiunilor de intervenţie, pe urgenţe, se asigură astfel:
a) urgenţa I - de şeful gărzii de intervenţie al subunităţii în al cărei raion de intervenţie s-a produs situaţia de urgenţă;
b) urgenţa a II-a - de comandantul grupului de intervenţie sau de inspectorul-şef, pentru inspectoratele unde nu funcţionează grupuri de intervenţie;
c) urgenţa a III-a - de inspectorul-şef în a cărui rază de competenţă s-a produs evenimentul;
d) urgenţa a IV-a - de inspectorul general al Inspectoratului General.
La Balș, inspectorul general a optat pentru ținuta de reprezentare
Cum arătam mai sus, la intervenția de la Balș, conducătorul secundum legem (conform legii, că tot e la modă limba latină)ar fi fost generalul cu două stele, inspectorul general al IGSU Dan Paul Iamandi. Numai că pe generalul Iamandi, în imagini, l-am văzut doar pitit prin spatele doctorului Raed Arafat și a colonelului Șchiopu. Unele imaginii de la intervenție l-au surprins însă în ținută de reprezentare, elegant, cu cămașă albă, cravată, pantofi și panataloni de ținută de general care se respectă! Acoperit cu jacheta de la costumul pentru intemperii să nu-i fie omului frig.
Și iaca așa a rămas Orlando Șchiopu comandantul intervenției. Conform legii, în secunda în care ar fi apărut inspectorul general, comanda intervenției îi revenea, la fel și responsabilitățile pe care o astfel de acțiune le implică. Ne-am obișnuit de-a lungul timpului însă ca actualul inspector general, onorat recent de președintele României cu o a doua stea de general pentru merite deosebite, să nu fie niciodată prezent în ultimii doi ani de când ocupă această funcție, în momentele grele ale pompierilor români. Ultima intervenție arată că până și stăpânul său nemijlocit știe că nu își drege imaginea cu el, motiv pentru care apelează la profesioniști, gen Orlando, oameni cunoscuți până de curând printre pompieri pentru verticalitate și dragoste de camarazi nu pentru slugărnicia față de șeful DSU.
Așa că, abil, Arafat s-a făcut că uită de OMAI 1134 și de HG 557, iar generalului nici că i-a trecut prin cap să se gândească la ele. Ce-i drept, cum să stai în față camerelor, în nebunia, fumul, disperarea de la Balș alături de generalul tras la țol festiv, pentru care, costumul de intervenție e desuet. Nu dă bine la imagine, dom’le! Îl pui pe funcție, îi dai stele și îl ascunzi să nu o dai de gard cu el cu tot.
Nu îmi amintesc să fi văzut niciodată onor generalul aflat la conducerea pompierilor, în costum de intervenție. Cu siguranță nu din 2018 până azi. Acu’ ori nu are omul, ori are o fobie de foc și de responsabilități. Sau poate nu cunoaște prevederile OMAI 1134 (la drept vorbind, a mai fost un inspector general, tot ofițer de protecție civilă, care avea senzația că a participat la incendiu în calitate de spectator de se dăđeau subalternii de ceasul morții să-i explice cum stă treaba și că în momentul în care descaleci la locul incendiului ești COMANDANTUL INTERVENȚIEI/ACȚIUNII). Dacă ne aducem aminte de modul în care a ocupat postul de inspector general, nici la capitolul OMAI 177 nu stă prea bine. Dar asta e altă poveste. Cert este că, în costum de pilot de raliu l-am văzut de nenumărate ori. Facem pe această cale un apel la domnul ministru de interne, Lucian Bode, poate îl ajută pe domnul general cu un costum de intervenție pe măsură, nu de alta, dar apariția în uniformă de reprezentare la un carnagiu ca cel de la Balș e o pată neagră pe imaginea ministerului, o sfidare la adresa familiilor celor care și-au pierdut oameni dragi în încendiu. Mai ales în condițiile în care, la 3 ore după încheierea intervenției, o victimă e găsită de polițiști, decedată, în baie…
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.