UPDATE: Incendiu de proporții în Parcul Național “Domogled"! Inspectorul general al I.G.S.U. col.Ion Burlui a fost alături de cei 241 de pompieri care lucrează pentru lichidarea incendiului

Miercuri, 07 August 2013Caraș-Severin
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Incendiu de proportii in Parcul National Domogled  Inspectorul general al IGSU col Ion Burlui a fost alaturi de cei 241 de pompieri care lucreaza pentru lichidarea incendiului | imaginea 2 UPDATE: Acțiunea de stingere a incendiului izbucnit în Parcul Național "Domogled" este departe de a lua sfârșit. Deși situația este sub control, incendiul fiind localizat și lucrându-se susținut la stingere, intervenția se va finaliza abia peste câteva zile.

Pompierii, jandarmii și lucrătorii Direcției Silvice vor rămâne în zonă până când focul va fi complet lichidat. Din nefericire, există focare care ard mocnit în adâncimea stratului de mușchi și ace care acoperă solul și care are o grosime de cca 30-40 cm. Vremea extrem de călduroasă, județul Caraș-severin aflându-se sub cod portocaliu de caniculă, nu ușurează cu nimic situația.


Incendiu de proportii in Parcul National Domogled  Inspectorul general al IGSU col Ion Burlui a fost alaturi de cei 241 de pompieri care lucreaza pentru lichidarea incendiului | imaginea 1 Un incendiu de proporții a cuprins la sfârșitul săptămânii trecute Parcul Național Domogled. Manifestându-se într-un relief sălbatic și sub influența caniculei și vântului, flăcările au cuprins cca 100 de hectare de pădure. Pentru lichidarea flăcărilor muncesc 241 de pompieri. La fața locului s-a deplasat și împuternicitul inspector general al Inspectoratului pentru Situații de Urgență col. dr. Ion Burlui.

Peste 350 de persoane şi-au unit forţele, luni, 5 august a.c., într-un nou efort de stăvilire şi lichidare a incendiului izbucnit în urmă cu cinci zile în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei.

Pompierii acționează, la sol, cu lopeţi, pliciuri şi cu apă adusă cu bidoanele în spate. Proces extrem de dificil dacă ținem cont de relieful stâncos dar și de căldura infernală de afară. 241 de pompieri (146 de la ISU Caraş-Severin, 32 de la ISU Dolj, 31 de la ISU Gorj şi 32 de la ISU Mehedinţi), 100 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Caraş-Severin şi 16 jandarmi, în total peste 350 de persoane se luptă în prezent cu flăcările.

Intervenţia este deosebit de grea şi periculoasă, atât din cauza reliefului accidentat, preponderent stâncos, cu pante cu înclinaţii mari, a vizibilităţii reduse din cauza fumului degajat, cât şi a condiţiilor meteorologice cu temperaturi ridicate şi vânt, factori ce au contribuit la extinderea incendiului.

Incendiu de proportii in Parcul National Domogled  Inspectorul general al IGSU col Ion Burlui a fost alaturi de cei 241 de pompieri care lucreaza pentru lichidarea incendiului | imaginea 3 În cursul zilei de sâmbătă, 3 august a.c., împuternicitul inspector general al Inspectoratului pentru Situații de Urgență col. dr. Ion Burlui s-a deplasat la fața locului iar în urma analizei situaţiei a dispus suplimentarea forţelor de intervenție. Astfel au fost aduse în sprijin echipaje de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi.

Inspectorul general col. dr. Ion Burlui a făcut, pentru "Agenda Pompierului", câteva precizări legate de condițiile grele în care se lucrează pentru lichidarea incendiului din Domogled: "Este un incendiu mai deosebit în sensul că are loc într-un Parc Național, cu reguli stricte care împiedică defrișarea pentru crearea de culoare de protecție. În plus, munții din zonă sunt calcaroși și fără sursă de apă. Relieful este caracterizat de pante abrupte, cu predispoziție spre rostogolirea de pietre. Pădurile din zonă sunt păduri de pin negru, iar pinul negru este arborele cu cel mai mare indice de combustibilitate - 8. Toate aceste condiții au concurat pentru ca incendiul să se propage necontrolat pe o suprafață de aproape 100 ha".

"În momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la lichidare. A fost nevoie de o mobilizare masivă de forțe, pompieri din 4 județe - Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Dolj - acționând pentru lichidarea incendiului alături de lucrători ai Direcției Silvice și jandarmi din Caraș-Severin. Inspectoratul General de Aviație a pus la dispoziție două elicoptere Bumby Bucket cu capacitate de 3000 de litri, care se alimentează cu apă din Barajul Cerna." - a mai adăugat col. Ion Burlui.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.