Salvatorii constănțeni, la bilanț
Sursa Foto: Facebook ISU Constanta
Comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța a prezentat activitatea desfășurată în anul 2022. Vineri, 10 februarie a.c., a avut loc evaluarea activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța, pentru anul 2022.
„Bună ziua, pompierii suntem!“ Acest mesaj s-a auzit în Dispeceratul ISU „Dobrogea“ de aproximativ 23.000 de ori în decursul anului anterior. În medie, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) au fost recepționate 62,5 apeluri zilnic, o medie în creștere față de anul 2021, când au fost recepționate 57,95 apeluri pe zi.
Echipajele de salvatori din cadrul ISU „Dobrogea“ au executat 26.626 intervenții și au salvat 5.769 persoane, dintre care 5.194 adulți și 575 copii. Au fost asistate medical 18.507 persoane – 16.315 adulți și 2.192 copii. În timpul misiunilor executate, pompierii militari constănțeni au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de peste 325,6 milioane lei.
În decursul anului anterior, pompierii militari au intervenit pentru stingerea și înlăturarea efectelor negative a 686 incendii, față de 682 în decursul anului 2021. Printre principalele cauze ale izbucnirii incendiilor au fost: instalațiile ori aparatele electrice defecte aflate sub tensiune – 181 situații, fumatul – 123 situații și coșurile ori burlanele de fum cu defecțiuni – 40 situații.
Echipajele SMURD, descarcerare, terapie intensivă mobilă și autospecialele pentru transport personal și victime multiple au executat 19.013 misiuni, media zilnică fiind de 52 intervenții. Au fost asistate 18.507 persoane, 372 aflate în stop cardio-respirator.
În decursul anului anterior, s-au înregistrat 87 accidente prin submersie (76 adulți și 11 copii). Pompierii militari au salvat de la înec 54 persoane (44 adulți și 10 copii); din păcate, a fost declarat decesul în cazul a 33 persoane (32 adulți și un copil).
În perioada analizată, scafandrii din cadrul Centrului de Antrenament al Scafandrilor de Intervenţie au participat la 37 misiuni de căutare și/sau recuperare a unor persoane posibil înecate pe raza judeţului Constanţa și a trei persoane pe raza altor județe.
Din totalul celor 37 intervenţii, 24 au fost în Marea Neagră, zona staţiunii Mamaia, localitățile Corbu, Eforie Nord, Costinești şi Mangalia, iar alte 13, în Dunăre: 5, în zona localițăților Dunăreni, Cochirleni (jud. Constanța), Bordușani (jud. Ialomița), Frecăței (jud. Brăila), Băndoiu (jud. Brăila); 4 în Canalul Dunăre-Marea Neagră în zona localităților Murfatlar, Medgidia și 4 în lacuri, canale de irigare: în zona localităților Hațeg, Strunga, Luminița și Corbu.
În perioada 30 iunie - 05 septembrie 2022, ISU „Dobrogea“ a operaționalizat punctele temporare de lucru pe litoral: 8 puncte de prim ajutor pe plajele din staţiuni, 6 puncte de salvare din mediul acvatic și 11 puncte temporare de stingere încadrate fiecare cu o autospecială de stingere a incendiilor.
Ca și în anii anteriori, pompierii constănțeni au beneficiat de forțe în sprijin de la alte inspectorate din țară după cum urmează: 24 mijloace de intervenţie, peste 500 subofiţeri organizați în șase serii, precum și 101 scafandri de la 34 inspectorate.
Echipajele din punctele de prim ajutor de pe plaje au intervenit în 2.492 situații, iar ambulanțele SMURD ce au deservit punctele de prim ajutor au asistat medical 1.829 persoane, dintre care 436 copii. În punctele temporare de stingere, pe durata sezonului estival, au fost executate peste 300 misiuni, din care cele mai multe pentru localizarea și lichidarea incendiilor – 167 situații.
De asemenea, în decursul anului 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a beneficiat de tehnică de intervenție nouă, după cum urmează: o autospecială pentru transport personal și victime multiple cu o capacitate de 11 locuri, două autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime, o ambulanță destinată transportului nou-născuților aflați în stare critică și patru autospeciale de stingere cu apă și spumă cu o capacitate de 10.000 litri.
Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat, în decursul anului anterior, 1.351 controale, cele mai multe din ele la operatorii economici – 1.026.
În urma acțiunilor de control, au fost aplicate 7.101 avertismente și 1.382 amenzi în cuantum de 2.552.500 lei. Prin Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comuntăților au fost executate 1.406 activități de informare preventivă la care au participat 9.790 persoane.
În anul 2022, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost organizate 19 acțiuni Ziua Porților Deschise și 41 lecții deschise, la care au participat peste 13.000 persoane. De asemenea, au fost transmise 25 mesaje RO-ALERT și 321 informări și atenționări/avertizări hidrometeorologice.
„Cetăţenii, în slujba cărora ne aflăm, aşteaptă performanţă şi profesionalism şi, de aceea, este nevoie de flexibilitate şi de deschidere pentru adaptarea serviciilor oferite la nevoile reale ale societăţii. Mulţumim celor care cred în noi şi sperăm că rezultatele muncii noastre vor fi pe măsura așteptărilor“, a declarat Inspectorul-șef al ISU „Dobrogea“, Colonel dr.ing. Mihail-Cristian Amarandei.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.