Evenimentele zilei: la București - inaugurări de 35 de milioane de euro, la Satu Mare - așteptăm experți canadieni să stingă un incendiu!

Luni, 18 Decembrie 2017București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Evenimentele zilei  la Bucuresti   inaugurari de 35 de milioane de euro  la Satu Mare   asteptam experti canadieni sa stinga un incendiu | imaginea 1 Săptămâna a început în forță pentru pompierii români. Dacă la București s-a marcat cu fast “Proiectul Multirisc - modulul I”, la Satu Mare o sondă de gaz buclucașă a pus pompierii în fața unui greu examen.

Autospeciale și echipamente de 35 de milioane de euro și… indispensabila morgă mobilă

Prin Proiectul Multirisc au fost cumpărate autospeciale și echipamente destinate intervenției la dezastre, în valoare de 35 de milioane de euro. Redăm în cele ce urmează o listă a mașinilor de intervenție și echipamentelor achiziționate în cadrul proiectului:

  • Autospecială de intervenție și salvare de la înalțime (42m) – 16 buc.
  • Tabără mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate în sistem containerizat+BRA – 1 buc.
  • Autospecială pentru tratamente hiperbarice și oxigeno-terapie – 2 buc.
  • Automacara cu braț ridicător și platformă pentru transport accesorii și materiale – 6 buc.
  • Linie tehnică de întreținere echipamente individuale de protecție – 7 buc.
  • Autocamion cu sistem hidraulic de încărcare descărcare cu cârlig – 42 buc.
  • Container suport logistic al intervenției tip I – Căutare-Salvare – 28 buc.
  • Container suport logistic al intervenției tip II – Multirisc – 15 buc.
  • Container suport logistic al intervenției tip IV - Iluminat - 4 buc.

Bineînțeles din listă nu putea lipsi încă o morgă mobilă, denumită oficial “Autospecială pentru păstrarea temporară și transport, în regim frigorific”… păstrare și transport de cadavre, de bunăseamă. Aceasta e menită să completeze parcul auto pentru păstrarea cadavrelor cu care se laudă de ceva vreme Departamentul pentru Situații de Urgență.

Experți canadieni așteptați să dea de cap incendiului izbucnit la o sondă de gaz

Luni, 18 decembrie a.c., la ora 01:35, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare a fost anunțat despre producerea unui incendiu la o sondă de gaz din localitatea Moftinu Mare.

În prima fază, la fața locului s-au deplasat 32 de subofițeri și 5 ofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare, cu opt autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și două echipaje medicale cu ambulanțe SMURD, pregătite să acorde îngrijiri medicale în caz de necesitate. Ulterior, s-a luat decizia trimiterii în sprijin și a altor forțe și mijloace din județele învecinate, după cum urmează: din cadrul ISU Bihor - opt autospeciale cu 27 de pompieri, respectiv din cadrul ISU Maramureș - două autospeciale cu 10 pompieri.

Din momentul sosirii forțelor de intervenție și până în prezent, arderea se realizează violent, cu flacără deschisă. Nu s-a intervenit pentru stingerea incendiului, din cauza existenței pericolului de explozie.

Forțele de intervenție din județele Bihor și Maramureș dislocate dimineața, au fost retrase în după amiaza aceleași zile de luni!??!, se arată într-un comunicat remis redacției noastre de ISU Satu Mare în jurul orei 16.30.

Din același comunicat aflăm că la fața locului au rămas 13 subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare cu patru autospeciale de stingere, misiunea acestora fiind cea de a asigura zona, până la declanșarea intervenției de stingere.

Din același comunicat aflăm că decizia pentru stingerea incendiului, respectiv pentru modul de intervenție post-stingere, se va lua după evaluarea făcută, cel mai probabil în cursul zilei de marți, 19 decembrie a.c., de experți canadieni solicitați în sprijin de către societatea deținătoare a sondei afectate.

Pompierii români au stins sondele de gaze și petrol din Kuweit și nu numai

De-a lungul istoriei, pompierii români au colaborat, atât în perioada comunistă, cât și după Decembrie 1989, la stingerea de sonde de gaz și petrol din țări precum Kuweit sau Siria. La vremea aceea autospeciala românească de stins incendii JET RAF 002 RIGO era folosită în special la stins incendii de sondă sau de rafinării. Greoaie - avea aproximativ 30 de tone și un consum extrem de mare, turbo-jetul românesc a uimit prin eficiența sa. Jetul putea trimite până la 5000 de litri de apă pe minut la o distanță de aproximativ 70 m.

Se pare că în vremurile de azi, bătrânele turbo-jeturi au sfârșit casate, iar pompierii români destoinici ce știau să le mânuiască, au ieșit de mult la pensie. Totul a devenit istorie. În urma lor, situații de urgență, manageri în loc de comandanți, tehnică de ultimă generație, morgi mobile și… experți canadieni care să gestioneze o intervenție de stingere a incendiului la o sondă de gaz.

În loc de concluzii…

Incendiul la o sondă de gaz este poate cel mai dificil incendiu cu care se poate întâlni un pompier în meseria sa. Stingerea unui astfel de incendiu presupune în primul rând existența tehnicii de luptă necesare, curaj, experiență, o desfășurare mare de forțe și capacitatea de coordonare și sincronizare a acestora. Orice mișcare greșită poate determina, cu atât mai mult în anotimpul rece, formarea pungilor de gaz a căror explozie e aproape iminentă.

După “Colectiv” pompierii români au început a fi dotați cu diverse echipamente și mașini de stingere. Probabil după evenimentul de la Satu Mare autoritățile române vor descoperi că au luat în calcul dotarea pompierilor pentru aproape toate categoriile de situații de urgență, mai puțin un incendiu la o sondă de gaz. Și uite așa, poate va demara cu ajutorul vreunui distins comisar european un alt proiect de milioane de dolari prin care să achiziționăm o super mașină care să facă mai eficient treaba vechilor turbo-jeturi românești casate. La pachet cu o morgă mobilă, desigur…

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.