UPDATE: Puhoiul apelor seceră vieți! Pompierii militari reușesc cu greu să țină piept furiei apelor.

Luni, 16 Septembrie 2013Galați
Autor: Ioana Anamaria Ungur

UPDATE: Luni, 16 septembrie a.c., Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe s-a deplasat în judeţul Galaţi pentru a evalua situaţia persoanelor afectate de inundaţii. Ministrul a solicitat autorităţilor locale să dispună în regim de urgenţă măsuri de curăţare a mâlului și de igienizare a localităţilor inundate, unde, în condiţiile creşterii temperaturii, există riscul îmbolnăvirii populaţiei. Puhoiul apelor secera vieti  Pompierii militari reusesc cu greu sa tina piept furiei apelor | imaginea 9

Ministrul Radu Stroe a dispus o serie de măsuri menite să vină în sprijinul sinistraților: suplimentarea ajutoarelor puse la dispoziție de la Rezerva de Stat, instalarea unor locuinţe modulare şi branşarea acestora la curentul electric, asigurarea unei mese calde pe zi persoanelor care au nevoie.

Ministrul Stroe s-a aflat luni, 16 septembrie a.c., pentru a doua oară în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, fiind însoţit de secretarul de stat Constantin Cătălin Chiper, coordonator al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul Afacerilor Interne a participat, alături de secretarul de stat Cătălin Chiper, la începerea anului şcolar în două şcoli din localităţile Suhurlui şi Cudalbi.


Județul Galați a fost cumplit lovit de furia apelor. Viiturile au măturat sute de case și au curmat viața a 8 persoane, dintre care și un copil. Sute de pompieri ai ISU Galați au venit alături de oameni pentru a-i salva din calea apelor învolburate. Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, col.dr.Ion Burlui, s-a aflat în mijlocul pompierilor mobilizați la intervenție și a oamenilor loviți de soartă.

În vederea gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi, comanda IGSU a dispus dislocarea de efective şi mijloace din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Brăila, Buzău, Ialomiţa, Tulcea şi al municipiului Bucureşti, respectiv Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

Puhoiul apelor secera vieti  Pompierii militari reusesc cu greu sa tina piept furiei apelor | imaginea 1 Au fost transportate, în localitățile amintite 13 motopompe şi şase instalaţii de potabilizare a apei, precum şi personalul necesar utilizării acestora. În seara zilei de joi, 12 septembrie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor inundaţiilor, acţionau 250 de pompieri militari din cadrul ISU Galaţi.

Pompierii au intervenit cu 28 de utilaje, dintre care, motopompe, bărci, camioane. Ei au salvat și evacuat sute de persoane din calea viiturilor.

Alături de pompierii militari a sosit încă din dimineața zilei de joi, 12 septembrie a.c., și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, col.dr.Ion Burlui. Astfel, col.dr.Ion Burlui nu a participat la manifestările generate de sărbătorirea Zilei Pompierilor, alegând să fie alături de camarzii săi și de semenii aflați la ananghie. În fața acestor nenorociri crunte, s-a aflat, alături de oameni, duminică, 15 septembrie a.c. și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

Din nefericire, viitura a făcut victime: 8 persoane și-au pierdut viața. Două poduri din comuna Cuca au fost distruse de șuvoaie, iar Drumul Național Galați-Tecuci a fost închis circulației publice. În acest moment, 24 de localităţi sunt grav afectate de inundaţii. 1.066 de hectare de teren agricol sunt sub ape. Traficul pe DN 25 între localitățile Vameş şi Tudor Vladimirescu este blocat, din cauza apei de pe carosabil. În zona localităţii Măstăcani, pe DN 26, au acces doar autovehiculele de intervenţie în situaţii de urgenţă, întrucât există risc de prăbuşire a unei părţi din carosabil. DJ253 este blocat între localitățile Băleni şi Cudalbi, din cauza unui pod distrus de ape.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.