Pompierii militari din Alba, la datorie de sărbători
În vreme ce majoritatea oamenilor s-au bucurat liniștiți de Sărbătorile de iarnă profitând de vacanțele oficiale pentru a se odihni sau a se distra, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” a judetului Alba, nu au vut răgazul scontat. Așa cum au obișnuit, de altfel, populația, ei au fost la datorie, de veghe și pregătiți să intervină rapid pentru a-și ajuta semenii aflați in necaz.
Astfel, vineri, 21 decembrie 2012, Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit începând cu ora 14.55, în localitatea Bucerdea Vinoasă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un ciclon (depozit de rumeguş), aparţinând unei societăţi comerciale. Pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi au reuşit să stingă incendiul după 1 oră de la sosirea la locul intervenţiei. Flăcările au mistuit 2 mc rumeguş, 2 motoare electrice, sistemul de filtrare, o parte din instalaţia electrică a ciclonului, au deteriorat vopseaua acestuia pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp şi 2 m de tubulatură de exhaustare. Intervenția promptă a pompierilor a limitat propagarea flăcărilor la celelalte clădiri, la materii prime, produse finite etc., aflate în incinta societăţii. Incendiul a fost generat, cel mai probabil, de scântei mecanice produse de un corp metalic existent în tubulatura instalaţiei de colectare a rumeguşului.
În noaptea de 22 spre 23 decembrie 2012, Garda de Intervenţie Sebeş a intervenit, în jurul orei 2, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei societăţi comerciale cu activitate de turism, din localitatea Draşov, comuna Spring. Pompierii militari au acţionat cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă aproximativ 2 ore. În incendiu a ars o anexă gospodărească din lemn ce adăpostea camera centralei termice, uscătoria, spălătoria şi magazia de alimente. Valoarea bunurilor distruse de flăcări se situează în jurul a 20.000 RON. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile (lemn) faţă de mijloacele de încălzit (coş de fum).
Câteva ore mai târziu, în zorii zilei de duminică, 23 decembrie 2012, tot Garda de Intervenţie Sebeş, de la ora 06.55 intervine pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din municipiul Sebeş. Pompierii militari au acţionat cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă aproximativ 40 minute. În incendiu a ars o anexă gospodărească din lemn pe circa 60 mp, 1 mc lemne de foc şi 2 butelii, toate în valoare de aproximativ 2.500 RON. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului o constituie un scurtcircuit electric produs la un mijloc de iluminare (bec).
Tot duminică, 23 decembrie 2012, Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit, începând cu ora 16.45, pentru deblocarea uşii unui apartament situat în municipiul Alba Iulia. Întrucât proprietarul nu a mai fost văzut de o perioadă de tip şi nici nu răspundea apelurilor telefonice a fost solicitată intervenţia pompierilor militari pentru facilitarea accesului poliţiei şi rudelor. După deblocarea uşii, proprietara, o femeie de 74 ani, a fost găsită decedată în holul apartamentului.
În aceeași zi, câteva ore mai târziu, tot pompierii militari ai Detaşamentului Alba Iulia au mai intervenit, începând cu ora 17.35 la o centrală dezafectată din municipiul Alba Iulia unde câţiva oameni ai străzii îşi improvizaseră un adăpost. Aceştia, pentru a se încălzi, au incendiat aproximativ 15 kg de materiale textile care degajau un fum gros. Pompierii au intervenit cu o autospecială de intervenţie pentru lichidarea focului.
Marți, 25 decembrie 2012, Pichetul de Pompieri Câmpeni a fost solicitat, la ora 08.52, să intervină pentru stingearea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, în localitatea Albac. Pompierii militari au deplasat la locul intervenţiei o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi au stins incendiul după circa 50 de minute. În incendiu a ars un perete interior din lemn pe o suprafaţă de aproxiativ 6 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului o reprezintă efectul termic al unei sobe cu acumulare de căldură asupra materialelor combustibile din imediata apropiere (perete lemn).
Vineri, 28 decembrie 2012, Garda de Intervenţie Sebeş a intervenit de la ora 11.41, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Lancrăm, municipiul Sebeş. Pompierii militari au acţionat cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă aproximativ 1 oră şi 10 minute. În incendiu a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de circa 250 mp confecţionat din lemn cu învelitoare din ţiglă, centrala termică şi bunurile din dormitor şi bucătărie, toate în valoare de aproximativ 50.000 RON. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului o constituie efectul termic al curentului electric (priză de curent) faţă de materialele combustibile din imediata apropiere (perete polistiren).
Câteva ore mai târziu, tot Garda de Intervenţie Blaj a intervenit de la ora 16.20 pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o cameră a unei case de locuit din municipiul Blaj. Pompierii militari au acţionat cu 1 autospecială de lucru cu apă şi spumă aproximativ 30 minute. În incendiu a ars un colţar, o combină muzicală, un cuptor cu microunde şi a fost degradată zugrăveala din cameră. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului o constituie un scurtcircuit electric produs la un mijloc de iluminare (plafonieră).
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.