Incendiu de fond forestier în masivul Retezat

Luni, 12 August 2013Hunedoara

Incendiu de fond forestier in masivul Retezat | imaginea 1 Jandarmii montani din cadrul Postului Câmpu lui Neag au identificat un incendiu de vegetaţie, în fază incipientă, în masivul Retezat, vârful Paroasa, în cursul după amiezei de vineri, 9 august a.c.. Având în vedere că incendiul se dezvolta cu rapiditate jandarmii montani au sesizat pompierii.

Pentru stingerea incediului au intervenit pompierii de la Detașamentul Petroșani și Garda de Intervenție Uricani, care au fost transportaţi până în zona manifestării incendiului cu un camion al Jandarmeriei şi un altul al I.S.U. Ulterior, jandarmii montani au fost cei care au condus efectivele I.S.U. pe cărările de munte pentru a putea izola în timp scurt incendiul şi au participat direct la stingerea arderii.

Echipele de intervenție au ajuns la locul de manifestare a incendiului după parcurgerea, pe jos timp de aproximativ două ore, a unui traseu greu accesibil, constatând că arderea se manifesta pe aproximativ 2 hectare de teren acoperit cu martoane și resturi rezultate în urma exploatării forestiere.

Echipajele au acționat cu mijloace specifice de intervenție în asemenea situații concomitent realizând, cu sprijinul a două utilaje grele de la Ocolul Silvic Lupeni, izolarea zonei de ardere prin trasarea unor benzi de mineralizare a solului.

Incendiu de fond forestier in masivul Retezat | imaginea 2 Intervenția a fost marcată de lipsa surselor de apă pentru stingere, terenul accidentat nefavorabil acțiunii terestre și dezvoltarea imprevizibilă a arderii.

Echipele mixte de pompieri, jandarmi și membri ai ocoalelor silvice au acționat timp de două zile consecutiv pentru lichidarea incendiului care a fost limitat la aproximativ 2,5 hectare de teren.

În total în operațiunile de stingere a incendiului au fost implicați 64 de pompieri, 4 jandarmi și 24 de lucrători ai ocoalelor silvice.

Totodată, sâmbătă, 10 august a.c., jandarmii montani din cadrul Postului Câmpu lui Neag au identificat un alt incediu într-o pădure de conifere din masivul Retezat. Au anunţat pompierii Garzii de Intervenție Uricani şi împreună au stins, în scurt timp, incendiul care s-a extins pe doar 2500 mp.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.