Pompierul român, o resursă inepuizabilă de curaj și operativitate: La Piatra Neamț, un subofițer a oprit un concert să se transforme într-o tragedie!

Sâmbătă, 21 Mai 2016Neamț
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Pompierul roman  o resursa inepuizabila de curaj si operativitate  La Piatra Neamt  un subofiter a oprit un concert sa se transforme intr o tragedie | imaginea 1 Vineri, 20 mai a.c., începând cu orele 19.30, la Galleria Mall din Piatra Neamț a fost susținut un concert de muzică la care a luat parte un public numeros, format în mare parte din copii.

La acest spectacol, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a asigurat, la solicitarea organizatorilor, măsuri specifice de prevenire, de la faţa locului, cu un echipaj format din patru subofiţeri şi o autospecială de stingere a incendiilor cu apă şi spumă de capacitate medie, modul de prim ajutor și descarcerare.

9 persoane au necesitat ajutor medical, 4 au ajuns la spital

Din cauza apariţiei stărilor de leşin în rândul mai multor persoane, comandantul echipajului de pompieri aflat la fața locului, plt.maj. Buţurcă Cătălin, a decis sistarea concertului. Echipajul de pompieri a colaborat foarte bine cu echipajul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, condus de dr. Albu Dorice, fiind asistate nouă persoane, dintre care patru au fost transportate la spital.

În acelaşi timp, inspectorul şef al ISU Neamț, Colonel Ioan Nițică a ajuns la faţa locului, a dispus evacuarea ordonată a persoanelor, acţiune în care au colaborat efectivele ISU, forţele de jandarmi aflate la faţa locului şi reprezentanţii firmei de pază.

Totodată, s-a solicitat sprijinul organelor de poliţie, care au trimis la faţa locului două echipaje pentru asigurarea măsurilor de ordine publică şi pentru dirijarea circulaţiei.

"Echipajul a ajuns la fața locului în jurul orei 18.00, a efectuat o recunoaștere și a amplasat un dispozitiv pentru intervenție în caz de incendiu. S-a luat legătura cu echipajul de jandarmi dar și cu reprezentanții firmei de pază angajată de organizatori pentru menținerea ordinii publice. Constatând că fluxul de oameni este mult mai mare decât se aștepta, comandantul de echipaj a informat, ierarhic, asupra acestui aspect. A fost un prim caz de leșin în urma căruia s-a format un culoar care să permită accesul echipajului dar și extragerea persoanei din mulțime pentru a fi dusă la punctul de prim ajutor. Întrucât numărul de oameni era în continuă creștere s-a luat măsura opririi accesului pe scări, la etaj, dar și evacuarea de urgență a persoanelor care au avut de suferit din cauza lipsei de oxigen." - a precizat pentru Agenda Pompierului col. Ioan Nițică.

Plt.maj. Cătălin Buţurcă a oprit concertul evitând o tragedie

Plt.maj. Cătălin  Buţurcă Eroul acestui film care putea să se transforme într-o tragedie, rămâne un tânăr subofițer din cadrul ISU Neamț. Comandant de echipaj, Plutonierul major Cătălin Buțurcă a dovedit o prezență de spirit și o operativitate demne de un pompier profesionist reacționând prompt și cerând oprirea concertului atunci când a observat că mai multor persoane li s-a făcut rău.

Trebuie să menționăm că aerul din interiorul Mall-ului devenise irespirabil. Într-un spațiu mic se înghesuiau peste 2000 de persoane pentru a asista la concert.

"Am încercat de la început, când am văzut aglomerarea de persoane, împreună cu colegii jandarmi și cei de la Ambulanță să oprim evenimentul. Organizatorii însă nu au fost de acord . S-a anunțat însă public să se țină cont de numărul mare de copii prezenți și protejarea acestora dar și să se facă un culoar de evacuare pentru eventualele victime. Prima victimă a leșinat deja înainte să înceapă concertul. În timpul concertului au mai leșinat șî alte persoane.

Nu puteam ajunge la ei. Atunci am rugat să se întrerupă concertul să facem o cale de evacuare prin care împreună cu medicul și asistenta medicală să putem ajunge la cei cărora li se făcuse rău. S-a întrerupt concertul, am ajuns la victime. Aerul era irespirabil. Atunci am solicitat solistului să oprească spectacolul. Nu voiam să moară cineva. Deja cădeau pe capete. Ugențele erau din ce în ce mai dese. Nouă persoane au avut nevoie de asistență medicală." a precizat pentru Agenda Pompierului, Plt. maj. Cătălin Buțurcă.

Tânărul comandant de echipaj a oprit spectacolul după vreo 20 de minute de la începerea recitalului. Pierderile de conștiință, atacurile de panică, tulburările de ritm cardiac sunt doar câteva dintre cazurile medicale înregistrate pe fondul lipsei de oxigen și a emoțiilor. Din punct de vedere al izbucnirii unui incedniu situația era sub control deoarce pompierii realizaseră un dispozitiv cu stingătoare P6 și furtun cu țeavă de tip C de la hidranții interiori.

Paramedicii au intervenit prompt triind victimele și acordând primul ajutor la fața locului. Patru persoane, din 9, au fost transportate la UPU Neamț.

Este demn de remarcat modul extrem de eficient în care colaborarea de excepție dintre pompieri, ambulanțieri, jandarmi, reprezentanții firmei de pază și polițiști a decurs. Astfel, cele peste 2000 de persoane au fost evacuate evitându-se haosul și panica. Cei implicați în această operațiune acționând cu tact și ferm pentru a evita o tragedie.

Ar mai fi de adăugat doar faptul că Plt. maj. Cătălin Buțurcă este fiu de pompier. Infestat cu virusul salvării de vieți de la tatăl său, pompier pensionar. Nouă nu ne rămâne decât să îi mulțumim lui și colegilor alături de care salvează vieți, să îl asigurăm de recunoștința și prețuirea noastră. Plt. Maj. Buțurcă face cinste Armei din care provine și tradiției de salvatori đin propria familie. Audacia et devotio!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.