Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă – verigă importantă în managementul situaţiilor de urgenţă

Miercuri, 27 Februarie 2013Constanța

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta | imaginea 1 La nivelul fiecărei unităţi administrativ – teritoriale, consiliul local are obligaţia de a înfiinţa, la propunerea primarului, serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă (SVSU) precum şi de a conştientiza importanţa asigurării unui management eficient al situaţiilor de urgenţă, în vederea protejării cetăţenilor.

SVSU asigură intervenţia pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor şi protecţia persoanelor, animalelor şi bunurilor periclitate de orice situaţie de urgenţă şi este (sau ar trebui sa fie) mâna dreaptă a primarului. Altfel spus, în cazul apariţiei şi rezolvării unei situaţii de urgenţă pe raza unităţii administrativ teritoriale de care răspunde, edilul are dreptul şi obligaţia legală de a coordona nemijlocit intervenţia serviciului voluntar. În prezent, la nivelul judeţului Constanţa sunt înfiinţate un număr de 70 astfel de servicii în cele 58 de comune, 9 oraşe şi 3 municipii, dintre acestea 63 sunt de categoria I, iar 7 de categoria a-III-a, acestea din urmă fiind dotate fiecare cu câte o autospecială pentru stingerea incendiilor.

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta | imaginea 2

Organizare şi dotare

În plan teritorial, SVSU-urile sunt constituite echipe specializate pe tipurile de risc prevăzute în planul de analiză şi acoperire a riscurilor corespunzătoare fiecărei localităţi, realizându-se astfel posibilitatea intervenţiei cu personal voluntar în cazul tuturor situaţiilor de urgenţă. La nivel judeţean, serviciile voluntare sunt încadrate cu un număr de 89 de angajaţi şi 2.263 voluntari.

Activitate

Pe parcursul anului 2012 serviciile voluntare au participat atât singure cât şi în cooperare cu serviciile profesioniste de urgenţă sau private la un număr de 184 de intervenţii, serviciile voluntare care au intervenit la cele mai multe din totalul intervenţiilor fiind cele ale localităţilor Lipniţa cu un număr de 31 intervenţii, Băneasa cu 26 intervenţii, Peştera cu 23 intervenţii, Ovidiu cu 22 intervenţii, Corbu/Istria cu 15 intervenţii şi Comana cu un numar de 13 intervenţii.

În acest an una dintre direcţiile de acţiune ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa este desfăşurarea de acţiuni comune cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă (puncte mobile de informare preventivă, exerciţii demonstrative, Ziua Porţilor Deschise) în cadrul Campaniei naţionale „Vreau să fiu voluntar”.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.