Colonelul Marian PICĂ, 35 de ani în slujba țării și a cetățenilor județului Olt
Colonelul ® Marian PICĂ și-a încheiat cariera militară la 22 martie 2015, conform ordinului Viceprim-ministrului pentru Securitate Națională - Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, exact în ziua în care a împlinit vârsta de 56 de ani.
Născut la 22 martie 1959 în localitatea Brad din județul Hunedoara, și-a dedicat întreaga carieră meseriei pe care a iubit-o și a îmbrățișat-o din tinerețe. La vârsta de 22 de ani, în anul 1981, a fost admis la Școala de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne - arma pompieri.
A absolvit această școală ca șef de promoție, iar în anul 1984, într-o zi cu o însemnătate aparte în acele vremuri, 23 august, tânărul locotenent a fost repartizat la Grupul de Pompieri Olt, Compania I de Pompieri Slatina, în funcția de locțiitor comandat de companie.
În anul 1985, calitățile dovedite de proaspătul militar aveau să-l promoveze în funcția de Comandant al Companiei de Pompieri Slatina, funcție deținută până în anul 1989.
În perioada 1989-1991 și-a continuat studiile la Academia de Înalte Studii Militare și s-a întors la Grupul de Pompieri Olt, ocupând funcția de ofițer principal, până în anul 1995. Pregătirea și cunoștințele dobândite în cei peste zece ani de carieră militară l-au propulsat în funcția de Șef de Stat Major la Grupul de Pompieri Olt, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2000.
Timp de aproape patru luni, a fost împuternicit Comandant al Grupului de Pompieri Olt, iar începând cu luna iulie a anului 2000 și până în decembrie 2004 a îndeplinit funcția de Șef de Stat Major.
Începând cu data de 15 decembrie 2004, odată cu unirea celor două structuri care luptau pentru apărarea vieții și bunurilor cetățenilor, pompieri și protecție civilă, locotenentul colonel Marian PICĂ a ocupat funcția de Prim Adjunct al Inspectorului Șef, organizând activitatea de intervenție în situații de urgență la nivelul județului Olt.
În anul 2012, experiența și cunoștințele acumulate în cei peste 30 de ani petrecuți în slujba cetățenilor județului Olt aveau să îl ajute în promovarea examenului pentru funcția de Inspector Șef, moment care a încununat o carieră de succes în arma pompieri.
Pe parcursul carierei militare, pentru aprecierea faptelor săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor încredințate, colonelul Marian PICĂ a fost decorat cu Ordinul Militar clasa a III a în anul 1999, iar în anul 2014, cu ocazia Zilelor Protecției Civile din România și Pompierilor din România a primit din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență „Distincția de serviciu - insignă simbol” și „Placheta onorifică a IGSU”.
„În semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea profesională și înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredințate”, în acest an, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, prin Decret Prezidențial, colonelul Marian PICĂ a fost decorat cu Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.
În cei aproape 35 de ani de carieră, a participat la mii de intervenții, a coordonat din teren cele mai importante evenimente la care pompierii olteni au participat și a dat dovadă de calități manageriale deosebite.
Omul Marian PICĂ este căsătorit și are doi copii, băiatul îmbrățișând, la rândul său meseria de pompier.
Acest moment emoționat al încheierii unei carierei militare, încununată de succes profesional, ne oferă plăcutul prilej de a-i mulțumi domnului colonel Marian PICĂ pentru tot ce a făcut pentru instituția noastră, pentru implicarea sa în modernizarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. Îi dorim din tot sufletul multă sănătate, prosperitate și fericire!
Avem onoarea să vă salutăm, domnule Colonel!
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.