S-au alăturat campaniei de donare de sânge

Joi, 23 Februarie 2023Calarasi
Sursa Foto: Facebook ISU Calarasi

S au alaturat campaniei de donare de sange | imaginea 1 Pompierii militari călărăşeni nu ezită să ajute atunci când li se solicită sprijinul. Au fost prezenţi mulți pompieri care au răspuns chemării organizatorilor. Pompierii profesioniști știu foarte bine cât de importantă este această activitate de donare de sânge și spun mereu prezent.

„Spunem mereu prezent atunci când e nevoie de noi, pentru că ştim că fiecare strop de sânge donat contează şi poate salva vieţi.” Pompierii militari sunt oameni care înţeleg cel mai bine suferinţa semenilor aflaţi în situaţii dificile, care le pun viaţa în pericol.

Mai ales că, de nenumărate ori, aceştia sunt primii care văd cum semenii lor ajung în situaţii extreme şi pentru a-i salva este mare nevoie de sânge.

Cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Ştirbei”al județului Călărași au înţeles importanţa acestui demers şi s-au oferit voluntari să participe la campania de donare sânge desfășurată în incinta Foaierului Consiliului Judeţean Călăraşi sub deviza ”Avem acelaşi sânge”.

În România, în această perioadă se înregistrează un număr scăzut de donatori, astfel că se fac eforturi serioase pentru reîntregirea stocului atât de necesar salvării vieţii pacienţilor. Pentru pompieri este un gest de solidaritate pe care fiecare îl poate face, având în vedere importanţa şi beneficiile donării de sânge, atât pentru donator, cât şi pentru receptor.

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;

Să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50-100 kg femeile şi 60-110 kg bărbaţii;

Tensiunea arterială sistolică să fie între 100 şi 180mmH; Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale; Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;

Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; Să nu fi urmat vreun tratament cu medicamente (aspirină, anticoagulante, antibiotice etc.)

Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie, pe parcursul vieții, cel puțin o singură dată de sânge.

Donarea constantă de sânge aduce următoarele beneficii pentru organism: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri creste, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.