În pandemie, un simulator pentru instruirea populației… închisă în casă!

Marți, 30 Martie 2021București

In pandemie  un simulator pentru instruirea populatiei    inchisa in casa | imaginea 1 O nouă achiziție de “excepție” a intrat în dotarea pompierilor militari: primul simulator pentru instruirea populației în caz de incendii sau dezastre. Anunțată cu surle și trâmbițe pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență jucăria nu e nici mai mult nici mai puțin decât un TIR amenajat pe post de mini cinema pentru populația care și-ar dori să vadă ce are de făcut dacă îi ia foc cuptorul cu friptura sau oala cu sarmale.

“Centrul mobil se va deplasa în întreaga țară pentru ca oamenii să învețe cum să reacționeze în diferite situații de urgență. Simulatorul este dotat cu tehnologii de ultimă generație prin care sunt create scenarii cât mai apropiate de realitate, din care nu lipsesc „flăcările digitale”, fumul și alte efecte multimedia” - arată IGSU. Achiziția, deloc ieftină, a fost cumpărată după metoda patentată: se găsește un sponsor care, în loc să plătească direct la producător achiziția și acesta să o doneze direct pompierilor, banii ajung în mirifica Fundație pentru SMURD care achiziționează cu spirit filantropic obiectul și îl “donează” IGSU. Ba, mai pune și Fundația din vistieria-i secretă niște bănuți: “Achiziția echipamentului pus la dispoziția IGSU este în valoare de 435,707.8 EUR, din care 386,590.9 EUR sunt contribuția KAUFLAND România, iar 49,116.9 EUR sunt contribuția Fundației pentru SMURD din sumele colectate de la populație prin 3.5%.”

De ce? Pentru că e mai mișto așa și mai ușor și mai ales, fundația nu e obligată să organizeze licitații. Sic! Ce “păcat” că banii nu pot trece prin una din multele asociații ale pompierilor din țară, constituite pe lângă inspectoratele județene. E drept însă că acestea nu au “experiența” și “competența” necesară la astfel de achiziții.

Cum calul de dar nu se caută la dinți, IGSU a intrat în vervă și a inaugurat cu fast simulatorul. Acu’ să ne fie cu iertare, dar, tichie de mărgăritar îi trebuia chelului! În plină pandemie, când n-ai voie să ieși nici pe stradă după ora 20.00, caravana se presupune că se va plimba din oraș în oraș să invite cetățenii la “film”. Dacă nu se va putea plimba pe motiv de risc de infectare cu Covid (spațiu închis, ca într-un microbuz) atunci va sta prin vreun garaj până va rugini, după modelul morgilor mobile. Important e că Arafat a mai bifat o achiziție pe care a transformat-o într-o generoasă donație pentru pompieri. Pompieri pe care îi folosește de ani de zile pe post de resursă umană pentru a-și face reclamă la Fundația pentru SMURD. Doar nu vă imaginați că simulatorul va fi mobilizat cu resurse umane din alte sectoare? Nu. Tot pompierii vor face și treaba asta pe motiv că… “prevenim, salvăm etc”. Exact ca și în cazul vestitei caravane SMURD. La fel cum nu cu mult timp în urmă erau trimiși pe stradă să adune, în combinezon roșu, de la oamenii care iubesc pompierii, 2-3,5% pentru Fundația pentru SMURD. Deh, băiat deștept, filantrop, doctor, superman, bun la toate, într-un cuvânt: Arafat.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.