O experiență utilă și extrem de plăcută: Cursul de prim ajutor al Academiei de Prim Ajutor!

Sâmbătă, 24 Septembrie 2022Cluj
Autor: Ioana Anamaria Ungur

O experienta utila si extrem de placuta  Cursul de prim ajutor al Academiei de Prim Ajutor | imaginea 1 Mărturisesc că deși munca mea se intersectează cu lumea pompierilor, pompierilor paramedici și chiar cu lumea medicală, până azi, spre rușinea mea, deși am acumulat multe cunoștințe medicale, nu am participat la un curs de prim ajutor. Motive ar fi multe, unul dintre ele fiind faptul că exista acea teamă de a nu greși sau a nu face rău acționând, motiv pentru care am preferat să mă axez și să îmi îmbunătățesc cunoștințele teoretice, în detrimentul celor practice.

Toate astea până într-o zi când am decis că e păcat să nu îmi înving reținerile și să nu particip la un curs de prim ajutor susținut de specialiști cu experiență. Oarecum în paranteză, aș adăuga faptul că mobilizarea a venit după ce am vizionat un film coreean - “Dr. Romantic”, un serial năucitor, cu un mesaj profund și adânc despre lumea urgențelor medicale, diferit de absolut orice alt serial pe această temă și pe care îl recomand cu căldură tuturor, de la oameni simpli, pacienți, cadre medicale. Personajul principal al acestui serial, profesorul Kim, avea o vorbă: Dacă există ceva mai rău decât eșecul, acela e regretul. Astea fiind spuse, am ajuns la cursul ADPA.

Am ales varianta online, fiind mai comodă pentru programul meu încărcat. Am fost primiți la cursul de prim ajutor de doi medici tineri, Dr. Bianca Bînzari și Dr. Elias Khal, două enciclopedii de informații despre primul ajutor, oferite și transmise cu nesaț celor care au deschiderea și dorința să le asimileze.

Dr. Bianca Bînzari ne-a inițiat și în partea practică de acordare a primului ajutor esențial, cu multă dăruire și convingere. Dacă aveți senzația, cum a avut subsemnata, că puteți greși acordând primul ajutor unei persoane inconștiente, Bianca e omul potrivit să vă ajute să învingeți acest blocaj. Tânăra, medic rezident ATI, cu o experiență anterioară vastă ca voluntar SMURD, explică în amănunt, teoretic și practic, situațiile și modul de acordare al primului ajutor în care e nevoie de resuscitare cardio-pulmonară. După o astfel de experiență, orice teamă că intervenția voastră în caz de nevoie ar putea fi o greșeală, dispare. Nu ca prin minune, ci pe baza unor explicații complete și convingătoare.

În concluzie, când vine vorba de a slava viața unei persoane, cea mai mare greșeală pe care o poți face, este să nu faci nimic. Recomand cu căldură cursul celor de la Academia de Prim Ajutor, tuturor celor care vor să acumuleze cunoștințele esențiale pentru a salva o viață. Veți afla de toate de la modul de evaluare a victimei, la resuscitarea cardiaca, simpla sau cu ajutorul unui defibrilator, când să sunați și ce să spuneți când sunați la 112, cum să interveniți în caz de accident rutier, sau în cazul în care cineva se îneacă în fața voastră cu o bomboană sau bol alimentar. Învățați cum să ajutați în caz de AVC, traumatisme, arsuri, sincope, atac de panică, criză de astm și multe alte situații care necesită intervenția rapidă pentru acordarea primului ajutor. Garantat veți avea parte de o experiență frumoasă și extrem de utilă pentru orice cetățean. Minunată ideea de online care face accesibil cursul, chiar și celor mai ocupați sau mai comozi dintre noi. Ceea ce trebuie să înțelegem și cu siguranță vom înțelege după acest curs, este faptul că acele secunde în care noi, ca simpli oameni, putem face, în siguranță, manevre/gesturi învățate aici, pot face diferența dintre viață și moarte, pot câștiga timp până când ajung echipele de salvare specializate.

Cu cele mai sincere felicitări, îmi cer scuze instructorilor pentru prezența “undercover”, la acest curs. Nu a fost cu intenție. M-am înscris strict pentru cultura personală dar ceea ce am văzut a fost mult prea frumos și extrem de util, mai ales în acest sezon al morților subite, ca să nu transmit din experiența mea și altora.

O experienta utila si extrem de placuta  Cursul de prim ajutor al Academiei de Prim Ajutor | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.