Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Miercuri, 19 Octombrie 2022Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale | imaginea 1 Sărbătorită în fiecare an, în data de 𝟏𝟑 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝒁𝒊𝒖𝒂 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̧𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆ 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑹𝒆𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆𝒂 𝑹𝒊𝒔𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑫𝒆𝒛𝒂𝒔𝒕𝒓𝒆𝒍𝒐𝒓 𝑵𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒆 marchează modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi pentru conştientizarea gestionării tipurilor de risc.

În acest context, pompierii vrânceni au organizat, joi, 13 octombrie a.c., ”Ziua Porților Deschide” la subunitățile din județ, respectiv la Detașamentul de Pompieri Focșani, Secția de Pompieri Adjud, Stația de Pompieri Panciu și Stația de Pompieri Vidra.

În cadrul acestei activități, vizitatorii, cei mai mulți dintre ei preşcolari și elevi, au aflat o parte din tainele meseriei de pompier, precum şi sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situaţie de urgenţă, fie că este vorba de incendiu, inundație, cutremur, alunecare de teren etc.

Totodată, salvatorii au fost prezenți în mijlocul cetățenilor, în zonele aglomerate din municipiul Focșani, unde au desfășurat activități de informare preventivă.

𝒁𝒊𝒖𝒂 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̧𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆ 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑹𝒆𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆𝒂 𝑹𝒊𝒔𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑫𝒆𝒛𝒂𝒔𝒕𝒓𝒆𝒍𝒐𝒓 𝑵𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒆 a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru susținerea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.

Este cunoscut faptul că 90% din toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Dat fiind că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată.

Având în vedere dispunerea geografică, județul Vrancea este expus majorității categoriilor de hazard natural care se pot produce: cutremure, inundații, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheț, furtuni, viscol).

Pentru diminuarea şi reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Anghel Saligny ” al judeţului Vrancea sunt constituite echipe specializate de intervenţie, pe diferite tipuri de risc, care intervin atunci când situaţia o impune.

Permanent Centrul Operațional Județean desfăşoară activităţi de monitorizare a riscurilor, iar inspectorii de prevenire și cadrele Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților derulează acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local și județean, cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie promptă la dezastrele naturale.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.