Ferma Dacilor - un nou #Colectiv: Întrebări de interes public

Sâmbătă, 30 Decembrie 2023Prahova
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Ferma Dacilor  un nou Colectiv Intrebari de interes public | imaginea 1 Incendiul de la Ferma Dacilor completează macabru lanțul “realizărilor” DSU. Mulți m-au întrebat de ce nu am scris până acum nimic despre acest subiect, întrucât conduc o revistă care de 11 ani se dedică total oamenilor care luptă cu focul. Sincer? Doare și mi-e silă sa văd o nouă tragedie în urma căreia, prin aghiotanți, Arafat e din nou cu steagul sus pe mormanul de cadavre și arată cât de “jegos” e sistemul, cât de corupt e, cât de jalnici sunt pompierii pe care îi conduce de vreo 10 ani și acreditând ideea ca e nevoie de el încă minim 10 ani ca să “reformeze” ceea ce a tot reformat după Apuseni. O ducem din ce în ce mai bine, nu se vede? Doar că mereu apar aspecte de care stăpânul situațiilor de urgență nu știa dar pe care numai el le poate rezolva favorabil. Mă uitam cu uimire la declarațiile generalului-maior Duduc, militar care a făcut o cariera în prevenire și care a fost în funcție de conducere inclusiv la momentul Colectiv. Atunci era colonel, azi îl regăsim general cu două stele.

Declarații de general

“Prim-adjunctul nu poate desfășura efectiv control de prevenire.”

Păi din 2017, Prevenirea a fost scoasă, după Colectiv din subordinea inspectorului șef și trecută în subordinea primului-adjunct. (Lucru firesc, până la urmă, am scris și atunci, pentru că prin natura activității e un sector expus speculațiilor și vulnerabil). Din câte știu de anul trecut s-a revenit asupra ridicării Inspecției de Prevenire pe un piedestal, a fost trecută DIN NOU în subordinea inspectorului șef, iar din 2024 Ghidul carierei va face din ofițerii de prevenire candidații de elită la funcțiile de inspector șef. Oare de ce?) Prin urmare până anul trecut primul-adjunct al inspectorului șef nu văd de ce nu putea desfășura efectiv un control de prevenire.

“Se poate vorbi chiar de fals în documente.” - spune generalul.

Acestea sunt vorbe de militar? Se poate vorbi? Păi, e fals sau nu e? Dacă e, apelați cu încredere și probe temeinice linia verde: “INTEGRITATE PENTRU CREDIBILITATE” CALL CENTER: 0800.806.806 - Direcția Generală Anticorupție.

Întrebări delicate în speța Ferma Dacilor

“Ne delimităm ferm de abordări care încalcă legea” - a declarat generalul-maior Benone Duduc. Dacă tot vă delimitați de cei care încalcă legea, poate ne răspundeți și nouă la câteva întrebări, ca să înțelegem cu toții, cât mai bine, situația:

 1. Știați că în 2019, noiembrie parcă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a efectuat un CONTROL DE FOND la ISU Prahova?
 2. Știați că în cadrul acestui control a fost verificată INCLUSIV INSPECȚIA DE PREVENIRE, cu toate vulnerabilitățile ei, agenți economici fără autorizație PSI, planuri, recunoașteri șamd?
 3. Știați că șeful acestei comisii de control a fost colonelul Sorescu George, trecut la corpul de control al IGSU din subordinea dumneavoastră directă? Întreb asta pentru că susțineți sus și tare că IGSU și Raed Arafat habar nu aveau de abuzurile de la Prahova.
 4. Este adevărat că președintele Comisiei de Control, chiar dacă nu a fost prezent fizic, la fața locului, a fost inspectorul general al IGSU, generalul Dan Paul Iamandi?
 5. În acest caz, cum nu a știut IGSU de probleme? Cum a fost efectuat acest control? Ce scrie în raportul de control?
 6. Citesc în presă că ISU Prahova a efectuat de asemenea un control de fond în 2019 la Ferma Dacilor. Foarte interesant. A fost un control efectuat împreună cu reprezentanți ai IGSU?? Cine a condus acest control de fond?
 7. Din informațiile noastre, din anul 2005 până în anul 2016, funcția de adjunct al inspectorului șef era asimilată cu cea de șef al prevenirii, la fel și cea de prim-adjunct - ulterior anului 2016 când, după Colectiv, s-a decis mutarea Inspecției de Prevenire în subordinea primului-adjunct. Ofițerii care au ocupat această funcție aveau sau nu aveau dreptul de a efectua un control pe linie PSI? Au fost asimilați ofițerilor de prevenire, sau nu au fost asimilați acestora?
 8. IGSU a eliberat adeverințe pentru ofițeri aflați în situația mai sus amintită pentru ca aceștia să poată participa la examenul de verificator sau expert pentru a fi validați de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ca specialiști care pot certifica corectitudinea documentațiilor?
 9. Este adevărat că au existat situații în care ofițerilor proveniți din domeniul inspecției de prevenire li s-a asimilat perioada când au fost prim-adjuncți, ca vechime în inspecția de prevenire?
 10. Ne puteți preciza și nouă actul normativ care ar legifera că primul-adjunct nu a avut atribuții de control la obiective cât timp a avut Prevenirea în subordine?
 11. Citesc în presă despre dosarul constituit de DNA în anul 2020 pentru chermeza de la Ferma Dacilor. Știati de asta, din câte înteleg. IGSU este informat când ofițerii săi sunt chemați la audieri. În acest context a interesat pe cineva acest lucru? S-a luat vreo măsură? Știți cumva cine era la acel moment șeful Prevenirii în IGSU?
 12. Legat de chermeza din dosarul redeschis al DNA: cine a participat din partea IGSU la acea masă? A fost interesat reprezentantul IGSU dacă localul avea autorizație? După calculele noastre de habarniști, nivelul de funcție al participanților trebuia să fie minim șef de serviciu/direcție.
 13. Ne puteți spune dacă patronii Fermei Dacilor au efectuat vreo sponsorizare către vreo asociație ISU sau IGSU sau către Fundația pentru SMURD?

Așteptăm cu nerăbdare răspunsul la întrebări și ne bucurăm să aflăm punctul de vedere al celei mai avizate persoane în această speță, persoană cu o carieră istorică în Prevenire și IGSU.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.