Exercițiu cu forțe în teren, la Teatrul Național "Radu Stanca"

Miercuri, 27 Februarie 2013Sibiu

Cu ocazia Zilei Protecţiei Civile – 28 Februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu va organiza în data de 27.02.2013, începând cu ora 18:45, un exerciţiu demonstrativ cu forţe în teren la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din municipiul Sibiu.

În cadrul acestui exerciţiu se urmăreşte modul de intervenţie în cazul producerii unui incendiu la sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, urmând ca în cea de-a doua parte a exerciţiului să se simuleaze modul de răspuns la un accident rutier cu substanţe radiologice urmat de incendiu, iar în partea finală se simulează un incendiu produs la tabloul electric al Magazinului Dumbrava din Sibiu.

Exerciţiul are la bază următorul scenariu

În contextul deschiderii stagiunii 2013, premiera Teatrului Naţional „Radu Stanca” se bucură de aprecierea publicului, spectacolul punându-se în scenă cu casa închisă. Piesa de teatru se desfăşoară în condiţiile unei săli ocupate la capacitate maximă, cu decoruri din material lemnos şi textil, iar în încheiere se vor folosi elemente pirotehnice.

Materialele textile care decorează scena se aprind cu repeziciune, iar fumul inundă sala de spectacole, îngreunând evacuarea spectatorilor. Mai multe persoane se accidentează pe timpul evacuării din cauza panicii şi îmbulzelii produse pe timpul evacuării.

Având în vedere că intrarea în sala de spectacole a Teatrului Naţional „Radu Stanca” se află în centrul oraşului, în imediata vecinătate a unei importante artere rutiere, B-dul Corneliu Coposu, fumul degajat de incendiu începe să inunde zona Pieţei Unirii, provocând panică în rândul persoanelor care aşteptau la trecerea de pietoni.

Dispeceratul I.S.U.J. Sibiu este alertat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 despre producerea unui incendiu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din municipiul Sibiu, iar în cel mai scurt timp se deplasează la faţa locului grupa operativă şi garda de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Sibiu. Accesul autospecialelor de intervenţie în parcarea din spatele clădirii este îngreunat de numărul mare de autoturisme iar în interior, din informaţiile primite de la personalul de pe locul de muncă, mai multe persoane sunt rănite, iar altele nu s-au putut evacua. Comandantul intervenţiei dispune constituirea a două echipe de căutare – salvare şi evacuare a victimelor ce s-ar mai afla în interiorul sălii de spectacole şi constituirea punctului de triere şi acordarea primului ajutor medical specializat de către personalul S.M.U.R.D. şi Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu.

Pe timpul evacuării persoanelor din sala de spectacole, în holul clădirii este semnalată prezenţa unui colet suspect. Comandantul intervenţiei ordonă alertarea echipei pirotehnice din cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu.

În condiţii de viziblitate scăzută din cauza fumului dens, un autoturism care circula pe B-dul Corneliu Coposu în direcţia Spitalul Judeţean – sensul giratoriu din Piaţa Unirii, nu observă o autospecială de transport materiale radiologice oprită la semaforul din faţa Teatrului „Radu Stanca” şi se loveşte de aceasta. Se constată că niciunul dintre conducătorii auto nu au rămas încarceraţi, aceştia autoevacuându-se iar autoturismul implicat în accident a luat foc în urma fisurării rezervorului. Aflat la faţa locului, comandantul intervenţiei ordonă izolarea şi interzicerea accesului în zona producerii accidentului şi se face recoltarea şi transportul substanţei radiologice în condiţii de siguranţă conform procedurilor în caz de intervenţie la accident radiologic sau nuclear.

Dispeceratul I.S.U.J. Sibiu este alertat despre producerea unui incendiu la tabloul electric al Magazinului Dumbrava. Incendiul se propagă rapid la raionul de confecţii, iar fumul degajat inundă etajele superioare ale magazinului. În acel moment comandantul intervenţiei ordonă evacuarea persoanelor din Magazinul Dumbrava, constituirea a două echipe de căutare – salvare şi evacuare a victimelor ce s-ar mai afla în interiorul magazinului şi realizarea dispozitivului de intervenţie şi declanşarea acţiunilor de stingere.

La acest exerciţiu vor participa:

 • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu cu 5 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială C.B.R.N., 2 ambulanţe SMURD şi alte mijloace de intervenţie;
 • Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu;
 • echipaje ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu;
 • forţe ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean;
 • un echipaj pirotehnic din cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu;
 • o echipă din cadrul Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Sibiu;
 • un echipaj de poliţie locală;
 • cupluri chinotehnice din cadrul Centrului Chinologic Sibiu;
 • Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu;
 • personal medical din cadrul unităţii de primiri urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu;
 • ambulanţe din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sibiu;
 • Filiala Judeţeană de Cruce Roşie Sibiu;
 • personal din cadrul Teatrului „Radu Stanca.

Exerciţiul urmăreşte concretizarea următoarelor obiective:

 • pregătirea psihologică a efectivelor şi populaţiei pentru cunoaşterea modului de comportare pe timpul acţiunilor de salvare – evacuare şi de intervenţie;
 • verificarea modului de funcţionare a mijloacelor de intervenţie şi a instalaţiilor de alimentare cu apă;
 • verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de îmbunătăţire a acestei activităţi;
 • asigurarea unei informări complexe şi a unei instruiri eficiente a personalului de pe locul de muncă, a spectatorilor şi a echipajelor serviciilor de urgenţă profesioniste, privind modul de comportare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii la clădiri cu aglomerări de persoane.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.