13 OCTOMBRIE - “Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”

Duminică, 19 Octombrie 2014Buzău

13 OCTOMBRIE    Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale | imaginea 1 13 OCTOMBRIE - “Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” are drept scop promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor, amintind în acelaşi timp pe întreg mapamondul ce reprezintă forţa naturii.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău cu această ocazie a desfăşurat diferite activităţi cum ar fi: Ziua Porţilor Deschise, Expoziţie de echipamente şi tehnică de intervenţie, dar cel mai important eveniment prilejuit de această zi a fost întâlnirea de diseminare a concluziilor proiectelor în urma a patru ani de cercetare derulate de Institutul de Geografie al Academiei Române, respectiv sinergia proiectului FP7 CHANGES cu proiectele europene (FP7 ECLIPSE) şi naţionale (PCCA VULMIN).

Întâlnirea a avut loc în sala „Gheorghe Filipescu” în prezenţa a numeroşi invitaţi dintre care amintim prefectul judeţului Buzău doamna Maria Buleandră, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Buzău, IGSU şi ISUJ Vrancea, precum şi apreciaţi cercetători, academicieni şi specialişti de la prestigioase Universităţi din Olanda, Austria, Elveţia şi Germania.

13 OCTOMBRIE    Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale | imaginea 2 Cele trei proiecte au avut legătură cu modul de gestionare a dezastrelor, fiind rezultatul unor cercetări ştiinţifice la cel mai înalt nivel european. În timp ce primele două proiecte, CHANGES şi ECLISE, au avut ca subiect cuantificarea schimbărilor care se pot produce în factorii declanşatori ai alunecărilor de teren şi viiturilor rapide în contextul schimbărilor globale (schimbări climatice şi de mediu), cel de-al treilea, VULMIN, face parte din planul naţional de cercetare care aduce în discuţie vulnerabilitatea şi reducerea pagubelor potenţiale la viituri rapide.

Tematica acestor proiecte vine în contextul în care, în ultimii ani, în România tot mai multe evenimente de acest gen s-au produs. Judeţul Buzău a fost şi va fi, datorită poziţionării, un loc propice pentru astfel de cercetări. Este considerat pe bună dreptate de experţii specialişti un laborator natural datorită complexităţii fenomenelor, proceselor, formelor asociate, gamei extrem de variată de procese deversate, de alunecări de teren, de curgeri noroioase sau de prăbuşiri, surpări care se leagă de procesele de albie.

Mai mult decât atât Buzăul se afla în regiunea seismică Vrancea – cea mai activă regiune seismică din punct de vedere al cutremurelor subcrustale din Europa cu efecte transfrontaliere ce merg din Republica Moldova şi Ucraina până către Bulgaria şi Grecia.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, în toată această perioadă, a pus la dispoziţie toate informaţiile necesare desfăşurării acestor proiecte astfel încât finalul cercetărilor să conducă la o atenuare a efectelor provocate de situaţiile de urgenţă şi la reducerea pierderilor de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.