Emblema de Onoare pentru salvarea vieții unei persoane - Respect, Plutonier Rad Radu!

Luni, 20 Iulie 2020Mures
Sursa Foto: Facebook ISU Mures

Emblema de Onoare pentru salvarea vietii unei persoane   Respect  Plutonier Rad Radu | imaginea 1 Joi, 16 iulie a.c., cu ocazia Zilei Ministerului Afacerilor Interne, la sediul instituției din București, începând cu ora 10:00, a avut loc festivitatea menită să pună în valoare și să recompenseze faptele de eroism ale angajaților MAI (polițiști, pompieri, jandarmi,…).

În cadrul ceremonialului organizat la sediul instituției, domnul ministru Marcel VELA a acordat cele mai importante distincții ale MAI pentru profesionalismul și devotamentul cu care angajații și-au îndeplinit atribuțiile și pentru faptul că prin acțiunile lor au salvat vieți omenești sau au prevenit producerea unor situații cu urmări grave.

ISU Mureș se mândrește cu plutonierul Rad Radu, care a fost decorat cu Emblema de onoare pentru salvarea vieții unei persoane, deși se afla în afara timpului de serviciu. Plutonier Rad Radu, în anul 2013, a fost șef de promoție la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldești. Numele lui Radu este inscripționat pe “Placa de Onoare” a școlii. Această importantă distincție i-a revenit după doi ani grei de implicare, seriozitate, antrenamente, studiu, examene luate cu note foarte mari și devotament în cadrul școlii de salvator.

Iată și evenimentul pentru care Radu a fost decorat cu medalia de onoare:

Pentru un salvator nu există timp liber! În data de 20 mai a.c., ora 11:41, o echipă de muncitori executa lucrări de asfaltare a unui drum pe raza localității Gâmbuț, județul Mureș. Pe timpul lucrărilor s-a produs o defecțiune la șenila excavatorului, iar în încercarea de a repara defecțiunea, unui muncitor i-a fost amputat membrul inferior drept.

Aflat în timpul liber, pompierul militar Rad Radu a auzit un strigăt disperat de ajutor. Moment în care, instinctiv, salvatorul a luat trusa de prim ajutor din mașina personală și a alergat spre locul de unde s-a auzit strigătul.

Emblema de Onoare pentru salvarea vietii unei persoane   Respect  Plutonier Rad Radu | imaginea 2

Ajungând la locul evenimentului, din instinct profesional, salvatorul a executat o recunoaștere rapidă a gravității accidentului și a constatat că este vorba despre o victimă de sex masculin de aproximativ 28 de ani, care avea pierderi masive de sânge din cauza membrului inferior drept, amputat. De asemenea, toate persoanele aflate la fața locului erau agitate și marcate emoțional de starea victimei, nereușind acordarea primului ajutor de bază sau cel puțin solicitarea forțelor de intervenție prin numărul de urgență.

Radu i-a acordat de urgență primul ajutor calificat victimei, legându-i de îndată un garou compus din cureaua de la pantalonii operatorului de pe excavator, deasupra membrului amputat pentru a stopa hemoragia, i-a aplicat pansament din trusa de prim ajutor a mașinii personale și i-a imobilizat membrul inferior afectat, deoarece victima era foarte agitată. Concomitent cu liniștirea, stabilizarea și menținerea în stare de conștiență a victimei a sunat la numărul unic de urgență 112, anunțând clar locația evenimentul și oferind date concrete despre starea victimei.

După solicitarea forțelor de intervenție, Radu a continuat să acorde primul ajutor calificat victimei și să comunice continuu cu aceasta pentru a nu își pierde conștiința, până la sosirea forțelor de intervenție. Datorită informațiilor corecte transmise de la fața locului s-au deplasat de urgență o ambulanță SMURD și elicopterul SMURD. De asemenea a oferit date exacte operatorului 112 unde poate ateriza elicopterul SMURD, ca acesta să fie cât mai aproape de locul intervenției.

Mulțumită plutonierului Rad Radu și datorită faptului că acesta se afla în proximitatea nefericitului eveniment, victima nu și-a pierdut viața, aceasta a fost transportată la spital în stare de conștiență.

Plutonierul Rad Radu cu vârsta de 28 de ani, este comandant de echipaj la Punctul de Lucru Luduș, din cadrul Secției de Pompieri Târnăveni, acesta are o vechime în Arma pompierilor de 7 ani. Radu este cunoscut drept un model de decență, modestie și seriozitate. Militarul Rad Radu aduce Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș un motiv de mândrie pe deplin justificată.

În urma celor relatate mai sus, plutonierul Rad Radu a fost citat prin ordin de zi pe unitate.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.