Detașamentul 2 Pompieri Oradea, la ceas aniversar

Joi, 16 Mai 2013Bihor

Det 2 Pompieri Oradea  la ceas aniversar | imaginea 1 Înfiinţat la data de 15 mai 1994 în vederea reducerii timpului de răspuns, Detaşamentul 2 Pompieri Oradea acţionează de 19 ani pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse în raionul de intervenţie constând în 16 localităţi şi partea de nord a municipiului reşedinţă de judeţ, incluzând şi zona Parcului Industrial de pe Şoseaua Borşului.

De-a lungul timpului, datorită diversificării tipologiei situaţiilor de urgenţă, în cadrul subunităţii au fost create noi structuri de intervenţie ca formaţiunea de protecţie civilă, cu misiuni specifice de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celor două conflagraţii mondiale, echipa de primă cercetare şi evaluare CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară), precum şi echipajul de căutare-salvare, inclusiv în mediul acvatic.

Miercuri, 15 mai a.c., pompierii militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au serbat “Ziua Subunităţii”. Cu acest prilej, la sediul subunității de pe strada Aluminei din municipiul de pe Crișul Repede, au avut loc o serie de activități incluse în cadrul “Zilei Porților Deschise”. În acest context, micilor vizitatori care au trecut pragul subunităţii le-a fost prezentat Muzeul Pompierilor Bihoreni ce găzduieşte exponate relevante pentru tradiţiile de luptă ale pompierilor militari (costume de protecţie, inclusiv din azbest, uniforme, căşti de protecţie, tevi de refulare, stingătoare, toporaşe şi alte accesorii psi, etc..cel mai vechi exponat fiind un registru istoric ce datează din anul 1907).

Det 2 Pompieri Oradea  la ceas aniversar | imaginea 2 În cadrul aceleiaşi activităţi, echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea le-a explicat celor mici şi celor mari deopotrivă, în ce constă munca pe care o desfăşoară, sfătuindu-i să nu atingă muniţia în cazul descoperirii acesteia, ci să sune la 112, solicitând intervenţia echipajelor specializate. Pentru a preîntâmpina situaţiile în care copiii pot confunda muniţiile cu obiecte pe care le pot utiliza drept jucării, specialiştii pirotehnişti le-au prezentat celor mici focoase, grenade, o mină antitanc, un trotil (bineînţeles toate nefuncţionale) şi fotgrafii cu alte tipuri de muniţii.

Pompierii militari care încadrează autospeciala de primă cercetare şi evaluare CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară) s-au echipat cu costumele de protecţie specifice şi le-au explicat vizitatorilor natura muncii lor, oferindu-le, celor care şi-au manifestat dorinţa în acest sens, posibilitatea de a trece prin cortul de decontaminare, compartimentat pe trei segmente (decontaminare răniţi, decontaminare bărbaţi şi decontaminare femei) .

Membrii echipajului de scafandri le-au povestit vizitatorilor în ce constă activitatea lor, modul în care se pregătesc, arătându-le totodată echipamentele din dotare şi felul în care se întrebuinţează unele dintre acestea.

Bineînţeles, nu au lipsit exerciţiile demonstrative de acordare a primului ajutor calificat şi de stingere a incendiilor, precum şi momentul mult aşteptat de către copii, de “transformare în mici pompieri” prin refularea apei la ţintă.

La ieşirea din curtea subunităţii, fiecare copil a primit, pe lângă informaţiile ce ar putea să îi salveze în situaţii de urgenţă, câte o acadea, drept răsplată pentru promisiunea făcută pompierilor militari “de a-şi proteja cât mai bine propria viaţă şi de a-i ocroti pe cei din jur”, precum şi pentru interesul şi receptivitatea de care au dat dovadă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.