Voluntarii ISU Mehedinți - șapte ani împreună
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti
Lansat în anul 2016, programul “Salvator din pasiune” și-a deschis porțile la nivel național pentru a aduce mai aproape de comunitate pregătirea în domeniul situațiilor de urgență. La nivelul ISU Mehedinți, 318 persoane și-au exprimat intenția de a deveni voluntari în cadrul acestui proiect.
De-a lungul timpului, 163 de voluntari au reușit să parcurgă cursurile de prim-ajutor de bază. După absolvirea acestui program, ”salvatorii din pasiune” au dobândit trei competenţe: de a accesa şi activa sistemul de urgenţă, de a recunoaşte urgenţele cu risc vital şi de a acorda primul ajutor de bază până la sosirea echipajelor de intervenţie, precum şi utilizarea defibrilatorului semi-automat.
În acest an, 49 de persoane, majoritatea tineri, s-au alăturat familiei pompierilor mehedinţeni, devenind “salvatorii din pasiune”, prin încheierea unor contracte de voluntariat, însă fără a obţine o contraprestaţie materială.
Aceștia și-au exprimat dorinţa de a se pregăti în domeniul situațiilor de urgență, pentru a fi în măsură să acționeze atunci când persoanele dragi sau semenii aflați în nevoie necesită ajutor. Până acum, viitorii salvatori au parcurs cursul de instruire iniţială, care i-a familiarizat cu misiunile specifice pompierilor militari, iar, în prezent, urmează cursul de prim-ajutor de bază.
Pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele şi deprinderile dobândite pe timpul desfășurării orelor de curs, absolvenții vor efectua pregătirea practică sub îndrumarea pompierilor mehedințeni care încadrează echipajele medicale specializate din cadrul subunităților ISU Mehedinți.
După parcurgerea unui număr de 120 ore de pregătire, “salvatorii din pasiune” vor obţine un certificat de voluntariat şi vor putea participa la cursurile de prim-ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare, organizate în centrele de instruire din țară, având oportunitatea să urmeze aceleași programe de pregătire de care au beneficiat și paramedicii SMURD.
Participarea la intervenţii împreună cu echipajele inspectoratului este condiţionată de absolvirea cursurilor corespunzătoare, însă voluntarii ISU se pot implica şi în acţiunile de ajutor umanitar și popularizarea mesajului preventiv, având posibilitatea să participe și la exercițiile de pregătire organizate de pompierii militari.
Activitatea de voluntariat este o expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice, materializată prin sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.