Comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență - alături de pompierii bucureșteni la Ziua S.M.U.R.D. București-Ilfov

Duminică, 17 Mai 2015București

Comanda IGSU   alaturi de pompierii bucuresteni la Ziua SMURD Bucuresti Ilfov | imaginea 1 Cu prilejul aniversării a șapte ani de la operaționalizarea S.M.U.R.D. București-Ilfov, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov s-a desfășurat un simpozion dedicat trecerii în revistă a momentelor semnificative ale celui mai apreciat sistem de intervenție prespitalicească din România și nu numai.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă, alături de pompierii bucureșteni aflându-se comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență reprezentată de inspectorul general, col. dr. Nicolae Cornea, prim-adjunctul inspectorului general - lt.col. ing. Daniel Dragne, adjunctul inspectorului general - col. ing. Eugen Vișan dar și coordonatori ai structurilor cu care Inspectoratul desfășoară o bună colaborare.

O retrospectivă în istoria instituției arată că până în anul 1996, în cadrul Brigăzii de Pompieri a Capitalei nu exista nici o autospecială pentru intervenție la accidente rutiere sau alte situații de urgență care implicau descarcerarea persoanelor. Astfel, șansele de supraviețuire erau semnificativ mai reduse.

Începând cu luna februarie 1996 până în noiembrie 2002, pompierii au utilizat pentru intervențiile din București o autospecială de iluminat şi descarcerare, donaţie de la un serviciu de pompieri din Scoţia.

Comanda IGSU   alaturi de pompierii bucuresteni la Ziua SMURD Bucuresti Ilfov | imaginea 2 În luna noiembrie 2002, au intrat în serviciul operativ încă 3 autospeciale de iluminat şi descarcerare, dotate cu unităţi de intervenţie la dezastre, primite prin contract de comodat de la Ministerul Sănătăţii. A fost primul semn de implicare a factorilor de decizie de la nivel național pentru inițierea sistemului de intervenție paramedicală prin intermediul pompierilor, un pas important pentru ceea ce urmau să devină inspectoratele pentru situații de urgență.

În septembrie 2004, elicopterul SMURD a executat primul zbor de la punctul aerian București, cu echipaj medical şi personal specializat în operaţiuni de descarcerare. O nouă etapă și noi standarde de intervenție, menite să arate potențialul și beneficiile care pot fi aduse populației prin înființarea unei structuri medicale în jurul pompierilor și cu sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Data de 15 mai 2008 va constitui cel de-al treilea reper de identitate pentru instituția noastră, după 13 septembrie-ziua pompierilor români și 28 februarie-ziua protecției civile din România, odată cu operaționalizarea la nivelul municipiului Bucureşti a serviciului SMURD. Cu acest prilej au fost introduse în serviciul operativ 16 ambulanţe de prim ajutor şi 3 ambulanţe de terapie intensivă mobilă.

Întregului sistem i s-au adus importante îmbunătăţiri în toţi aceşti ani, pentru reducerea timpilor de răspuns și de intervenţie, ținând cont de particularitățile capitalei și zonei metropolitane.

Comanda IGSU   alaturi de pompierii bucuresteni la Ziua SMURD Bucuresti Ilfov | imaginea 3 În cei 7 ani de funcționare, SMURD Bucureşti-Ilfov a intervenit la peste 340.000 de solicitări în urma cărora au fost asistate medical peste 275.000 de persoane. Este un bun prilej de a le mulțumi tuturor salvatorilor, pompieri, medici, paramedici, asistenți, formatori și instructori, pentru ceea ce au realizat, în vederea implementării și dezvoltării S.M.U.R.D.

La mulți ani!

Activități de informare desfășurate cu prilejul zilei S.M.U.R.D. București-Ilfov

Organizarea expozițiilor de tehnică specifică pompierilor-S.M.U.R.D. a constituit un bun prilej pentru informarea cetățenilor, cu privire la modalitățile de acordare a primului ajutor medical în situațiile frecvent întâlnite sau cu care ne-am putea confrunta.

În ziua aniversară a S.M.U.R.D. București-Ilfov, pompierii paramedici din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov s-au aflat în parcurile Herăstrău, Alexandru Ioan Cuza și Izvor, unde au interacționat cu persoanele dornice să cunoască specificul acestei meserii, echipamentele utilizate și cazurile dificile cu care s-au confruntat în decursul celor 7 ani de existență.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.