SMURD Cluj aniversează 20 de ani de existență

Duminică, 29 Iunie 2014Cluj

SMURD Cluj aniverseaza 20 de ani de existenta | imaginea 1 Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Cluj aniversează anul acesta 20 de ani de la operaţionalizarea primului echipaj de intervenţie din judeţul Cluj. Grupul de Pompieri „Avram Iancu” al judeţului Cluj de la acea vreme, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj şi cu sprijinul Brigăzii de Pompieri din Köln, prin organizaţia oraşelor înfrăţite Cluj-Napoca - Köln, a reuşit să înfiinţeze în judeţul Cluj cel de-al patrulea serviciu de acest fel din ţară, după judeţele Mureş, Bihor şi Sibiu.

Atunci purta denumirea de Serviciu Mobil de Urgenţă şi Reanimare (SMUR). Ulterior, după dotarea pompierilor cu autospeciale şi echipamente de descarcerare a luat în denumire şi acronimul de la cuvântul descarcerare, devenind „Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). De asemenea, o perioadă a fost utilizată şi denumirea dată pe atunci de Comandamentul Pompierilor Militari la nivel naţional şi anume „Staţie de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare” (SIAMUD). Serviciul de urgenţă şi-a dovedit de la început importanţa, înregistrând încă din primele şase luni de funcţionare aproape 800 de intervenţii.

SMURD Cluj aniverseaza 20 de ani de existenta | imaginea 2 Astăzi, SMURD Cluj dispune de ambulanţe în nouă locaţii diferite, ce sunt pregătite de intervenție în orice moment și sunt răspândite pe suprafaţa judeţului, astfel încât să se asigure un timp cât mai scurt de ajungere la pacienţi. În municipiul Cluj-Napoca sunt permanent în intervenție două ambulanțe de terapie intensivă mobilă, încadrate cu medic specialist în medicină de urgență din cadrul UPU-SMURD Cluj, o ambulanță modernă de transport nou născuți, încadrată cu personal medical din cadrul clinicii de specialitate.

În cazuri de catastrofă sunt disponibili 33 de medici specialişti în medicină de urgenţă, 15 asistenţi medicali, 60 de paramedici voluntari – studenţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, precum şi 295 de pompieri atestaţi pentru asistenţă medicală de urgenţă de bază, ce dispun, pe lângă ambulanţele care sunt rutinar în intervenţie, de autospeciale şi echipamente specifice intervenţiilor la dezastre, cum ar fi: ambulanţa pentru transport victime multiple, autospeciala pentru intervenţie la accidente colective şi calamităţi, puncte medicale avansate, precum şi autospeciale de transport şi sprijin.

Urmare a participării la competiţii internaţionale desfăşurate în Cehia şi Germania, echipajele SMURD Cluj s-au bucurat de rezultate bune, care au confirmat faptul că serviciul nostru a ajuns la un nivel de competență asemănator cu sistemele de urgență similare din Uniunea Europeană.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.