Nouă pompieri botoşăneni s-au întors acasă, după 14 zile pe frontul bucovinean

Luni, 27 Aprilie 2020Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Noua pompieri botosaneni s au intors acasa  dupa 14 zile pe frontul bucovinean | imaginea 1 Plutonier Robert Șerban, plutonier major Augustin Emanuel Martiniuc, plutonier major Cristian Romica Ciobanu, plutonier major Andrei Mihai, plutonier adjutant Niculai Cuzic, sergent major Ștefan Iulian Antoniac, plutonier adjutant Florentin Ioniță, plutonier adjutant Gabriel Racu și sergent major Cezar Alexandru Manalachioaie, care au luptat pe frontul bucovinean 14 zile, s-au întors acasă.

În cele două săptămâni, paramedicii botoșăneni au acordat primul ajutor calificat unui număr de aproximativ 200 de suceveni cu diverse afecțiuni medicale, inclusiv persoane suspecte sau confirmate cu Covid 19. Sergent major Ștefan Antoniac și plutonier major Mihai Andrei au făcut parte din echipajul SMURD care l-a transport pe IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de la chilie, la spital.

"Misiunea a fost una dificilă, dacă se ţine cont de numărul mare de infecții cu COVID-19 înregistrat în fiecare zi, în judeţul Suceava. Am căutat să fim o echipă şi să facem faţă tuturor intervențiilor, chiar dacă, la început, colegii mai tineri aveau o oarece temere. În primele ore după ce am început misiunea, a fost o stare de spirit încordată, dar am căutat să ne susţinem reciproc. Cu toţii am reuşit să trecem cu bine şi a contat foarte mult îmbărbătarea şi spiritul de echipă. Odată ce eram solicitați, trebuia să ajungem la orice tip de intervenţie. Nu alegi unde trebuie să ajungi.

Am transportat pacienţi care au fost testaţi pozitiv cu coronavirus, dar şi cu alte afecțiuni. Cei care ştiau că nu au acest virus se temeau că, dacă ajung la spital, se vor contamina şi atunci starea lor de sănătate se va agrava. Reuşeam să îi incurajăm şi să le explicăm că nu au de ce sa fie panicaţi. Am avut, în medie 3-4 intervenții pe tură. După fiecare intervenție la care se intră în contact cu persoane suspecte sau confirmate cu virusul COVID-19, personalul și tehnica de intervenție se decontamina. Mai întâi personalul, apoi autospeciala. Decontaminarea dura aproximativ 3 ore.

Noua pompieri botosaneni s au intors acasa  dupa 14 zile pe frontul bucovinean | imaginea 2

Toţi pacienţii au fost trataţi la fel. Nu am făcut diferenţe. Am fost solicitaţi să ajungem la Mănăstirea Sf. Ioan pentru a prelua un pacient suspect de Covid 19. După ce am ajuns la spital, am aflat că era IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Nu îl cunoaştem şi văzusem doar o persoană îmbrăcată în haine monahale negre. Avea febră. Ne-a zâmbit şi ne-a privit blând. Am simțit o binecuvântare. Toate intervențiile au fost tratate cu seriozitate și profesionalism", a povestit plt. maj. Andrei Mihai.

În acest moment, pompierii botoşăneni sunt sub efectul procedurii specifice după întoarcerea din misiune și există speranța că se vor putea alătura curând colegilor din prima linie. Experiențele profesionale și de viață trăite alături de pompierii suceveni și bistrițeni le-au adus un plus de cunoștințe care vor fi folosite, cu siguranță, in misiunile zilnice.

Reprezentanţii ISU Botoşani adresează mulțumiri celor care i-au ajutat să se adapteze rapid şi îi felicită pe colegii lor pentru modul în care au reprezentat unitatea în această luptă inegală, cu un dușman invizibil. Bine ați venit acasă!

Noua pompieri botosaneni s au intors acasa  dupa 14 zile pe frontul bucovinean | imaginea 3

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.