Salvatorul de Onoare al anului 2019 - Plutonier adjutant Cornel Uță

Marți, 17 Septembrie 2019Bucuresti-Ilfov
Sursa Foto: ISU Bucuresti-Ilfov

Salvatorul de Onoare al anului 2019   Plutonier adjutant Cornel Uta | imaginea 1 De Ziua Pompierilor din România a fost desemnat “Salvatorul de Onoare al Anului 2019”!

Plutonier adjutant Cornel Uță este subofițer (scafandru) în cadrul Detașamentului Special de Salvatori al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov și poate fi considerat un exemplu de eroism și profesionalism. A fost omul potrivit la momentul potrivit pentru doi bărbați aflați în vacanță, oameni care astăzi trăiesc doar datorită profesionalismului acestui pompier, care a reușit să transforme valurile dintr-un inamic necruțător într-o șansă la viață.

Data de 30 august 2019 va rămâne pentru totdeauna în memoria lui, dar și a celor care au asistat la întâmplarea care putea să aducă un deznodământ tragic. În timp ce se deplasa spre hotelul unde era cazat, Cornel a observat două persoane în pericol de înec la circa 40 de metri de mal. În marea agitată, una dintre persoane încerca să țină la suprafață o altă persoană. Fără să stea pe gânduri, Cornel s-a aruncat în mare, înotând până la cei doi. Când a ajuns în apropierea persoanelor a realizat faptul că cel pe care îl văzuse de pe mal fără reacţie, era în stare de inconștiență, fiind susținut cu greu la suprafață de cea de-a doua persoană.

Lupta pentru viață a durat aproximativ 2-3 minute și s-a concretizat în a-i ține la suprafață pe cei doi. Mai mult, prin competențele profesionale desăvârșite, salvatorul s-a folosit de puterea a două valuri succesive şi, împreună cu cei doi, a avansat spre mal. În acel moment, a simțit mâna salvamarului, care sosise între timp în sprijin. În urma strigătelor de ajutor ale subofițerului, o parte dintre persoanele aflate pe plajă au format un lanț uman, reușind să-i extragă pe toți din apă.

Pe mal, Cornel a acordat primul ajutor persoanei inconştiente, un adolescent de 17 ani, care a răspuns imediat la manevrele de resuscitare. Cea de-a doua persoană implicată, unchiul adolescentului, era conștient, dar într-o stare de epuizare fizică. Eforturile salvatoare au fost răsplătite în cadrul unei festivități organizate la sediul Ministerului Afacerilor Interne, lui Cornel Uţă fiindu-i acordată Emblema de Onoare a MAI.

Salvatorii știu că fiecare secundă contează iar, de cele mai multe ori, este nevoie doar de o secundă pentru a schimba un destin!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.