A şasea ediţie a concursului „Jurnalistul Pompier” şi-a desemnat câştigătorii
Joi, 18 septembrie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, a avut loc a VI a ediţie a concursului dedicat lucrătorilor din presa locală, intitulat „Jurnalistul Pompier”.
În competiţie s-au înscris 10 concurenţi, care au avut de trecut 4 probe: circuit de exerciţii motrice, dispozitiv de intervenţie la descarcerare, pista cu obstacole într-un raion contaminat şi proba de îndemânare.
Circuitul de probe motrice a constat în parcurgerea unui segment din traseul de pregătire adoptat de curând de pompierii români, inspirat din programul de instrucţie al pompierilor americani şi francezi care presupune urcarea şi coborârea pe o scară de intervenţie, transportul unei victime cu o greutate de 70 de kilograme precum şi deplasarea pe un plan drept a unei anvelope de mari dimensiuni cu ajutorul unui baros.
Jurnaliştii au fost echipaţi cu echipament de protecţie şi aparat de respirat, condiţiile de acţiune fiind oarecum asemănătoare cu cele în care un pompier pătrunde în forţă într-o locuinţă incendiată şi inundată cu fum, având misiunea de a evacua o persoană inconştientă. Proba a fost câştigată de concurentul care a parcurs traseul în cel mai scurt timp.
Proba dispozitiv de intervenţie le-a dat jurnaliştilor ocazia să lucreze cu uneltele aflate în compunerea autospecialei de descarcerare grea. Proba fiind contracronometru, concurenţii s-au echipat cu costum de protecţie, brâu, mănuşi şi cască de protecţie, au activat unealta de descarcerare şi au efectuat cu foarfeca, tăierea diferitelor părţi componente ale unui autovehicul.
Pista cu obstacole într-un raion contaminat a presupus parcurgerea unui traseu sinuos presărat cu obstacole şi jaloane pe care concurenţii l-au parcurs contracronometru, având vederea obturată. Orientarea pe traseu a fost realizată de fiecare jurnalist cu ajutorul colegilor de breasla.
Concursul “Jurnalistul Pompier” s-a finalizat cu proba de îndemânare care a presupus manevrarea unui furtun sub presiune şi direcţionarea jetului la punct fix. În urma celor patru probe, pe locul 3 s-a clasat cameramanul România TV, Tiberiu Mariş, locul doi a fost adjudecat de Ionuţ Onu legitimat la cotidianul Servus Hunedoar, în timp ce locul întâi i-a revenit operatorului Flavius Mariş de la postul de televiziune Info HD.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.