Ziua aniversară a ISU Vrancea, sărbătorită de pompierii vrânceni

Sâmbătă, 25 Iulie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Ziua aniversara a ISU Vrancea  sarbatorita de pompierii vranceni | imaginea 1 23 iulie a fost desemnată ziua aniversară a Inspectoratului pentru Situații de Urgentă „Anghel Saligny” al județului Vrancea, în urma aprobării prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 179 din 23 decembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 6 din 7 ianuarie 2014.

Această zi poartă o importanță deosebită pentru pompierii vrânceni, întrucât la 23 iulie 1862 a avut loc unificarea celor două Comenzi de foc ale Focşanilor Munteni și Focşanilor Moldoveni, sub conducerea unui singur comandant, căpitanul Dimitrie Petrov.

I.S.U. Vrancea este a doua structură la nivel național din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgentă care a primit, în urma demersurilor efectuate, recunoașterea oficială a unei zile aniversare. Având în vedere acest privilegiu, pentru pompierii vrânceni, ziua de 23 iulie a devenit un reper pentru alte două evenimente importante: primirea Drapelului de Luptă al unității în anul 2016 și inaugurarea, în urmă cu un an, a Punctului de Lucru Vulturu.

Primirea Drapelului de Luptă, în anul 2016, a fost o recunoașterea a profesionalismului și spiritului de sacrificiu caracteristic pompierilor vrânceni, care și-au făcut pe deplin datoria, încă de la înființarea acestei unității.

Operaționalizarea Punctului de Lucru Vulturu a constituit un simbol al dezvoltării și consolidării Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Anghel Saligny” al județului Vrancea, precum și dovada preocupării continue pentru creșterea nivelului de securitate a vieții cetățenilor, protejării proprietății și mediului prin asigurarea intervenției oportune și unitare în situații de urgență, determinate de tipurile de risc produse în zona de competență. Astfel, timpul de răspuns, în cazul apariției unei situații de urgență, s-a redus cu aproximativ 25 de minute pentru localitățile din sud-estul județului.

Raionul atribuit Punctului de lucru cuprinde 16 localități ce aparțin comunelor Vulturu, Răstoaca, Suraia, Nănești și Măicănești, acestea având o populație de aproximativ 19.350 locuitori, 7.810 gospodării cu 10.064 locuințe și o suprafață de circa 388 km2. Spațiile pentru desfășurarea activităților au fost puse la dispoziție cu titlu gratuit de autoritățile locale, față de care pompierii vrânceni își exprimă recunoștința. În primul an de activitate, echipajele de intervenție au executat 64 misiuni, dintre care 26 intervenții pentru stingerea incendiilor, 36 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și 3 intervenții pentru asistența persoanelor.

Toate aceste motive de bucurie au fost sărbătorite de pompierii vrânceni, la sediul inspectoratului, într-un cadru restrâns, impus de măsurile și regulile de distanțare socială. În cadrul festivității, la care au participat doar cadrele unității. Inspectorul-șef, colonel Flaviu Chiscop a dat citire Ordinului de Zi pe Unitate, prin care au fost recompensate cu Diplomă de Merit - 10 cadre militare și cu Citarea prin Ordin de Zi - 113 cadre militate. La finalul ceremoniei, acesta a transmis mesajul destinat zilei de 23 iulie:

Ziua aniversara a ISU Vrancea  sarbatorita de pompierii vranceni | imaginea 2

“Aniversăm, în acest an, împlinirea a 158 de ani de când ”Comanda de foc a Focșanilor Munteni, de dincoace de Milcov s-a unit cu cea a Focșanilor Moldoveni, de dincolo de Milcov, trecând în subordinea comandantului pompierilor din Focșanii Moldoveni, cpt. Dimitrie Petrov.” Momentul reprezintă o firească sărbătoare pentru toți pompierii vrânceni, care se pot mândri astăzi cu peste un secol și jumătate de existență în slujba comunității. Nu multe instituții județene se pot mândri cu o asemenea istorie îndelungată, dedicată protejării oamenilor. Cu trecerea timpului, ziua de 23 iulie a devenit un reper pentru alte două evenimente importante: primirea Drapelului de Luptă al unității în anul 2016 și inaugurarea, în urmă cu un an, a Punctului de Lucru Vulturu.

Astăzi, contextul în care ne aflăm este nefavorabil celebrării, așa cum se cuvine, a Zilei aniversare a unității. De această dată, suntem nevoiți să sărbătorim altfel de cum eram obișnuiți, însă bucuria de a fi împreună ne oferă ocazia să prețuim strădania noastră de a triumfa în lupta inegală cu inamicul nevăzut, cu care ne confruntăm în prezent.

Începând cu luna martie a trebuit să facem față unei avalanșe de noi misiuni. Până la începutul lunii iulie am executat 1.763 misiuni de prevenire, combatere și limitare a efectelor pandemiei. La acestea se adaugă încă 2.096 intervenții pentru gestionarea situațiilor de urgență în zona de competență. Este greu, dar efortul dumneavoastră ne dă în fiecare zi speranța că vom reveni cât mai curând la o viață normală și vom reuși să depășim această perioadă de cumpănă.

În vederea realizării unui randament superior al acțiunii au fost mobilizate alături de noi toate instituțiile cu atribuții în managementul situațiilor de urgenta. Atât autoritățile locale și județene, cât și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne sprijină permanent, asigurându-ne echipamentele și mijloacele necesare desfășurării activității în condiții sigure.

Echipa noastră de profesioniști se află acum în prima linie, reprezentând o barieră de neclintit împotriva suferinței. Suntem cu toții conștienți de riscul la care suntem expuși, dar în aceste momente grele este necesar să rămânem aceeași vajnici slujitori ai binelui. Știm cu toții că ceea ce nu ne doboară, ne face mai puternici. De aceea trebuie să fim mândri că acțiunile noastre vor fi gravate în istoria unității alături de faptele de vitejie ale predecesorilor noștri. Ne vor aștepta noi provocări dar îmi păstrez convingerea că acțiunile de salvare pe care le derulăm, umăr la umăr, generează climatul de susținere reciprocă și de încredere care ne motivează.

La ceas aniversar, îmi exprim aprecierea pentru profesionalismul dovedit în îndeplinirea misiunilor. Vă felicit pentru modul în care v-ați făcut datoria și vă doresc, mai presus de orice, sănătate și putere de muncă! La mulți ani!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.