Container Multirisc, cumpărat pe fonduri europene, descompletat și cu piese avariate

Luni, 14 Noiembrie 2022Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Facebook IGSU

Container Multirisc  cumparat pe fonduri europene  descompletat si cu piese avariate | imaginea 1 În luna august a acestui an, o autospecială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” a luat foc pe timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu de vegetație uscată. Nu e primul caz de acest gen din țară și pe mulți îi încercă un zâmbet ironic când aud de asemenea situații. Până când am avut ocazia să văd cu ochii mei un astfel de fenomen, mărturisesc că expresia “pompierii cu obiectul muncii ars”, mi se părea aproape imposibilă. Dar din proprie experiență pot afirma că acei curenți turbionari care se formează la banale incendii de vegetație uscată, pot fi devastatori și pot provoca pierderi materiale și chiar umane. Flăcările iau în fracțiuni de secundă aspectul unei tornade de foc și uneori oricât de pompier ai fi, nu mai ai ce să faci. Desigur, de la calculator totul pare mult mai simplu decât realitatea din teren.

Cum spuneam, nu e prima dată când o autospecială de pompieri ia foc din cauza unor astfel de fenomene. Însă de această dată pe autospeciala cu pricina se afla și un modul de descarcerare Holmatro, parte din unul din vestitele containere Multirisc, achiziționate de IGSU din fonduri europene, pentru misiuni de căutare-salvare. Pentru a afla dacă într-adevăr acest modul a fost avariat, ne-am adresat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, solicitând acestei instituții să confirme sau să infirme, după caz, acest aspect.

Extrem de săritori, cei de la IGSU s-au oferit să ne ofere un punct de vedere instituțional dar au redirectat adresa noastră și ISU Bihor pentru lămuriri complete.

În concluzie, conform informațiilor remise redacției noastre de ISU Bihor, “În data de 13.08.2022, pe timpul desfășurării unei intervenții de stingere a unui incendiu de vegetație uscată (miriște), pe raza localităţii Şimian, de către Staţia de Pompieri Valea lui Mihai, o autospecială de stins incendii a fost deteriorată prin incendiere. Cu ocazia cercetării administrative desfăşurate în urma acestui eveniment s-a constatat ca efect al incendiului şi deteriorarea uneltelor de descarcerare Holmatro care erau dispuse pe autospecială. Echipamentul de descarcerare în cauză se află în gestiunea Detaşamentului de Pompieri Marghita (completul Containerului Suport Logistic al intervenţiei tip II - Multirisc) şi a fost distribuit către subunitatea Staţia de Pompieri Valea lui Mihai, pentru utilizarea la intervenţiile specifice, în anul 2019, deoarece subunitatea nu avea în dotare acest echipament.”

Deci, modulul Holmatro s-a aflat la momentul nepotrivit și la locul nepotrivit în acea zi. Iar dacă ne uităm la precizările IGSU, modulul nu avea ce căuta pe autospeciala cu pricina: “În conformitate cu prevederile art. 5, alin(1) din Concepția privind utilizarea containerelor de suport logistic al intervenție tip I - căutare-salvare, respectiv tip II - multirisc la nivelul unităților operative din subordinea IGSU, containerul poate fi utilizat pe timpul desfășurării acțiunilor de intervenție sau în procesul de pregătire ca un complet, prin deplasarea la locul intervenției a acestuia și a echipamentelor din compunere, sau prin îmbarcarea TEMPORARĂ pe alte autospeciale a echipamentelor necesare pentru executarea unor MISIUNI PUNCTUALE.”

ISU Bihor vorbește de o cercetare administrativă desfășurată în urma evenimentului. Cercetare care, conform legii, urmărește stabilirea pagubelor generate de incendiu și imputarea acestora potențialilor vinovați. Din informațiile noastre, autospeciala arsă a sosit sub formă de donație la inspectoratul bihorean, în jurul anului 2000. Dacă fac un mic efort de memorie îmi aduc aminte chiar și festivitatea de primire, aceste mașini fiind acum 20 de ani, deși “demodate” pentru englezi, adevărate OZN-uri pentru pompierii români obișnuiți cu APCA și ATI-ul.

Marea valoare distrusă de incendiu nu a fost autospeciala care, de altfel, este în inventarul unei primării din apropierea Oradiei, la vremea în care ea a ajuns în dotarea pompierilor români, legea sponsorizării nepermițând donații către instituțiile militare. Pocinogul e modulul de descarcerare Holmatro care nu avea, conform IGSU, ce să caute pe acea mașină, decât în cazul unei misiuni PUNCTUALE și TEMPORAR. Mențiunea ISU Bihor conform căreia modulul intră în gestiunea Detaşamentului de Pompieri Marghita e mai puțin relevantă, interesant ar fi de știut din ordinul cui s-a aflat acel modul, pe autospeciala arsă de la Staţia de Pompieri Valea lui Mihai, în condițiile în care IGSU precizează foarte clar baza legală și situațiile excepționale în care accesoriile de pe containerul Multirisc achiziționat pe fonduri europene pot fi folosite separat, în misiuni. Deci, nu din 2019 pe perioadă nedeterminată până la noi ordine, nu la intervenții de stingere a incendiilor etc. Bănuim că cei care desfășoară cercetare administrativă, nu vor scăpa din vedere acest aspect, altfel, IGSU, va fi nevoit să verifice cine a încălcat cu bună știință baza legală care stabilește modul de utilizare a containerelor suport logistic.

Container Multirisc  cumparat pe fonduri europene  descompletat si cu piese avariate | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.