Misiuni pirotehnice

Marți, 05 Noiembrie 2013Suceava

Misiuni pirotehnice | imaginea 1 Muniţia de război rămasă pe teritoriul judeţului Suceava din perioada celor două Războaie Mondiale continuă să fie descoperită. Proiectile, bombe, grenade, cartuşe de infanterie şi alte elemente de muniţie, marea majoritate active, sunt găsite cu ocazia lucrărilor agricole sau de construcţie, atunci când apele învolburate spală malurile unor cursuri de râuri sau chiar la tăierea arborilor (proiectile rămase în trunchi după ce au fost lansate).

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în componenţa căreia se regăsesc locotenentul Ilie Şveduneac (ofiţer coordonator), maistrul militar Iulian Pentilescu (şeful echipei), plutonierul adjutant Marius Chimiuc şi plutonierul major Ovidiu Dedeagă, a efectuat, în ultimele 10 luni, 64 de misiuni de asanare şi patru de distrugere a muniţiilor rămase neexplodate. Una dintre cele mai dificile intervenţii a fost chiar în luna octombrie, pe raza oraşului Salcea, de unde s-au asanat peste 100 de elemente de muniţie, iar ultima misiune de distrugere a avut loc vineri, 1 noiembrie a.c., la poligonul Bogata, din comuna Baia.

Până în prezent, în acest an, au fost asanate peste 1.200 de elemente de muniţie de diferite calibre, din care 119 proiectile artilerie, 104 bombe de aviaţie, nouă bombe explozive de aruncător, 33 de grenade de mână, 853 cartuşe infanterie, cinci mine antipersonal, 71 focoase artilerie şi 10 alte componente. Toată muniţia asanată a fost distrusă în poligoanele specializate.

Misiuni pirotehnice | imaginea 2 Un lucru îngrijorător este acela că avertismentele specialiştilor pirotehnicieni, cu privire la faptul că proiectilele pot mutila şi chiar ucide, condiţii în care nu trebuie nici măcar atinse, nu sunt întotdeauna respectate. Adesea, cetăţenii transformă proiectilele sau grenadele în „suveniruri” pe care le expun în propria gospodărie. De altfel, din datele statistice reiese că, la nivelul judeţului Suceava, ca urmare a nerespectării regulilor de comportare la descoperirea muniţiilor rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, s-au înregistrat 26 de victime. Din acestea, 15 au murit şi 11 au fost rănite. Grav este faptul că cei mai afectaţi sunt din rândul copiilor, nouă decedaţi şi opt răniţi, din care trei mutilaţi pe viaţă.

„Pentru noi, cele două Războaie Mondiale nu s-au încheiat. Ele pot provoca efecte grave oricând în zilele noastre, mai ales acolo unde există neglijenţă şi indiferenţă din partea cetăţenilor” a subliniat colonelul Cristinel Anton, împuternicit prim-adjunct al inspectorului şef, cel care a coordonat mulţi ani intervenţiile pompierilor militari pe linie pirotehnică.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.