15 gospodării inundate în municipiul Salonta

Luni, 08 Aprilie 2013Bihor

15 gospodarii inundate in municipiul Salonta | imaginea 1 Ultima oră: În dimineața zilei de luni, 8 aprilie a.c., Drumul Județean 795 care face legătura între municipiile Salonta și Beiuș a fost închis circulației publice fiind inundat, pe alocuri apa depășind 50 de cm.

Pompierii militari bihoreni au fost continuu la datorie în ultimele zile. Ploile abundente care au suprasaturat pământul de apă dar și neglijența administrațiilor publice locale, le-au dat bătăi de cap militarilor. Apa a pus stăpânire pe două drumuri județene iar în municipiul Salonta, 15 gospodării au fost inundate. La fața locului s-a aflat și inspectorul general al IGSU, general de brigadă dr. Ioan Baș.

Din dimineața zilei de 4 aprilie inundațiile i-au ținut în priză pe pompierii militari ai Detașamentului Salonta. Deși au muncit până la epuizare pentru a ridica diguri din saci de nisip pe acostamentul Drumului Județean 797A care face legătura între DN79 și localitățile Homorog și Ianoșda, dar și pe acostamentul Drumului Județean 795, care face legătura între municipiile Salonta și Beiuș, eforturile lor s-au dovedit zadarnice. Ploile continue au determinat noi creșteri ale nivelului apelor care au pus stăpânire pe cele două drumuri. În dimineața zilei de sâmbătă, 6 aprilie, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență , general de brigadă dr. Ioan Baș s-a deplasat personal în județul Bihor pentru a evalua la fața locului situația de urgență.

15 gospodarii inundate in municipiul Salonta | imaginea 2 În aceeași dimineață de sâmbătă, câteva ore mai târziu, pompierii militari salontani au fost solicitați să intervină deoarece, din cauza unui canal de colectare a apei, colmatat, pe str. Batthyány Lajos, din municipiul Salonta, 15 gospodării se aflau sub apa, aceasta amenințând să intre în locuință. Comandantul Grupului 3 de Intervenție Salonta, lt.col. Marius Smolinschi împreună cu șeful Gărzii de Intervenție și Stingere plt. adj. șef Viorel Cotrău și locțiitorul comandantului Detașamentului de Pompieri Salonta - cpt. Ciprian Goia au luat legătura cu reprezentanții administrației publice locale dar și cu cei ai ANIF în încercarea de a rezolva situația. Astfel, a fost adus un excavator care să încerce decolmatarea canalului respectiv. Între timp, pompierii militari au trecut pe la casele oamenilor, amenajându-le diguri din saci de nisip pentru a evita ca apa să le intre în încăperile locuinței.

În jurul orei 15.00, prefectul județului Claudiu Pop, împreună cu reprezentanți ai pompierilor, lt.col. Marius Smolinschi și cpt. Ciprian Goia, cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale și reprezentanți ai Poliției Române s-au deplasat din nou în teren pentru a vedea, la fața locului, starea celor două drumuri județene inundate de ape. Nu s-a luat decizia închiderii lor pentru circulația publică dar, acestea au rămas sub atentă supraveghere.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.