Pompierii în alertă: numai în zona Salonta, 600 ha de teren sub ape

Vineri, 05 Aprilie 2013Bihor

Pompierii in alerta  numai in zona Salonta  600 ha de teren sub ape | imaginea 1 Pompierii militari ai Detașamentului Salonta au fost la datorie în aceste zile. Fenomenele hidrometeorologice periculoase care s-au manifestat și la nivelul judetului Bihor au determinat inundarea a două drumuri județene fiind necesară intervenția militarilor pentru a ridica, din saci de nisip, diguri improvizate care să stopeze apa să ajungă pe șosea.

Încă de la primele ore ale dimineții de joi, 4 aprilie a.c., echipajele Detaşamentului de Pompieri Salonta au acţionat în municipiu, pentru evacuarea apei dintr-o încăpere a unei locuinţe situate pe strada Ceaikovski. Ulterior forțele de intervenție au fost solicitate în comuna bihoreană Tulca unde peste 600 de hectare de teren, din care 500 de hectare teren arabil, au fost înghițite de ape. Militarii au acționat pentru amenajarea a două baraje din saci de nisip pe o porțiune de aproape 200 m din acostamentul Drumului Judeţean 795 care amenința să fie inundat de ape. Acest drum face legătura între două dintre municipiile județului Bihor, Salonta și Beiuș. Intervenția a fost coordonata de lt.col. Marius Smolinschi - comandantul Grupului 3 de Intervenție Salonta si de lt. Călin Vancea - locțiitorul comandantului Detașamentului Salonta. Alături de militarii salontani s-au aflat și membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Tulca.

Câteva ore mai târziu, aceeași pompieri militari salontani au fost solicitați să intervină pentru a ridica alte două baraje din saci de nisip pe o porțiune de aproximativ 120 m, pe acostamentul Drumului Județean 797A care leagă satele Homorog și Ianoșđa de DN79. În ciuda vântului tăios și a reprizelor de ploaie rece, militarii nu s-au dat bătuți. Sub comanda lt.col. Marius Smolinschi și în colaborare cu SVSU Mădăras, militarii au muncit până după miezul nopții reușind să finalizeze cu succes misiunea și menținând practicabil sectorul de drum cu probleme. La fața locului s-au aflat și împuternicitul Inspectorului Șef lt.col. Sorin Mihai Caba însoțit de Șeful Compartimentului de Protecție Civilă - lt.col. Viorel Hodișan.

Pompierii in alerta  numai in zona Salonta  600 ha de teren sub ape | imaginea 2 Ar mai fi de menționat faptul că și în aceste situații, așa cum ne-au obișnuit deja, pentru pompieri a primat interesul și siguranța semenilor lor, în fața propriilor interese. Bună parte din militarii participanți la cele două intervenții, au venit să pună umărul la construirea barajelor, din propriul lor timp de odihnă, demonstrând încă o dată că sunt și rămân în slujba semenilor lor aflați la ananghie.

Ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile, au fost afectate 1764 hectare terenuri arabile, 405 hectare păşuni şi cinci hectare păduri în localităţile Tulca, Căuaşd, Cefa, Inand, Homorog, Ianoşda, Mădăraş, Marţihaz, Salonta, Sălard şi Şoimi, unele porţiuni ale drumurilor comunale din comuna Şoimi (DC 208, DC 209, DC 230) precum şi Drumul Judeţean 108 H, secţiunea Voivozi-Pădurea Neagră, pe o porţiune de 120 m.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.