Doi muncitori au murit după ce au fost surprinși sub un mal de pământ

Miercuri, 09 Octombrie 2013Bihor

Doi muncitori au murit dupa ce au fost surprinsi sub un mal de pamant | imaginea 1 Marţi, 08 octombrie a.c., în jurul orei 12.25, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat, prin sistemul unic 112, cu privire la producerea unei situaţii de urgenţă generate de surparea unui mal de pământ ce a surprins trei persoane care executau săpături la o conductă de canalizare. La locul evenimentului s-au deplasat cu operativitate echipajele de pompieri militari ale Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, un echipaj de pompieri militari paramedici din cadrul Detaşamentului 2 Oradea şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea .

După efectuarea recunoaşterii şi din informaţiile primite de la personalul aflat la locul incidentului, forţele de intervenţie au constatat că două din cele trei persoane erau acoperite de pământ în totalitate, iar una până la nivelul gâtului, şanţul având o adâncime de aproximativ cinci metri. S-a acţionat pentru balizarea zonei afectate, consolidarea malurilor şanţului şi căutarea şi extragerea victimelor cu ajutorul echipamentelor şi mijloacelor din dotare şi cu un buldoexcavator aflat la locul producerii evenimentului.

La faţa locului s-au deplasat prefectul judeţului Bihor - Claudiu Pop, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor - Marius Rotar şi inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, general de brigadă dr. Ioan Baș care a preluat comanda intervenţiei.

Echipajele de pompieri militari au procedat de urgenţă la îndepărtarea pământului ce periclita viaţa tânărului în vârstă de 22 de ani, reuşind după aproximativ o oră şi 20 de minute de efectuare a manevrelor de salvare (în jurul orei 13.50), să-l scoată la suprafaţă în siguranţă. Bărbatul, diagnosticat cu sindrom de strivire şi uşoară hipotermie, a fost preluat de echipajele medicale aflate la faţa locului, care i-au acordat îngrijirile necesare, transportându-l ulterior la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean, pentru investigaţii suplimentare.

Doi muncitori au murit dupa ce au fost surprinsi sub un mal de pamant | imaginea 2 După consolidarea malurilor abrupte şi instabile, pompierii militari au acţionat pentru degajarea celor două persoane acoperite în totalitate cu pământ. Operaţiunea s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, pompierii militari fiind nevoiţi să acţioneze, pe lângă mijloacele şi echipamentele din dotare ce puteau fi utilizate într-o astfel de situaţie, inclusiv cu mistria şi mâinile goale pentru îndepărtarea cu grijă a pământului din jurul trupurilor celor doi bărbaţi, într-un spaţiu de acţiune foarte îngust, la o adâncime de aproximativ cinci metri, victimele fiind prinse parţial sub o conductă. După aproximativ cinci ore de muncă asiduă, forţele de intervenţie au scos la suprafaţă trupul bărbatului de 37 de ani, iar după aproximativ două ore, în jurul orei 22.05, a fost degajat fratele acestuia, în vârstă de 21 de ani, medicul din cadrul echipajului de terapie mobilă intensivă al SMURD Oradea, declarând decesul ambelor victime.

La operaţiune au fost mobilizate patru autospeciale de intervenţie, inclusiv autospeciala de descarcerare grea, două ambulanţe SMURD, 41 pompieri militari (34 subofiţeri şi şapte ofiţeri), un medic, un asistent şi un voluntar SMURD. De asemenea, la faţa locului au fost prezente şi echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean care au delimitat accesul în zonă şi au identificat victimele, precum şi un echipaj de jandarmi, responsabil cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.