36 de ani de carieră militară, 26 de ani în funcții de comandă, 8 ani inspector șef: Colonel Ioan Bogdănescu

Marți, 06 Decembrie 2016Arad

Col. Ioan Bogdănescu Născut în 28 aprilie 1961, şi-a început cariera militară în anul 1980 când a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri din Piteşti, fiind recrutat de către Grupul de Pompieri Hunedoara.

A absolvit şcoala militară în anul 1983, pe data de 23 august fiind avansat la gradul de locotenent şi repartizat la Grupul de Pompieri Dolj. În data de 1 iunie 1985 este transferat la Grupul de Pompieri Arad pe funcţia de ofiţer principal I în cadrul Serviciului Logistic iar în 23 august 1987 este avansat la gradul de locotenent major. 10 aprilie 1990, este avansat la gradul de căpitan iar începând cu 1 mai 1990 este locţiitor pentru logistică a comandantului Grupului de Pompieri.

La 13 septembrie 1995, este avansat la gradul de maior. 1 august 2000, este avansat la gradul de locotenent colonel. Din 15 decembrie 2004, odată cu înfiinţarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad prin unificarea Inspectoratului de Protecţie Civilă cu Grupul de Pompieri „Vasile Goldiş” deţine funcţia de şef al Serviciului Logistic

1 august 2005, este avansat la gradul de colonel. Începând cu 15 martie 2008 este inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad. Pe parcursul celor peste 36 de ani de carieră militară a fost recompensat pentru merite deosebite cu următoarele decoraţii: Meritul militar clasa I, Meritul militar clasa II, Meritul militar clasa III, Semnul Onorific „În serviciul patriei” pentru XV, XX şI XXV ani de carieră militară, Emblema de merit clasa a III a pentru acţiuni umanitare şi Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de cavaler, înmânat prin Decret Prezidenţial.

În anii în care a fost locţiitor pentru logistică al comandantului Grupului de Pompieri a contribuit decisiv la dezvoltarea unităţii în anul 1995 reuşind să înfiinţeze două noi subunităţi, Compania Gurahonţ şi Sebiş. În anul 2008 în calitate de şef al Serviciului Logistic reuşeşte prin finanţarea Consiliului Judeţean Arad deschiderea Gărzii de Intervenţie Chişineu Criş şi a primului modul SMURD din judeţul Arad. Începând cu martie 2008, moment în care preia comanda inspectoratului înfiinţează încă 5 module SMURD la toate subunităţile inspectoratului iar în anul 2010 tot cu sprijinul C.J.Arad deschide o nouă subunitate de intervenţie la Birchiş şi al 7 lea modul SMURD, moment în care se realizează un echilibru de repartiţie a forţelor de intervenţie în judeţ. Datorită modificărilor situaţiei operative în anul 2015 cu sprijinul Consiliului Local Vladimirescu se deschide Punctul de Lucru Vladimirescu cu cel de al 8 lea modul SMURD.

În calitatea sa de inspector şef şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a gestionat toate situaţiile de urgenţă produse pe teritoriul judeţului Arad în ultimii 8 ani. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldis” Arad a fost în aceştia ani una din unităţile de elită din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Am avut ocazia să îl cunosc personal pe Colonelul Ioan Bogdănescu, în calitatea sa de inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Arad. Un om de o probitate morală exemplară, un om pentru care dezvoltarea unității pe care o conducea și echilibrul subordonaților săi a fost nu doar un țel ci un stil de viață. Statura impunătoare, privirea ageră și pătrunzătoare, tonul ferm, îți arătau de la prima vedere, fără îndoială, că ai în față un ofițer de carieră, un comandant.

Sub comanda sa inspectoratul arădean a înregistrat progrese incontestabile, o dezvoltare continuă care a cuprins o sferă amplă de la dotarea cu tehică de luptă și până la construcția de subunități noi, moderne. Niciodată nu am înțeles de ce inspectoratul arădean a fost considerat ca fiind de tipul II, având în vedere nivelul de dezvoltare atins în ultimii ani de unitatea arădeana. Colonelul Bogdănescu a fost omul potrivit la locul potrivit. Extrem de modest cu realizările sale, mereu împăciuitor și plin de apreciere la adresa colegilor săi dar și a omologilor săi din țară. Un om echilibrat care lasă în urma sa nu doar o unitate armonios dezvoltată ci și un întreg palmares de relații locale, naționale și internaționale.

Colonelul Ioan Bogdănescu a reușit să fie OMUL COMANDANT, dedicat oamenilor cu care lucrează și semenilor pe care i-a protejat ca POMPIER.

Nu ne rămâne decât să îl felicităm pentru frumoasa carieră militară, să îi mulțumim sincer pentru ceea ce lasă în urma sa și să-i urăm o pensie lungă și fericită! Audacia et devotio!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.