Pericol de deflagrație îndepărtat de pompieri: o cisternă cu 23 de tone de acetat de vinil s-a răsturnat pe DN79

Joi, 30 Ianuarie 2014Bihor

Pericol de deflagratie indepartat de pompieri  o cisterna cu 23 de tone de acetat de vinil s a rasturnat pe DN79 | imaginea 1 Miercuri, 29 ianuarie a.c., în jurul orei 19:30, în urma unui apel primit prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a fost informat despre producerea unui accident la ieşirea din localitatea Leş (DN 79), în urma căruia o autocisternă care transporta aproximativ 23 tone de substanţe periculoase, a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat în şanţ pe partea dreaptă a şoselei, pe direcţia Salonta. Autocisterna venea din Polonia şi avea ca destinaţie localitatea Râşnov din judeţul Braşov.

Şoferul autocisternei, singurul ocupant al autovehiculului, nu a fost rănit în urma impactului, acesta autoevacuându-se înaintea sosirii echipajelor de pompieri. La locul producerii evenimentului au fost mobilizate grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, echipajele de pompieri militari ale Detaşamentului 1 Oradea cu o autospecială de descarcerare grea şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă, echipajul de cercetare şi primă evaluare CBRN (chimică, biologica, radiologică, nucleară) din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea. Pompierii militari, sub comanda inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, general de brigadă dr. Ioan Baș, au procedat la izolarea zonei şi realizarea unui perimetru de siguranţă cu raza de 300 metri şi înlăturarea surselor de aprindere de natură electrică (deconectarea bornelor de la acumulatori). Totodată, pompierii au cercetat locul producerii evenimentului cu aparatura din dotarea autospecialei CBRN, în vederea identificării naturii substanţei transportate şi eventualelor avarii la cisternă. În urma cercetării s-a constatat că substanţa transportată este acetat de vinil, scurgerile constatate fiind minore, iar concentraţia vaporilor de substanţă deversată sub limita de explozie. Echipajele de poliţie au oprit circulaţia pe ambele sensuri de mers, deviind-o spre Salonta pe DJ792A şi DJ795, iar spre Oradea pe DJ797. La locul producerii accidentului au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi ai Secţiei Drumuri Naţionale.

Pericol de deflagratie indepartat de pompieri  o cisterna cu 23 de tone de acetat de vinil s a rasturnat pe DN79 | imaginea 2

Prefectul Claudiu Pop, alături de pompieri: "A fost o intervenție ca la carte!"

După înlăturarea pericolului unei deflagraţii, cu ajutorul unor automacarale aparţinând unei societăţi comerciale de transport din Salonta autocisterna a fost repusă pe roţi şi transportată în condiţii de siguranţă într-o parcare pe raza localităţii Leş. Ulterior şi capul tractor a fost repus pe roţi şi parcat în afara părţii carosabile, drumul fiind redeschis circulaţiei. Operaţiunea s-a finalizat în jurul orei 00.55.

Desfășurarea de forțe și mobilizarea la fața locului a fost impresionantă. Prefectul județului Bihor, Claudiu Pop a fost, ca de fiecare dată, la nevoie, alături de pompieri, coordonând personal cooperarea structurilor care au intervenit pentru îndepărtarea pericolului de explozie. "A fost o intervenție ca la carte. Ne-am coordonat exemplar. La fața locului au sosit urgent pompierii, polițiștii, reprezentanții Gărzii de Mediu, reprezentanții ISCTR. Circulația a fost rapid deviată pe rute ocolitoare. Cel mai important lucru este că nu s-au înregistrat victime și că viața oamenilor nu a fost pusă în pericol." - a declarat, pentru Agenda Pompierului, prefectul Claudiu Pop. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să evidențieze eforturile, profesionalismul și promptitudinea cu care au intervenit pompierii în acest caz, înlăturând rapid pericolul de explozie. El a arătat că se simte în siguranță știind că județul pe care il conduce are asemenea militari profesioniști pe care să se bazeze în situații de urgență.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.