Șase vite au ars de vii într-un incendiu!

Marți, 22 Ianuarie 2013Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Sase vite au ars de vii intr un incendiu | imaginea 1 Un incendiu de proporții a izbucnit la un adăpost de animale din satul bihorean Finiș. Acesta avea să pună capăt într-un mod tragic vieții a opt animale, în ciuda eforturilor disperate ale pompierilor militari.

Lipsa unei surse de alimentare cu apă și a unui drum de acces spre locul incendiului a îngreunat excesiv intervenția militarilor. Condițiile extreme în care s-a desfășurat intervenția au arătat încă o dată că profesionalismul pompierilor români trece barierele neajunsurilor atunci când trebuie să sară în ajutorul semenilor lor!

Joi, 16 ianuarie a.c., ora 13.30, un apel primit pe numărul unic de urgență - 112, sesiza producerea unui incendiu la un adăpost de animale din localitatea bihoreană Finiş. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a mobilizat la locul indicat trei echipaje de pompieri militari din cadrul Secţiei Beiuş. La sosirea forţelor de intervenţie la locul incendiului, flăcările mistuiseră acoperișul construcției și se manifestau extrem de violent și în interior. Comandantul acțiunii a dispus imediat măsuri pentru lichidarea incendiului și pentru evacuarea materialelor combustibile (utilaje agricole) din zona de ardere.

Adăpostul de animale, situat în spatele caselor, mai sus, într-o zonă izolată de deal, aparținea numitei Erzsebet B. și era materializarea unui proiect finanțat din bani europeni. Incendiul a fost observat de vecinii din spatele casei. Aceștia au alertat pompierii și au alergat spre grajd pentru a încerca să salveze din animalele adăpostite aici. “Am văzut întâi flăcările în zona geamului, și am fugit să încercăm să facem ceva. Când am ajuns, am văzut că întreg grajdul ardea ca o torță. Am reușit să scoatem două vaci din cele opt.” - spune A.N. vizibil marcat de tragedia la care a fost martor. Un al treilea animal, arzând de viu la propriu, a căzut secătuit de dureri în pragul saivanului cuprins de flăcări, sub ochii neputincioși ai pompierilor militari și ai oamenilor din sat care se chinuiau să-l salveze.

Sase vite au ars de vii intr un incendiu | imaginea 2 Operaţiunile de stingere a incendiului s-au desfăşurat în condiţii extrem de grele. Practic, militarilor le-a fost imposibil să ajungă cu mașinile de luptă la locul incendiului din cauza lipsei unui drum de acces. Din acest motiv, pompierii militari au reușit să intre cu autospecialele doar pe o uliță laterală, extrem de îngustă, pe un soi de drum de acces improvizat de un localnic, reușind astfel să se apropie la cca. 100 m de incendiu.

O altă problemă extrem de gravă cu care militarii s-au confruntat pe parcursul intervenției a fost lipsa unei surse de alimentare cu apă. Un neajuns prea des întâlnit de salvatorii români în misiunile lor. Din cei 5 hidranți ai localității nu funcționa niciunul. S-a încercat în prima fază alimentarea directă cu ajutorul unei motopompe transportabile, dintr-un puț aflat în apropiere, apa refulând pe două țevi tip C, prin distribuitor. Din păcate, în mai puțin de 15 minute, resursa de apă a fost epuizată, pompierii fiind nevoiți să caute rapid altă soluție. În aceste condiții, autospecialele au efectuat alimentarea cu apă în navetă, din municipiul Beiuș situat la cca 5 km de satul Finiș.

Autospeciala ATI nu a putut, din cauza gabaritului, nici măcar să intre pe drumul improvizat de acces spre locul incendiului. De la aceasta s-a realizat un dispozitiv lung de cca 200m până la autospecialele APCA Roman și MAN. O altă soluție pentru alimentarea cu apă, găsită destul de târziu de unul dintre localnici, a fost cea a alimentării dintr-un soi de baraj, ridicat pe deal, mai sus, de un localnic. Astfel, militarii au renunțat la alimentarea cu apă în navetă, alimentând direct din această baltă, situată la cca 100 m de locul intervenției. Pentru aceasta au folosit din nou motopompa transportabilă.

La această operațiune dificilă au participat 18 subofițeri și doi ofițeri: Lt.col. Marius Smolinschi - comandantul Grupului 3 de Intervenție Salonta - de altfel, cel care a condus cu profesionalism acțiunea - și lt.Alin Stanciu - adjunctul comandantului Secției Beiuș. Lupta cu flăcările și neajunsurile a durat aproximativ trei ore şi 4o de minute, intervenția militarilor reuşind să salveze utilajele agricole situate în apropierea adăpostului de animale. Alături de militari, la stingerea incendiului au participat şi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Finiş.

Ar mai fi de menționat doar faptul că, Finișul este un sat, ca multe altele de acest fel din România, în care casele sunt construite sub formă de cetate, adică, lipite unele de altele. În atare condiții, lipsa unei surse de alimentare cu apă poate naște tragedii de nedescris. Să sperăm că acest eveniment nefericit a reușit să tragă un semnal de alarmă autorităților locale și județene, mai ales că, în comună, se află în plină desfășurare un costisitor proiect de alimentare cu apă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.