Operaţiune de salvare a unei turiste, blocată pe un versant abrupt în Masivul Retezat, încheiată cu succes

Duminică, 09 Februarie 2014Hunedoara

Operatiune de salvare a unei turiste  blocata pe un versant abrupt in Masivul Retezat  incheiata cu succes | imaginea 1 Joi, 6 februarie a.c., dispeceratul integrat a preluat, la ora 19.31, un apel efectuat de o persoană care anunţa că fiica şi soţul său, plecaţi, încă de dimineaţă, pe un traseu montan în zona Râu Mare Retezat, barajul Gura Apelor, din masivul Retezat, nu s-au întors acasă şi nici nu răspund la terminalul mobil. Cele două persoane, tată şi fiică, au plecat în dimineaţa zilei de 6 februarie a.c., pe valea Râului Şes, iar fiica a rămas blocată pe un versant.

O desfășurare de forțe impresionantă

Bărbatul a încercat de mai multe ori să o ajute să coboare, fără rezultat, astfel că a luat decizia să pornească către barajul Gura Apelor pentru a solicita ajutor, deoarece în zona în care se afla nu avea semnal g.s.m. La un moment dat, bărbatul a telefonat soţiei care, la rândul ei, a solicitat sprijin la numărul de urgenţă 112. Inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, lt.col. Viorel Demean, a coordonat, în fază incipientă a misiunii de căutare-salvare, echipajele implicate, convocând grupa operativă, solicitând ajutorul jandarmilor montani, al salvamontiștilor, al Poliției din Râul de Mori. Viorel Demean s-a deplasat personal la fața locului, alături de un echipaj SMURD și două echipaje de pompieri de la Detașamentul Hunedoara.

Operatiune de salvare a unei turiste  blocata pe un versant abrupt in Masivul Retezat  incheiata cu succes | imaginea 2 Forţele aflate în acţiune pentru căutarea – salvarea persoanelor, s-au deplasat în zona indicată de apelant, o zonă foarte greu accesibilă din cauza drumului în pantă acoperit cu zăpadă şi pietre căzute de pe versanţi. Jandarmii montani au ajuns la tatăl fetei şi, împreună cu acesta, s-au deplasat spre locul unde se afla fata. Tânăra, în vârstă de 33 de ani, era blocată într-o vale adâncă (aproximativ 250 metri) cu pereţi abrupţi. La faţa locului au ajuns şi salvamontiştii şi pompierii, care, împreună cu jandarmii montani au reuşit, în jurul orei 22.50, să urce turista, până la marginea văii, cu ajutorul echipamentului montan. Pe timpul manevrelor efectuate jandarmii montani, salvamontiştii şi pompierii au fost nevoiţi să treacă de mai multe ori prin albia Râului Şes.

Imposibilitatea de a apela numărul 112, putea transforma totul într-o tragedie

Operatiune de salvare a unei turiste  blocata pe un versant abrupt in Masivul Retezat  incheiata cu succes | imaginea 3 Acţiunea de salvare a tinerei a durat aproximativ 2 ore şi 30 de minute, fiind dusă la îndeplinire de 3 echipe ale Salvamontului, Pompierilor şi Jandarmeriei. Tânăra a fost preluată de echipajul SMURD, în jurul orei 23.00, care a constatat că aceasta avea a o excoriaţie minoră la nivelul frunţii, era uşor hipotermică şi prezenta o evidentă stare de epuizare, fiind transportată la Spitalul Orăşenesc Haţeg. În operaţiunile de salvare au fost implicaţi 13 pompieri şi paramedici cu două autospeciale şi o ambulanţă, 7 salvamontişti cu 3 maşini de teren, 7 jandarmi cu 3 autospeciale, 2 echipaje de poliţie, şi o echipă a Parcului Naţional Retezat.

Excursia celor doi turiști a avut un final fericit, în primul rând datorită faptului că au știut să lase informațiile necesare celor apropiați, care, astfel, au putut să le indice salvatorilor zona in care au putut fi găsiți. Cu toate acestea, datorită lipsei de semnal, în orice rețea, cei doi turiști s-au aflat în imposibilitatea de a apela numărul unic pentru apeluri de urgență. Tatăl turistei, a escaladat un perete abrupt de cca. 250 m înălțime ca să poată ajunge la drumul de acces. De aici a fost nevoit să meargă încă 8 kilometri pe jos pentru a ajunge la o zonă cu semnal de telefonie mobilă. Din fericire, intervenția de căutare-salvare a fost finalizată cu succes și asta datorită turiștilor care și-au luat măsurile de precauție necesare. Lipsa semnalului de telefonie mobilă și, implicit, imposibilitatea de apelare a numărului 112, putea transforma totul într-o tragedie.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.