Pompierii vrânceni care au salvat 12 persoane surprinse de viitură, avansaţi în grad

Duminică, 04 Iulie 2021Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Pompierii vranceni care au salvat 12 persoane surprinse de viitura  avansati in grad | imaginea 1 Ceremonie emoționantă desfășurată marţi, 29 iunie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, cu ocazia înaintării în gradul următor, în mod excepțional, pentru șapte pompieri militari care au participat la dificila misiune de salvare a celor douăsprezece persoane surprinse de viitură și rămase izolate pe râul Zăbala, în zona Nereju.

𝑷𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒎𝒐𝒅𝒖𝒍 𝒆𝒙𝒆𝒎𝒑𝒍𝒂𝒓 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒖 𝒂𝒄𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒕 𝒔̦𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒆𝒔𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒔𝒎𝒖𝒍 𝒅𝒐𝒗𝒆𝒅𝒊𝒕 𝒊̂𝒏 𝒕𝒊𝒎𝒑𝒖𝒍 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒂𝒖 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒑𝒆𝒏𝒔𝒂𝒕̦𝒊 𝒄𝒖 𝒊̂𝒏𝒂𝒊𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒊̂𝒏 𝒈𝒓𝒂𝒅𝒖𝒍 𝒖𝒓𝒎𝒂̆𝒕𝒐𝒓, 𝒅𝒖𝒑𝒂̆ 𝒄𝒖𝒎 𝒖𝒓𝒎𝒆𝒂𝒛𝒂̆:

  • 𝐢̂𝐧 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢𝐨𝐫 - 𝐜𝐚̆𝐩𝐢𝐭𝐚𝐧 𝐁𝐢̂𝐧𝐝𝐚𝐫 𝐏𝐚𝐮𝐥 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐮𝐭̦, comandant la Stația de Pompieri Vidra;
  • 𝐢̂𝐧 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐝𝐣𝐮𝐭𝐚𝐧𝐭-𝐬̦𝐞𝐟: 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐝𝐣𝐮𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐨𝐢𝐮 𝐈𝐨𝐚𝐧, 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐝𝐣𝐮𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐌𝐚𝐜𝐨𝐯𝐞𝐢 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐬̦𝐢 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐝𝐣𝐮𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐁𝐢̂𝐧𝐝𝐚𝐫 𝐋𝐢𝐜𝐚̆;
  • 𝐢̂𝐧 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐝𝐣𝐮𝐭𝐚𝐧𝐭: 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫 𝐌𝐢𝐜𝐮 𝐈𝐨𝐧𝐮𝐭̦, 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫 𝐂𝐢𝐮𝐭𝐚̆ 𝐈𝐨𝐧𝐮𝐭̦ 𝐬̦𝐢 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫 𝐏𝐨𝐩𝐚 𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐥-𝐎𝐯𝐢𝐝𝐢𝐮.

Eforturile salvatorilor, care au contribuit la reușita misiunii, au fost apreciate așa cum se cuvine. Se menționează că intervenția din 18-19 iunie a.c., pentru salvarea celor 12 persoane surprinse de viitură pe râul Zăbala, la Nereju, a avut un grad înalt de dificultate, desfășurându-se în condiții extreme, respectiv: zona de munte greu accesibilă, aflată la circa 7 km de mers pe jos față de cea mai apropiată cale de acces auto, ploi abundente, vizibilitate redusă, alunecări de teren survenite în zonă pe timpul intervenției de salvare, distanța mare dintre malul râului și locația persoanelor izolate în albia acestuia, din cauza debitului mare, a aluviunilor și buștenilor, lipsa semnalului GSM, care a îngreunat asigurarea fluxului informațional-decizional, precum și imposibilitatea evacuării pe cale aeriană a persoanelor, ca urmare a condițiilor meteorologice.

De asemenea, complexitatea misiunii a impus o desfășurare de forțe impresionantă de la mai multe instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, fiecare participant având un rol determinant în finalizarea cu succes a intervenției.

𝑨𝒔̦𝒂𝒅𝒂𝒓, 𝒍𝒂 𝒊̂𝒏𝒎𝒂̂𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒏𝒐𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆, 𝒊𝒏𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍-𝒔̦𝒆𝒇, 𝒄𝒐𝒍𝒐𝒏𝒆𝒍 𝑪𝒉𝒊𝒔𝒄𝒐𝒑 𝑭𝒍𝒂𝒗𝒊𝒖 𝒍𝒆-𝒂 𝒑𝒓𝒆𝒄𝒊𝒛𝒂𝒕 𝒄𝒂̆ 𝒎𝒖𝒏𝒄𝒂 𝒊̂𝒏 𝒆𝒄𝒉𝒊𝒑𝒂̆ 𝒔𝒕𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒃𝒂𝒛𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒓𝒆𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂̆𝒓𝒊, 𝒊𝒂𝒓 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒖𝒍 𝒔̦𝒊 𝒓𝒆𝒄𝒖𝒏𝒐𝒂𝒔̦𝒕𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒎𝒆𝒓𝒊𝒕𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒂𝒋𝒖𝒕𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒎𝒐𝒕𝒊𝒗𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒊̂𝒏𝒕𝒓𝒆𝒈𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒄𝒐𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒗. 𝑻𝒐𝒕𝒐𝒅𝒂𝒕𝒂̆, 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒂 𝒊-𝒂 𝒇𝒆𝒍𝒊𝒄𝒊𝒕𝒂𝒕 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒄𝒖𝒓𝒂𝒋𝒖𝒍 𝒔̦𝒊 𝒅𝒆𝒗𝒐𝒕𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍, 𝒄𝒖 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔̦𝒊-𝒂𝒖 𝒔𝒍𝒖𝒋𝒊𝒕 𝒔𝒆𝒎𝒆𝒏𝒊𝒊 𝒔̦𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒎𝒐𝒅𝒖𝒍 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒖 𝒇𝒂̆𝒄𝒖𝒕 𝒄𝒊𝒏𝒔𝒕𝒆 𝒂𝒓𝒎𝒆𝒊 𝑷𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓𝒊.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.