Adăpost de animale în flăcări

Miercuri, 01 Ianuarie 2014Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Adapost de animale in flacari | imaginea 1 Anul s-a încheiat pe frontul incandescent pentru pompierii militari ai Detașamentului Salonta. Astfel, în după amiaza zilei de luni, 30 decembrie 2013, în jurul orei 15.30, aceștia au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la periferia localității Tămașda, la un adăpost de animale în care se aflau nu mai puțin de 143 de viței.

130 de viței salvați de pompieri

Militarii Detașamentului Salonta au intervenit prompt cu două autospeciale de lucru și o ambulanță SMURD. Intervenția, care a durat mai bine de 6 ore, a fost una extrem de dificilă atât datorită condițiilor meteo cât și celor de drum. Accesul la locul incendiului s-a realizat, din localitatea Tămașda, pe un teren accidentat și în condițiile unei vizibilități extrem de scăzute datorate ceții dense. La sosirea forțelor de intervenție la locul incendiului, cei 143 de viței se aflau în adapost, înghesuindu-se panicați într-un colț al construcției, cuprinși de flăcări.

Pompierii au reușit cu greu să liniștescă și să evacueze animalele, dar, până la urmă, 130 de viței au fost salvați. Animalele, multe dintre ele cu arsuri pe suprafața corpului, au fost mutate într-un țarc încropit ad-hoc.

Adapost de animale in flacari | imaginea 2

Proprietarul, impresionat de operativitatea militarilor

Pompierii militari au procedat ulterior la lichidarea focarelor de incendiu, în adăpost și în jurul acestuia aflându-se cca. 120 baloți de paie. Construcția, susținută de grinzi de lemn era cuprinsă de flăcări din toate părțile. Grinzile de susținere cedau ușor, subțiate fiind de flăcări. Exista riscul prăbusirii adăpostului în orice moment, motiv pentru care, după ce au evacuat animalele, pompierii au continuat acțiunea de stingere a incendiului doar din exteriorul clădirii.

Impresionant a fost gestul proprietarului adăpostului - un cetățean grec - care a sărit în ajutorul pompierilor urcând personal într-un utilaj - un încărcător cu cupă pe care l-a manevrat cu o dexteritate de invidiat - dispersând grămezile de fân și paie pentru ca militarii să poată lichida mai rapid chiar și cele mai ascunse focare. Totodată, proprietarul, a recunoscut că vina îi aparține, întrucât a încercat să încălzească adăpostului utilizând un butoi de tablă în care a ars diverse materiale. La finalul intervenției, acesta, vădit impresionat de intervenția pompierilor, le-a mulțumit salvatorilor pentru operativitatea și eficiența de care au dat dovadă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.