Distrugere muniții
78 elemente de muniţie rămase neexplodate în urma conflictelor armate au fost distruse controlat miercuri, 27 mai a.c., în poligonul amenajat din localitatea Năneşti.
Specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea au distrus 36 grenade defensive, 23 proiectile explozive (de calibru 100 şi 76 mm) şi 19 proiectile perforante (de calibru 57 şi 76 mm). Acestea au fost asanate pe teritoriul judeţului Vrancea şi provin din timpul celui de-al doilea război mondial. În majoritatea cazurilor, elementele de muniţie rămase neexplodate sunt descoperite de cetăţeni în timpul efectuării unor lucrări agricole, atât pe câmp, cât şi în curţile propriilor gospodării.
În ciuda stării avansate de coroziune, acestea pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Astfel, reamintim cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii că elementele de muniţie rămase neexplodate nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri. De asemenea, este interzisă comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, topirea elementelor metalice ale muniţiilor, tăierea acestora cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte.
Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.