Mรขndri de junii lor!

Vineri, 17 Mai 2024Brasov
Sursa Foto: Facebook ISU Brasov

Mandri de junii lor | imaginea 1 ๐‘ฎ๐’‰๐’Š๐’Ž๐’ƒ๐’‚ฬ†๐’”ฬฆ๐’‚๐’ ๐‘ช๐’๐’”๐’Ž๐’Š๐’ ๐’”ฬฆ๐’Š ๐‘ฝ๐’๐’Š๐’„๐’– ๐‘ด๐’Š๐’“๐’„๐’†๐’‚ ๐’…๐’Š๐’ ๐’„๐’‚๐’…๐’“๐’–๐’ ๐‘ซ๐’†๐’•๐’‚๐’”ฬฆ๐’‚๐’Ž๐’†๐’๐’•๐’–๐’๐’–๐’Š 2 ๐’…๐’† ๐‘ท๐’๐’Ž๐’‘๐’Š๐’†๐’“๐’Š ๐‘ฉ๐’“๐’‚๐’”ฬฆ๐’๐’— ๐’‡๐’‚๐’„ ๐’‘๐’‚๐’“๐’•๐’† ๐’…๐’Š๐’ ๐’ˆ๐’“๐’–๐’‘๐’–๐’ ๐‘ฑ๐’–๐’๐’Š๐’๐’๐’“ ๐‘ฉ๐’“๐’‚๐’”ฬฆ๐’๐’—๐’†๐’„๐’‰๐’†๐’๐’Š.

Grupul s-a constituit รฎn anul 1922 din rรขndul romรขnilor stabiliลฃi รฎn BraลŸovul Vechi, ca semn al trฤƒirii istorice comune cu romรขnii din ศ˜chei, ศ™i a obลฃinut statut juridic รฎn anul 1929. Tot din 1922, Junii BraลŸovecheni se alฤƒturฤƒ celorlalte cinci Societฤƒลฃi de Juni ลŸi Grupului Junilor Tineri din ลžcheii BraลŸovului prin participarea activฤƒ, cฤƒlare, la Sฤƒrbฤƒtoarea Junilor din Duminica Tomii.

Sunt omologii din zona BraลŸovului Vechi ai Junilor Bฤƒtrรขni, atรขt รฎn protocolul organizฤƒrii, cรขt ลŸi รฎn port, cu deosebirea cฤƒ, รฎn loc de pฤƒlฤƒrie, poartฤƒ cฤƒciulฤƒ simplฤƒ, ลฃurcanฤƒ, cu “ลฃog” sau โ€žศ›uguiโ€œ (vรขrf), de la care li se trage ศ™i denumirea de โ€žลฃuศ›uieniโ€, pe care le-au dat-o junii din ศ˜chei.

Steagul lor de astฤƒzi pฤƒstreazฤƒ chipul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza ศ™i un june braศ™ovechean cฤƒlare, reconstituit รฎn anul 2007 dupฤƒ modelul celui din 1977 fฤƒcut cu prilejul centenarului Independenศ›ei de Stat a Romรขniei.

๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฉ ๐‘ช๐’“๐’Š๐’”๐’•๐’Š๐’‚๐’ ๐‘ช๐’๐’๐’”๐’•๐’‚๐’๐’•๐’Š๐’ ๐’†๐’”๐’•๐’† ๐’‘๐’๐’Ž๐’‘๐’Š๐’†๐’“ ๐’๐’‚ ๐‘ซ๐’†๐’•๐’‚๐’”ฬฆ๐’‚๐’Ž๐’†๐’๐’•๐’–๐’ 1 ๐’…๐’† ๐‘ท๐’๐’Ž๐’‘๐’Š๐’†๐’“๐’Š ๐‘ฉ๐’“๐’‚๐’”ฬฆ๐’๐’— ๐’”ฬฆ๐’Š ๐’†๐’”๐’•๐’† ๐’Ž๐’†๐’Ž๐’ƒ๐’“๐’– ๐’‚๐’ ๐’ˆ๐’“๐’–๐’‘๐’–๐’๐’–๐’Š ๐‘ฑ๐’–๐’๐’Š๐’๐’๐’“ ๐‘น๐’๐’”ฬฆ๐’Š๐’๐’“๐’Š.

Societatea Junilor Roศ™iori este constituitฤƒ din bฤƒrbaศ›i cฤƒsฤƒtoriศ›i proveniศ›i mai ales din zona nord-vesticฤƒ a ศ˜cheiului, numitฤƒ de localnici Cacova. Cacova este cuprinsฤƒ รฎn valea dintre strฤƒzile โ€žPodul lui Gridโ€ ศ™i โ€žGeneral Moศ™oiuโ€, fiind cea mai nouฤƒ parte a cartierului ศ˜chei.

Caracteristica lor โ€” de unde ศ™i numele โ€” este cฤƒciula de roศ™ior cu โ€žpompon roศ™uโ€. Din spusele unor bฤƒtrรขni reiese cฤƒ actualele cฤƒciuli sunt date ca model de Nicolae Iorga, care le procurase de la regina Maria.

Actualul steag este confecศ›ionat din mฤƒtase la 1977, cu prilejul centenarului Independenศ›ei, purtรขnd pe una dintre feศ›e chipul voievodului Mihai Viteazul, iar pe cealaltฤƒ faศ›ฤƒ, un June Roศ™ior.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicaศ›ii online doar รฎn limita a 500 de caractere ศ™i cu citarea sursei cu link activ cฤƒtre articol. Orice abatere de la aceasta regulฤƒ constituie o รฎncฤƒlcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor ศ™i va fi tratatฤƒ ca atare.