Experiența și munca în echipă au asigurat desfășurarea misiunii fără probleme
Sursa Foto: Facebook ISU Cluj
În misiunea pe care au desfăşurat-o la Untold, un rol important l-au avut colegii de la Serviciul Comunicații și Tehnologia Informației.
Imaginați-vă următorul scenariu: Rețelele de comunicare publice sunt încărcate din cauza numărului copleșitor de utilizatori, iar mesajele nu pot fi trimise. În plus, dacă apare o situație de urgență, fiecare secundă contează. Astfel, e vital ca mesajul să ajungă cât mai repede cu putință. De acest lucru se asigură însă specialiștii din cadrul ISU Cluj.
Locotenent colonelul Marius Cernat a coordonat partea de comunicații la fiecare festival de anvergură din 2015 și până în prezent. Recunoaște că au existat anumite provocări la început și oferă un exemplu simplu: „Acum câțiva ani, în perioada unui festival, cineva a încercat să mă contacteze și mi-a transmis un SMS în timpul nopții. Eu am primit mesajul doar dimineața, după aproximativ 4 ore. Așa ceva este inadmisibil la o asemenea misiune.”
Tocmai de aceea, detaliile sunt stabilite în amănunt cu multe zile înainte de începutul misiunii. Disciplina e cuvântul de ordine, întrucât toate informațiile trec prin punctul de comandă mobil.
La actuala ediție Untold au fost sprijiniți de trei cadre și o autospecială de la ISU Mureș. Echipa avea experiență, a fost bine sincronizată și astfel a reușit să evite situațiile dificile. Sunt specialiști militari cărora le place ceea ce fac și rezolva provocările care sunt inerente la un eveniment de anvergură. Drept dovadă, comunicarea dintre punctele medicale, echipele mobile, forțele în rezervă și comandament se realizează cu ușurință.
„În principiu, astăzi, oamenii consideră comunicațiile implicite și sunt obișnuiți cu un flux permanent de informații. Dar asta e posibil numai în zona noastră de confort, deoarece internetul pare perfect și omniprezent.
Pe de altă parte, comunicațiile reprezintă sistemul nervos al unei organizații, iar crearea unui sistem independent de infrastructură publică, pregătit să răspundă oricărei provocări, presupune efort și capacitate.
Soluțiile tind să devină foarte tehnice și analitice, așa că noi suntem obligați să adaptăm câteva aspecte procedurale, pentru ca cei implicați în misiune să beneficieze de modalitatea cea mai eficientă de comunicare.
Noi sprijinim comanda și controlul intervenției. Din motive tehnice, am hotărât ca arhitectura care se aplică festivalului să fie una radio. Gândiți-vă doar ce s-ar întâmpla dacă nu am avea comunicații la Untold și nu ar exista o legătură stabilă în punctul de comandă?! Răspunsul este simplu: nu am putea menține legătura între decizia unică și forțele implicate ar opera independent.
Totul s-ar transforma într-un haos! Din fericire, la fel ca în ceilalți ani, experiența și munca în echipă au asigurat desfășurarea misiunii fără probleme”, a afirmat locotenent colonelul Marius Cernat, șeful Serviciului Comunicații și Tehnologia Informației de la ISU Cluj.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.