Incendii de pădure

Duminică, 12 Mai 2013Suceava

Incendii de padure | imaginea 1 Pompierii militari suceveni se luptă de zile întregi cu flăcările care au cuprins fondulforestier din județul Suceava. În ajutorul lor au sărit și colegii din alte județe precum și cei din cadrul Serviciilor de Voluntari dar și angajați ai ocoalelor silvice.

Joi, 9 mai a.c., ora 17.00, pompierii militari suceveni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la fondul forestier din zona Gura Haitii. Incendiul se manifesta la o suprafaţă de aproximativ 15 ha de vegetaţie uscată, resturi de exploatare şi pădure. La faţa locului intervin forţe ale ISU (88 cadre), forţe ale Direcţiei Silvice (60 cadre) şi voluntari ai SVSU Şaru Dornei (10 persoane). S-a reuşit realizarea a două dispozitive de intervenţie cu ajutorul motopompelor (unul dintre ele pe o lungime de aproximativ 3 km pe o pantă medie de 40%), iar un buldoexcavator lucrează pentru realizarea unei linii de demarcaţie cu o lăţime de 4 metri, pentru limitarea incendiului. De asemenea, se intervine şi cu un utilaj tip UNIMOG care aparţine unui angajat ISU de la Detaşamentul Vatra Dornei - plt. Lostun Ioan Daniel, cu ajutorul căruia se transportă un bazin de 1000 l de apă până în zona de manifestare a incendiului.

Pe data de sâmbătă, 11 mai a.c., pompierii militari suceveni intervin pentru lichidarea altor focare de incendii de vegetație uscată și pădure în localitatea Gura Haitii, com. Şaru Dornei, și în localitatea Dornişoara, zona Piciorul Zgârciului.

Incendii de padure | imaginea 2 La ora 13.00, la incendiul de la Gura Haitii intervin pompieri militari de la ISU Suceava cu 8 ofiţeri şi 47 de subofiţeri, SVSU Şaru Dornei cu 10 pompieri voluntari, Ocolul silvic Crucea cu 15 de lucrători silvici, Ocolul silvic Breaza cu 15 lucrători silvici, Ocolul silvic Broşteni cu 15 lucrători silvici, Ocolul silvic Pojorâta cu 15 lucrători silvici, Ocolul silvic Vatra Dornei cu 40 lucrători silvici.

Tot la ora 13.00, la incendiul de la Dornişoara, Piciorul Zgârciului, comuna Şaru Dornei intervin pompieri militari de la ISU Suceava cu 6 ofiţeri, 1 maistru militar şi 63 de subofiţeri, pompieri militari de la ISU Bistriţa cu 2 ofiţeri şi 30 de subofiţeri, pompieri militari de la ISU Neamţ cu 20 de subofiţeri, pompieri militari de la ISU Iaşi cu 20 de subofiţeri, Ocolul silvic Tihuţa-Colibiţa cu 20 de lucrători silvici, Ocolul silvic Dorna Candrenilor cu 10 lucrători silvici.

Având în vedere complexitatea misiunii, la locul de manifestare al incendiului, celor 70 de pompieri militari suceveni li s-au alăturat efective ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Bistriţa, Neamţ şi Iaşi, cu un total de 72 de militari, precum şi 30 de lucrători de la ocoalele silvice Tihuţa-Colibiţa şi Dorna Cândrenilor.

Şi în comuna Şaru Dornei, satul Gura Haitii, continuă intervenţia pentru localizarea şi lichidarea incendiului de fond forestier, produs în după-amiaza zilei de vineri, 9 mai a.c. şi care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 15 hectare. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 11 mai, s-au realizat două dispozitive de intervenţie cu ajutorul motopompelor (unul dintre acestea pe o lungime de aproximativ 3 km, pe o pantă cu o înclinaţie de circa 40 de grade), precum şi o fâşie de demarcaţie cu o lăţime de 4 metri, pentru limitarea incendiului.

La acţiunea de stingere a incendiului, celor 55 de pompieri militari suceveni le-au venit în sprijin 100 de angajaţi ai ocoalelor silvice Crucea, Breaza, Broşteni, Pojorâta şi Vatra Dornei, precum şi 10 pompieri civili ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Şaru Dornei.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.