Instalație electrică în flăcări

Vineri, 11 Ianuarie 2013Ialomița

instalatie electrica in flacari | imaginea 1 În urma unui apel telefonic primit sâmbătă, 5 ianuarie, a.c., n jurul orei 13.30, pompierii militari ialomițeni au fost solicitaţi să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din oraşul Amara. Cel mai probabil, flăcările au fost generate de un scurtcircuit produs la instalaţia electrică.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj compus din un ofiţer şi 10 subofiţeri de la Garda Slobozia, care au intervenit timp de cca. 40 de minute pentru lichidarea incendiului. Pagubele au constat în distrugerea unei bucătării şi a acoperişului pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp.

Incendiile cauzate de instalaţiile electrice deţin o pondere destul de mare din totalul de incendii izbucnite într-un an. De aceea, pompierii recomandă ca la proiectarea, executarea şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor să fie utilizate doar materiale, aparate, echipamente şi receptoare omologate, cu respectarea măsurilor de protecţie prevăzute în documentaţiile tehnice de execuţie. De asemenea, se interzice:

  • executarea instalaţiilor electrice pe elemente de construcţie din materiale combustibile, acestea constituind un risc ridicat de incendiu;
  • utilizarea în stare defectă a instalaţiilor şi receptoarelor electrice;
  • racordarea de consumatori electrici având puterile electrice însumate peste puterea electrică proiectată a instalaţiei de alimentare;
  • executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţie la instalaţiile electrice de către personal necalificat şi neautorizat;
  • folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductoarelor electrice direct în priză;
  • utilizarea, în tablourile electrice, a siguranţelor improvizate, prin înlocuirea fuzibilului calibrat ars cu fire din liţă.

În vederea utilizării în siguranţă a instalaţiilor electrice, periodic, se vor efectua lucrări de întreţinere a acestora.

instalatie electrica in flacari | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.